Příběh v řeči nepřímé

Příběh v řeči nepřímé https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275754/mid_pribeh-v-reci-neprime-HOs-275754.jpg 4 30 8

Do pohraničí se v padesátých letech odcházelo kvůli bytu, práci, utíkalo se sem před životními pády a manželskými krachy. Postavami této knihy jsou lidé, kteří zde v době nesvobody hledali nekonvenční život, jiné možnosti a nezávislost. Lidé, kteří tu později ze svých dětí, v dobré víře, vychovali ztracenou generaci outsiderů. Příběh v řeči nepřímé je neobvyklou rodinnou historií prodchnutou rozháranými životy, citovými zmatky, poraněnými srdci, ale také odvahou přijímat rány a vzdorovat. „Při čtení knihy jsem pochopila, že Alena Zemančíková napsala příběh nejen o událostech, ale i úmyslech. Že pro ni, stejně jako pro čtenáře, vyvstává otázka, nakolik zákonité, náhodné nebo prozřetelné jsou jejich důsledky. Já v jejím psaní oceňuji, že se nikdy neuchyluje k zjednodušujícímu hodnocení místa, doby ani děje — natož lidí.“ (Jaroslava Šiktancová)... celý text

Přidat komentář

GreenMagritte
15.12.2022 3 z 5

Myslím, že tahle kniha si vyřazení z knihovny fakt nezasloužila. Příběh v řeči nepřímé je totiž zajímavou knihou o jedné rodině z českého pohraničí odehrávající se v 50. a následujících letech.
.
Já vlastně nevím, jestli to byla autobiografie, ale tak nějak jsem z ní cítila tu opravdovost, dětské vjemy a zážitky, ryzí emoce a něčí skutečný život.
Není to nějak veselý příběh, ale ani ne úplně tragický – asi tak, jako život někdy sám. Příběh o vůdčí matce, rozdělených sourozencích, rozdvojených životech, nenaplněných studijních touhách, skřípajících vztazích. Bylo to autentické, normalizačně ponuré, skličující.

JeseterZuzana
10.01.2020 5 z 5

Míč jsem si knihu užila. Líbily se mi popisy, i to, jak se autorka k některým skutečnostem vrací. Skutečné, to je to slovo, jako bych si na ten příběh/život/dobu mohla sáhnout.
Děkuji.


bigben
15.03.2019 3 z 5

Důkaz toho, že se kniha dá napsat bez přímé řeči a rozhodně to není nuda. Osamělost hlavní hrdinky, i přes velké množství dětí a mužů, chladná matka se svými partnery, bratr a jeho pití, zaměstnání, které vás nudí, nemožnost studovat na VŠ - to všechno se v téhle relativně malé knížce děje:-)

F-l-p
19.05.2018 4 z 5

Rodinný příběh se všemi svými tragédiemi v duchu doby, kdy se skutečně silné osobnosti pohybovaly na okraji společenského dění. Postavy s mnoha odstíny, jejichž mnohovrstevnanost vytvářel opravdový život. Skvělé!

bookcase
11.02.2018 5 z 5

Mně se to líbilo, mám takový typ retro vzpomínkových příběhů ráda.

Isew
02.03.2017 3 z 5

Podle anotace jsem čekala něco víc. Děj sice příjemně utíkal, ale bylo to takové nijaké. Nezanechalo to ve mě nic. Dočetla jsem a za pár dní už jsem nevěděla, o čem to vlastně bylo.

Terry11
24.02.2017 3 z 5

Hezky napsané, zajímavé příběhy, ale mnohokrát jsem se ptala, proč autorka nevyvinula více úsilí, aby svůj život, s kterým nebyla spokojena, nezměnila. Proč si vzala postupně dva manžely, o nichž později píše, jak se k sobě nehodili. Celé je to takové bezútěšné, odevzdané. Často některé knihy čtu vícekrát, ale u tohoto příběhu jsem tak nějak ráda, že ho mám za sebou. Zanechal ve mně pesimismus a smutek.

boticelli
01.12.2016 5 z 5

Rodinná historie na pozadí padesátých, šedesátých a sedmdesátých let. Krásná šedá normalizace. Krásný šedý román!

Štítky knihy

autobiografické prvky ze života pohraničí české romány

Autorovy další knížky

2016  76%Příběh v řeči nepřímé
2008  65%Bez otce
2007  71%O fejetonu, s fejetonem
2009  0%Mařenka a Čenda
2020  67%Zpětné zakreslení cesty

Kniha Příběh v řeči nepřímé je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst20x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x