Případ podezřelého arcibiskupa

Případ podezřelého arcibiskupa https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344267/bmid_pripad-podezreleho-arcibiskupa-GiR-344267.jpg 4 32 12

Zločiny na Velké Moravě série

< 9. díl >

Na podzim roku 880 se z Říma vrací poselstvo, v jehož čele stojí arcibiskup Metoděj a kníže Slavomír. Metoděj v Římě zcela obhájil svoji činnost v rámci církve a papež navíc přijal Svatopluka s celou moravskou zemí a veškerým jejím lidem pod patronaci Říma a papežů. Moravané v Římě dosáhli všech svých cílů. Jedinou potíží bylo, že papež vysvětil jako biskupa nitravského hlavního Metodějova konkurenta Wichinga.... celý text

Přidat komentář

Turlogh
02.01.2023 3 z 5

Ucházející historický román z Velké Moravy, v této sérii spíše průměr. Howgh.

Dandulka
04.01.2022 5 z 5

Jako vždycky skvělé čtení. Odpočinkové a přesto dobře napsané. Mám tuto sérii opravdu ráda.


Danuše7
19.01.2021 5 z 5

Příběh se mi líbil. Samozřejmě nikdo neví, jak běžel čas den po dni, ale hlavní události víme.

čef
22.09.2020 4 z 5

Další z případů z Velké Moravy, který staví na minimálních historických faktech z této doby a je to jen dobře. Vlastní příběh je možná trochu komplikovanější a možná tedy i zajímavější. O to však pro mne nejde. Především je pěkné ponořit se do této doby a místa s vědomím, že autor udělal vše, aby to vše bylo hodně blízko pravdě.

kolacky
27.06.2019 3 z 5

Kniha nezavazela? Co je to za výrazivo? A také ty obraty - "po neúspěšném návratu, no, návratu, spíš útěku... ", a to není poprvé. Chudák staro - moravština/čeština, opět a zase. (A chudáci my, čtenáři.) Na úkor příběhu.

ilčidlo
09.05.2019 3 z 5

Trochu odpočinkové čtení, ale příjemné

cori
11.03.2019 3 z 5

Kníže Slavomír (alias velkomoravský Mirek Dušín) vyšetřuje vraždu kaplana biskupa Wichinga. Tentokrát mu pomůže "policejní" chlupatý pes Chlup. Vrah je znám již od začátku, popisy hradišť, domů a dalších velmi "důležitých" nezbytností jsou nudné.

hanzmb
10.01.2019 3 z 5

Připadá mi, že celá série už dodýchává. A to existují minimálně 2 další díly. Je to ale zasazené do čtenářsky vděčné doby, která to drží. K tomu zajímavá detektivní zápletka s citlivě zakomponovaným používáním moderních kriminalistických metod. Výborné jsou i vysvětlivky na konci knihy k použitým reáliím. Co už kulhá je literární zpracování. Nevím proč po deváté čtu celou historii Slavomíra. To je opsané vaty... K tomu triviální vlastenectví neustále omílané. Tohle v člověku nic nevyvolá, jen otráví. Mimo zápletku a pár vzpomínek na popíjení a problém s manželkami se nic dalšího neděje. To, že autor je technik a ne literát tady už leze moc ven. ( A to ještě zlepšil styl, který byl např. u prvních Berků zoufalý.)

konicekbily
04.12.2018 3 z 5

Poklidné odpočinkové čtení z počátků křesťanství v našich zemích. Patrně již tenkrát nebyla nouze o boje o dobrá teplá místa. Dokonce i Metoděj podle autora měl odpůrce.

Macek58
07.08.2018 4 z 5

Výborné čtení.Jako vždy budu netrpělivě čekat na další příběh z této série.

ivoiro
26.05.2018 4 z 5

Tato kniha je dalším příjemným počtením z celé série. Při čtení se člověk trochu seznámí i s životem v dobách dávno minulých.

zazvorka
21.01.2018 3 z 5

Pěkné, ráda si přečtu každou z této řady. U téhle mi ale připadalo, že je tam více "vaty" než děje. Např. str. 60 - 62 - už mi z těch popisů šla hlava kolem. Na straně 63 jsme se naštěstí od popisu budov dostali k jídlu a pití, to byla úleva! Nevím ale, jestli je nutné na jedné malé stránečce dvakrát popisovat nabídku pochutin na stole. Kdo to má vydržet - hned jsem si musela nalít víno. Medovinu a placky doma bohužel nemáme, no - aspoň to červené.
Aby bylo jasno - tyhle knížky čtu s potěšením a popisy reálií k nim patří a líbí se mi. Jen mi zde přišlo, že Slavomír a spol. tentokrát nasávají a hodují více, než je zdrávo (a zaplní se tím mnoho, mnoho řádků). A popisů okolí a běžného konání bylo také víc než dost. Chybělo mi prostě více děje.