Lakový paraván

Lakový paraván https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44187/bmid_lakovy-paravan-kFx-44187.jpg 5 176 21

Příběhy soudce Ti série

< 2. díl >

Soudce Ti cestuje inkognito do okresu Wej-ping, kde má strávit dovolenou a navštíví svého kolegu soudce Tenga. Po svém příjezdu vystupuje v přestrojení a s pomocí svého pomocníka Ťiao Taje a příznivých okolností opět řeší několik případů najednou.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Alpress , Knižní klub
Originální název:

The Lacquer Screen , 1962


více info...

Přidat komentář

PitoR
11.12.2023 5 z 5

Sudca Ti na „dovolenke“!
„Dôležité pravidlo vyšetrovateľa zločinov, na ktoré nesmie v nijakom prípade zabudnúť, je, že nikdy nesmie priveľmi lipnúť na jedinej teórii.“

Návrat ku klasike. Robert van Gulik - holandský diplomat, vzdelaný orientalista a znalec jazykov - vytvoril hrdinu, ktorého si „požičal“ z čínskeho detektívneho románu z 18. storočia - Slávne prípady sudcu Ti. Ide o skutočnú postavu sudcu Ti Žen-ťie, ktorého vymenovali na jeho prvé provinčné miesto v meste Peng-laj v lete 663... V okrese Wej-ping, kde je sudcom Teng Kan, má stráviť týždennú dovolenku, a to inkognito, pod menom Šen Mo. Verný pomocník Ma Žung tentoraz zostal doma, spoločnosť mu robí iba Ťiao Taj, druhý z najvernejších...

„Nezabúdajte, že ste tu na dovolenke, pane! A že všetky mŕtvoly naokolo sú výlučným vlastníctvom vášho kolegu Tenga!“

Lenže človek mieni a život mení; sudca Ti sa „pripletie“ k vraždám, sprenevere i vydieraniu, takže o nejakej dovolenke nemôže byť ani reč. Veľmi ľahké čítanie, autor ide priamo na vec, žiadna omáčka okolo, na malej ploche sa toho odohrá požehnane...

„Tajomstvo úspešného vydierania spočíva v tom, aby ste svojmu človeku ponechali východisko. Nesmie prepadnúť zúfalstvu.“

Zaujímavý pohľad na Čínu v 7. storočí. O nejakej idylke môžeme iba snívať, veď každý, kto sa postaví pred súd, bez rozdielu postavenia, si musí kľaknúť na holú dlážku a znášať aj bičovanie, pretože sa pokladá za vinného dovtedy, kým nedokáže svoju nevinu. Za seba vyjadrujem maximálnu spokojnosť a už sa teším na ďalší prípad sudcu Ti, ktorý dokáže aj v ťažkých a vypätých situáciách zachovať ľudskosť.

Usire
25.10.2023 5 z 5

Líbilo se mi, jak soudce vyřešil úplně všechno jednoduchou dedukcí. Při čtení mi vůbec nedošlo, kolik je v knize záhad k rozluštění. Samozřejmě soudce nezklame ani tentokrát a je z toho dobrá detektivka.


mataj
25.12.2022 5 z 5

Vynikající soudce Ti se svým pomocníkem Ťiao Tajem si chtějí užít dovolenou. Místo toho se snaží v převlečení za zloděje odhalit podezřelé úmrtí náčelníkovy manželky i zmizení váženého obchodníka podezřelého ze sebevraždy. Příjemné čtení.

Jaruš7
17.12.2022 5 z 5

Superčtivo - audiokniha celá skvělá.
Soudce Ti je ve vrcholné formě.
Komplikovaně filigránské předstírání, lži, dedukce a logické myšlení završí vyšetřování podivných úmrtí a zmizení.
Inkognito soudce Ti je výhodou, neboť bez nesnází se k vám příležitostně přisají hordy podvodníků pro snadný výdělek na neznalosti prostředí a zneužití pro podvody.
Z pohledu z podsvětí se informace jeví jinak než oficiální verze.

Pestrá společnost, ať bohatí, či chudí, ti s postavením i ti nuzní, zamilovaní i ti bez toho vznešeného citu, všichni mají svůj boj o přízeň štěstěny v životě rozehraný velkolepě.

Bezvadnost, bravo.

Ulala
09.08.2022 5 z 5

Robert Van Gulik je velkým znalcem života ve staré Číně. Na pozadí spáchaných zločinů nám ukazuje příběhy lidí chudých i bohatých, jejich život, zvyklostí a osudy. Obdivuji autorův styl, který obsahuje vše od dedukce při řešení vražd po krásy přírody i historická fakta.

Oplak
13.04.2021 5 z 5

R. van Gulikovi sa podarila úžasná vec. U každej jeho knihy o sudcovi Ti mám pocit, že práve ona je tou najlepšou z cyklu príbehov o tomto výnimočnom predstaviteľovi spravodlivosti. Až kým nedostanem do rúk ďalšiu!

Lakový paraván je výborný príbeh. Zamotaný, napínavý, inteligentný.
Je radosť sledovať sudcu Ti a jeho spolupracovníka Ťiao Taja pri práci. Hoci mne chýbal Ma Žung. A to prostredie starej Číny a jeho realistické zobrazenie dodáva príbehom ďalší rozmer. Verím tomu, že tak nejako museli ľudia myslieť a žiť.

Vysoko oceňujem ľudskosť a pochopenie pre človeka u sudcu Ti.
A ak si obľúbite Kaprála, rozumiem vám.

P.S. Hoci si často zanadávam na dnešnú justíciu, predsa som rád za dnešné súdy. Bývalo to horšie:
- Jako obvykle, vše u soudního dvora bylo vypočteno tak, aby to na veřejnost působilo majestátem zákona a připomínalo strašné důsledky pro toho, kdo se s ním dostane do konfliktu. Všichni, kdo sem přicházejí, mladí i staří, bohatí i chudí, bez ohledu na to, zda jsou žalobci nebo obvinění, musí pokleknout na holou kamennou podlahu před soudnou stolicí; strážníci je okřikují a na příkaz náčelníka je i okamžitě na místě krutě zbijí. Neboť základním pravidlem spravedlnosti je, že každý, kdo se objeví před soudnou stolicí, je považován za viníka, dokud se mu nepodaří prokázat svou nevinu. -

kyssling
19.12.2020 4 z 5

V rámci série nadprůměrný příběh, který pěkně odsýpá. Neuvěřitelné co Ti zvládne za dva dny ...

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj ako vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

ninano
03.09.2020 4 z 5

Knihy se soudcem Ti mají slušnou úroveň.

Ava365
02.09.2020 4 z 5

Soudce Ti řeší další případ.

Art82
16.09.2019 4 z 5

Průměrná detektivka doufám že se to trochu v příštím díle vylepší.

haki34
06.03.2019 5 z 5

Opět hezký příběh ze starověké Číny...nahlédneme pod pokličku a do svědomí několika lidí...a soudce Ti opět vše, možná i s malým přispěním náhody vyřeší :))
Překvapilo mě, jak důvěřivý třeba byl Kaprál, nebo Kun-Šan, potěšila Karafiát - byla jsem přesvědčená, že v dívce je i trochu víc a ano - předvedla hezký pozorovací talent :) zkušenosti jsou zkušenosti...
A taky překvapila Ti-ova šlechetnost, zejména vůči Tengovi - nebo to nechává na karmu ?
Zajímavé je, jak odsouzenci, pohlížející pravdě do očí, často vše "napráší" i na spoluviníky a snaží se je stáhnout s sebou...lidská zášť je velká..a hněv ženy obzvláště.

Doporučuji !

P.s. lakový paraván bych ráda viděla naživo..myslím ten předmět..dle popisu vypadal nádherně...a Tengův příběh tomu dodal potřebnou jiskřičku..

elizabeth_ba
08.05.2015 5 z 5

Zákoutí lidského mozku jsou nevyzpytatelná, jak se v tomto zamotaném propletenci vražd, sebevražd a podvodů přesvědčí i samotný soudce Ti, který zde s Ťiao Tajem stráví ještě horší mnohem dovolenou, než jsem kdy měla já. A i soudce sám si už všiml, že má jeho pohledný pobočník (na rozdíl od Ma Žunga) sice dobrý vkus ale děsnou smůlu na ženský.

Marian27
21.02.2015 4 z 5

Skvele vymyslena originalna detektivka napisana bravurnym stylom Roberta van Gulika. Zasnem nad tym ze autorovi staci 150 stran na vytvorenie napinaveho a prekombinovaneho zahadneho pribehu. Knizka sa cita v podstate sama, stale sa v nej nieco deje takze nudne pasaze ani neobsahuje. Jedinu vyhradu mam k anotacii, pretoze vdaka nej som sa "dozvedel" to najpodstatnejsie z deja a ziadne prekvapenie sa na konci nekonalo. Lakovy paravan je vsak detektivka ktora by mala sluzit ako priklad ako by mala dokonala detektivka vyzerat.

wooloong
23.09.2013 5 z 5

Všechny detektivky Roberta van Gulika, jejichž společným jmenovatelem je poctivý, neúplatný, bystrý a charismatický soudce Ti jsou prostě geniální! Záhadné příběhy, tajemné zločiny, barvité vyprávění a dokonale vykreslený exotický svět staré Číny mě pokaždé dokonale pohltily a dovolily vydechnout až na poslední stránce, kde došlo k odhalení, odsouzení a také popravení bídného zločince (jak je pravidlem v čínských detektivkních románech, kterými se nechal autor inspirovat). Všechny Gulikovy detektivky jsem četla s odstupem let několikrát. I když se mi po prvních několika stránkách vybavila celá zápletka a její řešení, neodolala jsem té báječné a neopakovatelné atmosféře, kterou dokázal autor tak skvěle vytvořit.

honajz
21.04.2013 5 z 5

Zajímavé proplétání osudů několika postav, trochu tajemna a soudce Ti v utajení a inkognito. Od úvodních okamžiků vše spěje k jasnému a logickému konci, příběh je pečlivě promyšlen. Autor dokonce přiznává soudci Ti běžné lidské vlastnosti, dokonce jej nechá chybovat. Navíc je zde znát Van Gulikova vášeň pro starou Čínu a její zvyky. Třeba zvyk, kdy jde první prostitutka, a kdy jde první zákazník - a proč. Podobné detaily dodávají románu na věrohodnosti a jdou za hranice běžné detektivky.

Yalka
07.03.2013 5 z 5

Brilantní detektivka! Soudce Ti se v ní objeví inkognito v hlavním městě sousedního okresu.
To mu dává možnost pohybovat se bez omezení po městě.
Van Gulik z toho dokážel vytěžit maximum a ukazuje nám život všech společenských vrstev ve středověké Číně pěkně zblízka a tentokrát netradičně ze soudcova pohledu.

Dandulka
21.05.2012 5 z 5

Další případ soudce Ti... Moc se mi líbil, s jakým klidem dokáže řešit případy a hlavně za použití logiky.

vitavita
06.03.2012 5 z 5

Pozorovací talent, logika a zarputilost musí každého zaujmout. Mně uchvátil.