Proč máme rádi sex?

Proč máme rádi sex? https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21658/bmid_proc-mame-radi-sex-TO2-21658.jpg 3 29 8

Evoluce lidské sexuality Pohled na lidskou sexualitu z perspektivy evoluční biologie. Autor tuto knihu předkládá jako příspěvek k výkladu toho, jak a proč lidská sexualita nabyla své současné podoby. Tvrdí, že pochopením její evoluce lze porozumět i dalším význačně lidským znakům, jakými jsou kultura, schopnost jazyka, vztahy rodičů k dětem nebo zacházení se složitými nástroji. Hlavními znaky, jimiž se lidstvo ve své sexualitě od ostatních živočišných druhů nejvíce liší a které jsou předmětem zkoumání v této knize, jsou ženská menopauza, úloha mužů v lidských společnostech, sex v soukromí, častý sex spíše pro radost a potěšení než kvůli plození a dále zvětšování ženských ňader ještě předtím, než v nich začne aktivně probíhat proces laktace.... celý text

Literatura faktu
Vydáno: , Academia
Originální název:

Why is sex Fun? , 1997


více info...

Přidat komentář

vejnar
18.02.2021 2 z 5

Kniha mě bavila více ze začátku, kdy jsem se dozvěděl, že většina savčích samců neposkytuje svým mláďatům rodičovskou péči (z důvodu předání co nejvíce svých genů je většina zvířat vlastně promiskuitní). Poté se tu probírá význam skryté ovulace a její souvislost s partnerským soužitím (monogamie, promiskuita, harém), smysl menopauzy, sexuální signály.. Vše je demonstrováno zejména na zvířatech a pak v krátkosti u lidí.

jaroiva
19.07.2020 2 z 5

Přečetla jsem si předem předešlá hodnocení, ale název knížky byl tak lákavý, že jsem se musela sama přesvědčit, že knížka je tak slabá, jak píšete...
No, tak jo, potvrzuji, bylo to zbytečné číst. První půlka knihy je spíš ornitologická příručka o hnízdění, v druhé polovině se to už přesune do oblasti primátů, přičemž člověku se věnuje jen okrajově :D

Pro mě byla výrazně smysluplnější a přínosnější kniha Válka spermií, která vyšla poprvé dokonce ještě o dva roky dříve, ale obsahuje informace o lidech. Jestli si někdo čtete nejdřív komentáře, doporučuji tuto knihu přeskočit a přečíst si raději tu Válku spermií. (Pokud ovšem nejste nadšený ornitolog nebo např. milovník šimpanzů Bonobo)


Finn69
02.12.2018 3 z 5

No, odnáším si trošku rozpačité dojmy. Že se nedozvíme odpověď na tu základní otázku, to mě až tak nepřekvapilo. Že jsou Diamondovy teorie někdy trochu vratké, to se dalo také čekat. Oproti Třetímu šimpanzi se ale zas tak moc nového nedozvíte, a to bylo docela zklamání.
Na druhou stranu je to pořád plné informací, zábavné a dobře napsané, rozhodně jsem se nenudil. Nově objevenými výrazy jako "mužská postkopulační dezerce" či "primární a sekundární samice" navíc jistě oslním v jakékoli společnosti :)
Takže výsledek někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami - a dneska je venku ošklivě, tak dávám tři.

Ydisara
06.02.2017 5 z 5

Název je krásně zavádějící, ale třeba se kvůli kniha tomu lépe prodávala. Knihu jsem objevila v Levných knihách a za těch 30,- mi stála... Nejsem biolog ani vědecky založená, ale zvídavá určitě, a tady jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí...

Sorrow
12.12.2014 5 z 5

Pokud jste aspoň trošku vědecky založení nebo jste biolog (nejlépe evoluční) - začátečník - pak vás tato kniha musí dostat!
Četla jsem jí kvůli škole a díky, díky za to, že jsem musela. Dlouho jsem se takhle nepobavila a zároveň nepoučila. Dokonce jsem z ní nadšeně předčítala partnerovi a oba jsme se tomu zasmáli!
Doporučuji (ale pouze biologům - normální člověk, který v ní hledá odpověď na položenou otázku ji, dle mého názoru, nenajde a knihu tak nemůže docenit) :)

zahadum
28.08.2014 3 z 5

Jasné,že som nečakal pornografiu alebo nejaké pikatné návody na erotické triky a pod....je to čistá suchá vedecká práca na tému....no a teraz neviem....autor asi 80 % knihy venuje živočíšnej ríši ... prečo vtáky tak...prečo orangutany onak....pripadalo mi to ako skôr ako kniha o pohlavnom živote zvierat než kniha o ľudskej sexualite...a ak sa aj autor zmienil o ľudoch tak to bola dlhá téma na tému " mužskej laktácie "...áno fakt :) prečo aj muži môžu kojiť :) a aké sú k tomu predpoklady biologického charakteru a samozrejme hneď autor porovnal s capmi ktorý vraj tiež majú mlieko :))) proste táto kniha má čo ponúknuť ale pozor na to či ste človek alebo zvieratko :)

Gimli
26.11.2012 3 z 5

Tato Diamondova kniha je jakýmsi stručným shrnutím základních prvků a mechanismů evoluce lidské sexuality, která zřejmě nepřinese mnoho těm, jež na toto téma již něco přečetli, byť obsahuje i autorovy vlastní myšlenky a vysvětlení některých jevů. Ale pro laika, který se do této problematiky hodlá ponořit poprvé, představuje Proč máme rádi sex? dobrý start, od něhož se lze odrazit dále, např. směrem k doporučené literatuře, kterou Diamond uvádí na konci knihy a která se věnuje jednotlivým tématům podrobněji.

Zdá se ovšem, že design obálky českého vydání nebyl nejšťastnější tah, protože - jak lze vidět na komentáři od Swatulkaa - může svádět k mylným představám, že se jedná o nějakou učebnici sexu nebo něco podobného, což je samozřejmě nesmysl. Fakt, že takové nešťastné omyly nejsou ojedinělé, budiž doložen tím, že jsem tuto knihu nalezl v antikvariátu v sekci erotická literatura.

Swatulkaa
26.03.2011 1 z 5

Tak z této knihy jsem byla hodně zklamaná. Vůbec jsem nezjistila proč máme rádi sex :-) a taky autor pořád rozebíral ptáky a opice což bylo velmi nudné. Hrozná knížka vůbec jsem se z ní nic nedozvěděla. Absolutně jsem ji nemohla dočíst.