Případy hejtmana Ambrože

Případy hejtmana Ambrože https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12734/bmid_pripady-hejtmana-ambroze-pripady-he-iaG-12734.jpg 4 27 10

Podivné vraždy rozvíří poklid města Bludov. Hejtman Ambrož Zátka se musí postarat o dopadení pachatelů, kteří po sobě nezanechávají stopy. Dva detektivní příběhy ze světa, kde úsudek a správné rozluštění nalezených indicií jsou důležitější než všudypřítomná magie. 1. vydání.

Přidat komentář

SBH
11.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Skvěle jsem se bavila. Autor klade slova do vět jako perly do náhrdelníku, text lahodí duši. Krásná slovní zásoba, zajímavé myšlenky, občas vtipná moudrost. Po jazykové a stylistické stránce se jedná o neprávem opomíjený skvost.
Bludov je atraktivní městečko v paralelním vesmíru středověkých Čech. Jeho zvláštní uspořádání, kdy s lidmi žijí v míru další bytosti jako víly či skřeti, a ano, mým favoritem je golem Neotesánek, je nezvyklé i pro obyvatele ostatních částí země. Inspirace Pratchettem? Možná, ale nijak křečovitá.
Postavy jsou autorovou silnou stránkou. Obávala jsem se, že mi nebude vyhovovat přehršel městských strážníků, kteří téměř všichni usilovali o post hlavního hrdiny. V té souvislosti byl hejtman Ambrož ústřední postavou jen podle názvu knihy. Ale celá partička fungovala organicky, absence jednoho tahouna vůbec nevadila. Nesmím zapomenou vyzdvihnout legrácky typu kriminologických vychytávek víly Zvonimíry či dohadování o druhu kouzla, které dokáže zjistit, kdo se předmětu dotkl a tak podobně.
Detektivky autorovi jdou, obě povídky jsem slupla jak malinu a nedokázala knihu odložit. S napětím jsem sledovala rozmotávání případu a pachatele neodhadla ani v jednom případě. Jak už zmínilo víc čtenářů přede mnou, první část je výrazně lepší. V té druhé došlo na klasickou bolest překombinovaného závěru a nedostatečně ukotvené magie. Bludovský fantastický svět je vystavěn příjemně civilně, Drakovo řádění mi do něj nezapadalo, navíc ani motivace či způsob provedení zločinu nepůsobí hodnověrně.
Ovšem přesně takové kličky patří k autorovu rukopisu a možná to očekávání, čím mě na konci překvapí, představuje důležitou složku kouzla. Takže nakonec zmíním jenom dvě, zato podstatné, závady díla. Jednak je to obrázek na přebalu. Chápu, že se jedná o téměř dvacet let starou knihu a tenkrát to bylo moderní, ale ani tehdy to nebylo pěkné.
Ale nejhorší je, že kniha prakticky už vůbec není k sehnání, dokonce ani v knihovně. Šlaka. Jinak bych ji vřele doporučila.

mot33
13.01.2022 4 z 5

První povídka mohla být o něco kratší,ale druhá byla opravdu super.


Jarka_rybář
02.10.2020

Mé první seznámení s hejtmanem Ambrožem. A nebylo to marné. Ambrož je opravdu sympatický chlap. Už ne mladý, ale zato rozvážný a zkušený, moudrý. A jeho parta složená z různých figurek také stojí za poznání.

hanzmb
27.09.2019 4 z 5

Každý mladý autor fantasy musí znát Pratchetta a být jím nějak ovlivněn. To je i tento případ. Nutno dodat, že výsledek je milý a krásně počeštěný. Především v 1. povídce jsou fantasy složky jen okrajovou záležitostí a samotný detektivní příběh by přežil i reálné prostředí třeba z 12. století. Ale už by asi ztratil na exkluzivitě. Bohužel do 2. povídky ty vlivy mimo realitu zasahuji moc. Navíc i finále je dost uměle dotažené. Tato zápletka by normální prostředí nezvládla. Takže nakonec asi 4,5* (díky fantastické jedničce). Určitě se ale k sérii vrátím.

kristijan
10.08.2019 5 z 5

Dva strhující detektivní příběhy z mírně poupravených středověkých Čech, kde se akorát místy potulují víly a skřítkové a sem tam i nějaký kouzelník. Jak jsem se trochu začetl, skoro se nedalo přestat. Opravdu hodně napínavé s příjemnými hlavními hrdiny. A kdyby existovala nějaká tabulka padouchů, tak muž s rybím pohledem by ji u mě momentálně vedl aspoň o deset bodů.

pafčaodřeky
16.04.2018 3 z 5

Dobré nápady, ale je vidět, že autor není "vypsaný", zbytečně dlouhá souvětí a šroubované fráze kazily jinak svižný děj.

kolacky
02.06.2017 5 z 5

Nečekala jsem, že se tak dobře pobavím!

tenax
08.11.2014 4 z 5

Rozhodně zajímavý mix detektivky, fantasy, napětí, akce a humoru. Chvílemi jsem měl dojem, že ta fantasy složka je nadbytečná, také se ani moc neprosazuje, že by úplně stačila detektivní linka, ale takhle mají příběhy větší šťávu. Líbilo a těším se na pokračování.

Galadwen
31.05.2014 4 z 5

Dva chytré detektivní příběhy z alternativního - fantasy - raného novověku. Mají pěkně vystavěnou atmosféru "historického" příběhu (téměř lepší, než leckteré historické detektivky), napětí až do konce, překvapivé pointy. Prostě všechno, co si od tohoto žánru lze přát. Těším se na další díly.

Alma-Nacida
10.05.2014 4 z 5

Povedená fantasy - krimi :), hlavně druhá povídka má spád a až do posledních řádků je čtenář v napětí, příjemné oddechové čtení.

Autorovy další knížky

Ondřej S. Nečas (p)
česká, 1978
2019  78%Noční motýl
2017  81%Čarodějův odkaz
2013  75%Kruté stroje
2014  81%Síť přízraků
2006  85%Případy hejtmana Ambrože

Kniha Případy hejtmana Ambrože je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce45x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x