Přísaha - chirurg pod palbou

Přísaha - chirurg pod palbou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14741/bmid_prisaha-chirurg-pod-palbou-6544bb556592e.jpg 5 36 10

Pozoruhodné memoáry čečenského chirurga, očitého svědka a přímého účastníka čečensko-ruského konfliktu, který během války a meziválečného příměří v 90. letech ošetřoval za nepopsatelných podmínek nejen civilisty, ale i vojáky na obou stranách. Úspěšný plastický chirurg, který po vypuknutí války opustil zavedenou praxi a odešel do Grozného léčit zraněné civilisty, uprchlíky a vojáky z obou stran barikády, líčí na základě deníkových záznamů průběh čečensko-ruského konfliktu od jeho počátků až do chvíle, kdy požádal o azyl v USA. Protože v neuvěřitelných podmínkách ošetřoval bez rozdílu jak Čečence, tak i raněné Rusy, byl jako zrádce ohrožován čečenskými extremisty, zároveň ale ruská armáda na něho začátkem roku 2000 vydala zatykač. Než se mu za pomoci přátel podařilo uprchnout ze země, byl několikrát unesen, několikrát zatčen a hrozila mu poprava. V pamětech, které v azylu napsal, popisuje nejen práci válečného chirurga a celkovou atmosféru v okupované zemi, ale snaží se čtenáře seznámit s historií Čečny, s příčinami konfliktu a snaží se čtenářům přiblížit muslimské tradice své země, rodinný život, náboženství i kulturu. Sugestivní a otřesné svědectví přímého účastníka doplňuje zasvěcený doslov Jaromíra Štětiny. Spoluautoři: Nicholas Daniloff, Ruth Daniloffová Doslov: Jaromír Štětina... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

The oath , 2003


více info...

Přidat komentář

lencin
27.08.2020

Vzpomínky čečenského lékaře na 1. a 2.válku v Čečensku. Ošetřovalba operoval Rusx i Čečence. Během 2.války byl donucen emigrovat do USA. Posttraumatický syndrom. Těžká až nemožná aklimatizace v USA. Velmi drsné.
(2006)

javirgo
20.06.2020 5 z 5

Jsem ráda, že jsem tuto knihu zde na databázi objevila. O rusko-čečenské válce jsem dosud věděla jen to, o čem nás informovala media. Kniha je svědectvím těchto událostí z pohledu čečenského občana a ty jsou poněkud odlišné. Na to, co autor prožil a kolika lidem zachránil život vypráví autor svůj příběh s velkou skromností. Jen zázrakem obě války přežil. Kdyby se mu nepodařilo s pomocí přátel emigrovat, asi by tato kniha nemohla nikdy vyjít.


LenkaV.1
09.03.2020 4 z 5

Je to síla! Trvalo mi to, než jsem tuhle knížku v antikvariátu sehnala, a rozhodně to stálo za to. Syrové, realistické, jako válka sama...

Křovák
22.06.2019 4 z 5

Klobouk dolu pred obetavosti, narodni hrdosti a odvahou pana doktora, jeho rodiny a take pred jeho sportovnimi uspechy. Je to borec. Jinak malicko jednostranne, hrozna zverstva predvadeli i cecensti bojovnici, nejen rusove.

joachim36
26.12.2018 5 z 5

Doslova mi při četbě tuhla krev v žilách a slyšel jsem tlukot vlastního srdce. To co "napsal" v tomto případě sám život, by snad ani nikdo nevymyslel. Člověk si uvědomí v jak bezpečném světě tu žijeme. A taky jak je ten bezpečný svět nesmírně křehký.

aktak1203
21.08.2017 5 z 5

Velmi silná kniha, někteří lidé mají opravdu příšerný život :-(. Žít v područí Ruska, komu by se chtělo, ještě, že už to máme za sebou, ale někdo takové štěstí nemá.

Edus
28.10.2016 5 z 5

Jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem kdy četl, která mi v ledasčem připomněla "Utekl jsem z Osvětimi" od Rudolfa Vrby.

Pro člověka, který nezná východní reálie to může být trošku náročnější čtení, pokud se ale nad toto povznesete, dočkáte se neuvěřitelně silného svědectví.

antuka
31.08.2016 4 z 5

No, moc dobře napsaný to není. Na beletrii je to příliš strohé, na dokument příliš opisné. Ale ten obsah! Kromě vylíčení útrap válečné chirurga a uprchlíka je tam toho dost i o rozmanitosti islámu a střetu kultur. Doporučuju!

Kachora
21.03.2013 5 z 5

Skromný velikán, kterému jsem měla tu čest podat ruku.

luper
10.01.2011

Lidi jestli máte tip kde tuto knihu zakoupit na netu je vyprodaná, nebo jste ji ochoten někdo prodat pujčit mi ji ,tak se ozvěte u nás v knihovně není k mání. dík moc jsem z okresu Bruntál v připadě pujčení knihy zaručuji čestné jednání

Štítky knihy

Čečensko lékaři chirurgové

Autoři knihy

Hassan Bajev
čečenská, 1963
Nicholas Daniloff
americká, 1934

Kniha Přísaha - chirurg pod palbou je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených11x
Knihotéce11x
Chystám se číst45x
Chci si koupit22x