Princezna se zlatou hvězdou na čele

Princezna se zlatou hvězdou na čele https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40690/bmid_princezna-se-zlatou-hvezdou-na-cele-6590f2d6c4932.jpg 4 75 15

Ve výboru z pohádkové tvorby B. Němcové jsou zahrnuty i méně známé pohádky.

Přidat komentář

Naďa2411
01.03.2024 4 z 5

Moje nejoblíbenější zfilmovaná pohádka, která byla natočena na motivy této povídky. Byla jsem velmi překvapená, jak se v aknize liší některé postavy. Hlavním rozdílem je ....ne nebudu prozrazovat. A protože si takovýto vztah neumím představit a zamrzelo mne, že má oblíbená spisovatelka o něm v této pohádce píše, musím ubrat z celkového počtu hodnocení.

Hakate
04.09.2022 5 z 5

Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.


ddkk
04.05.2022 4 z 5

Z téhle knihy je jasné, kde u nás vzaly všechny ty notoricky známé pohádky svůj původ. Ano, v různých variantách a úpravách se vracejí a je dobře, že je děti pořád ještě znají, je to kus našeho kulturního dědictví...

Tohle vydání jsem četla kdysi dávno svým dětem a už tehdy jsem jim leccos musela trochu upravit, aby to bylo jazykově pochopitelné. Moc nám to nevadilo a doufám, že ani v další generaci posluchačů, při troše invence čtenáře, pohádky BN neztratí své kouzlo.

georginaa
17.04.2021 5 z 5

Nejkrásnější pohádka co si pamatuji a je prostě TOP dodnes. Další pohádky už nebyly tak známé jako tato, ale i přesto byly moc pěkné. Díky zfilmování ji můžeme shlédnout po celá desetiletí a je stále nádherná.

petraj30
21.03.2021 4 z 5

Kniha je to krásná, ale ty pohádky se v knihách pořád opakují, pro mě je právě pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele ta jediná, na kterou jsem ještě v těch ostatních knihách nenarazila.
Ale popravdě filmová verze je nepřekonatelná. Ten začátek jsem musela říci vlastními slovy, dětem bych tu originální verzi nečetla, ale takových pohádek je tam víc.
V tom věčném střídání knih vždycky narážím na Boženu Němcovou. Jen mi občas přijde že zrovna nějaká pohádka měla v jiné knize jiný název. Dětem se to pořád líbí, tedy, když mají zrovna náladu na čtení:-) a ty které bych dětem nepřečtla vynechám nebo to zase řeknu vlastními slovy

Kontryhelka
11.01.2021 5 z 5

Krásné národní pohádky, které jsou prostě pro mne nepřekonatelné. Kouzlo a neuvěřitelná říše snů, na kterou nelze zapomenout. Poklad.

TaLu
09.12.2020 4 z 5

Vzpomínky. Jak krásné bylo, když jsem poslouchala pohádku Princ Bajaja. A bála se u Sedmero krkavců a hlavně Spravedlivý Bohumil stojící uprostřed kruhu a sledující všechny ty hrůzy ! Tam někde vznikala moje fantazie. Božena Němcová neměla lehký život, ale skrze své pohádky se doufám dostávala na místa, kde dobro zvítězí.

Luigi1
28.09.2020 4 z 5

Jsem se rád k této knížce vrátil a mám radost,že i vnoučatům s líbila.Krásná oddechovka doporučuji.

petgona
26.04.2019 5 z 5

Milujem rozpravky a tieto od Bozeny Nemcovej su skutocne carovne. Citala som jej rozpravky, snad milionkrat, a vzdy potesia. Ak budem mat deti, budem im ich urcite citat pred spanim :) Plus, vydanie, ktore mam ja, ma aj krasne ilustracie.

ewkat
29.12.2017 5 z 5

Zajímavé, dobře se četlo, část Výzvy 2017

Tereza.K91
27.08.2017 5 z 5

Moc krásné pohádky. Mohu jen doporučit.

xelzax
29.03.2017 5 z 5

Kdyby dneska děti četly takovéhle pohádky, tak by možná pouštěly sednout starý lidi v mhd nebo by neničily lavičky v parcích. Protože rozčtvrcení voly nebo zabodnutí mečem do břicha je jinčí trest než sezení v koutě nebo zákaz počítače :D

Romanka89
17.02.2017 4 z 5

Kniha čtena v rámci letošní čtenářské výzvy. Některé pohádky jsou docela drsné. Incestní princezna se zlatou hvězdou, usekané paty a palce v "Popelce" (teď nevím jak byla v této knize pohádka pojmenovaná.) V dnešní době spíš pohádky pro dospělé. Ale je zajímavé vidět srovnání s dnešníma pohádkama, které tak nějak změkly. Já je svým dětem možná číst budu, problém budu vidět v zastaralém jazyce akorát.

Čtenářská výzva 2017: Kniha pohádek.

Jitka_Roškotová
12.01.2017 3 z 5

S dcerkou toho před spaním přečteme opravdu hodně. Nedávno jsem ve své bývalé dětské knihovničce objevila tuhle knížku, a i když si nepamatuji, že bych ji někdy v dětství opravdu četla, pustily jsme se do ní. Pro dnešní děti už jsou pohádky Boženy Němcové psané příliš zastaralým stylem a jazykem a je proto nutné neustále se u něčeho zastavovat a vysvětlovat, co to vlastně znamená. Pohádek je ve sbírce opravdu hodně, ale jejich kvalita je velmi kolísavá. Naprosto vynikající je například pohádka Čertův švagr, která je knižní předlohou naší asi nejoblíbenější vánoční pohádky S čerty nejsou žerty. Některé pohádky jsou ale naprosto příšerné a lehce incestní verze pohádky o princezně se zlatou hvězdou na čele mě trochu šokovala a vím, že ji dceři už určitě nikdy nepřečtu...

Rachel
06.05.2016

V téhle knížce je úplně všechno: utrhané končetiny, zombie, démoni, incest... Jako dítě jsem ji ráda neměla. A po zběžném prolistování v dospělosti se to nezměnilo.