Příběh o lásce a tmě

Příběh o lásce a tmě https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25518/bmid_pribeh-o-lasce-a-tme-E0s-25518.jpg 4 105 37

Rozsáhlá vzpomínková próza světoznámého izraelského autora je knihou v mnoha ohledech výjimečnou a výjimečný je i ohlas, který jak na domácí scéně, tak v mezinárodním měřítku vzbudila. Oz v ní bezpochyby vytvořil své doposud nejlepší a také nejosobnější dílo, v němž spojil vylíčení pohnuté historie vlastní rodiny s dramatickou ságou dějin sionistického hnutí a vzniku židovského státu a svědeckou výpovědí o přelomových okamžicích jeho bouřlivého vývoje. Kniha získala řadu domácích i zahraničních ocenění a byla již přeložena do více než dvaceti jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Sipur al ahava ve-chošech , 2002


více info...

Přidat komentář

Acamar
17.01.2024 5 z 5

Rodinná historie, s kràtkými úponky genealogie o pár generací nazpět. Zprvu v duchu úsměvně nostalgickém (z valné části zásluhou dědy Alexandra s babičkou Šlomit), s přibývajícími stránkami houstne a těžkne, až je nepochybné, že ve skříni byl pohřben pořádně ukrývaný a umlčený kostlivec Ozova dětství. Poslední desítky stran románu už se emotivně valí jako z vypáčené Pandořiny truhličky...uf. Na pozadí se lze dočíst i o přelomových letech budování Izraele, spoustě různorodých, nespojitých a vzájemně si dost cizích vlivů, jako intelektuálští přistěhovalci, kteří se více cítili Evropany, idealistů nového státu v podobě"dělníků" v kibucech, politických půtek...ale to vše spíše optikou chlapce a dospívajícího Amose, jež je od útlého dětství svědkem neustálých ideologických debat své rodiny a blízkých známých...poněkud v mlze a povzdálí za oknem malého bytečku na Kerem Avraham.

vosa23
24.09.2023 5 z 5

Příjde mi, že Oz píše, jako když maluje obraz. Velký, panoramatický obraz, se spoustou postav a událostí na plátně. Občas se k nějaká části obrazu vrátí, upraví a doplní detaily, v jiné části jen naznačí obrysy. Místy používá celkem temné odstíny. Ale celkově jsem se na obraz nemohl vynadívat, i když to vyžadovalo dost času a pozornosti.


jankor
01.09.2023 4 z 5

Tato kniha rozhodně není letní jednohubkou a pokud ji někdo odložil, snad se ani nedivím, proto tvrdím, že to není kniha pro každého, ale ocení ji ti, kdo se o tento typ literatury zajímají a určitě také milovníci češtiny, pan Žantovský odvedl dobrou práci. Jen ty popisy politického vývoje mě tolik nebraly. Vyprávění je hodně popisné, málo dialogů, popisovaný život nelehký, občas malinko úsměvný. Trošku jsem si slibovala víc, stejně jako u knihy Mezi svými.

PeterBahn
20.08.2023 5 z 5

Opět jedna z knih, kterou mi věnoval dobrý známý, mající starost o to, bych nezemřel úplně blbý. Navzdory tomu, že v knize se nenachází nic moc akčního, tak vhledy do předešlých generací izraelského spisovatele se četly hodně dobře! Taky dětství spisovatelovo bylo popsáno hezky a někdy i sympaticky vtipně. Kniha taky se dotýká toho, jak nesnadně vznikal stát Izrael. Zajímavě byla navržena časová osa, která jak z minulosti, tak z budoucnosti ústila do jedné smutné a hluboké události. Doporučuji!

martineden
03.03.2023 5 z 5

Krásná kniha. Těžká, smutná.

Nofar197
03.03.2023 4 z 5

Výborně napsaná a neméně skvěle přeložená depka v kostkách a silných dávkách. Ozovy knihy mám celkem rada, ale k této se v rámci ochrany své duševní kondice raději vracet nebudu.

toni-az
14.09.2022 3 z 5

No z doby vzniku Izraele tam byla jedna poměrně krátká kapitolka, ale stejně se to četlo dobře. Jen na můj vkus to bylo trochu moc rozplizlé v čase a trochu trochu jsem se ztrácel v časové linii. Jako exkurze do jiného způsobu myšlení zajímavé, ale nic dalšího od autora číst nemíním.

Kamys
19.03.2022 5 z 5

Chcete vedet, jak se zilo v Izraeli v dobe, kdy vznikal? Jak se zije lidem s pocitem, ze je nikdo nechce, nikde nejsou vitani? A jak v rodine, kde je na dennim poradku debata o literature, filozofii a politice, ale o citech mluvit nikdo neumi. Pak se chcete seznamit s autobiografickou knihou Amose Oze. Ze zacatku se mozna jako ja trochu budete ztracet mezi basniky, historii a poctem pribuznych, ale vydrzte to, stoji to za to. Skvela gradace. Horkosladky pribeh, ktery s sebou nese nadeji, ze to spravne misto na svete si muze najit i ten zvlastni maly kluk ze zvlastni doby a ze zvlastni rodiny.

tynkaiscrazy
06.03.2022 3 z 5

Těšila jsem se na román zabývající se skutečně vznikem židovského státu, namísto toho jsem dostala rozsáhlou sbírku klepů o každém sousedovi z Kerem Avraham. Bavila mě část rodinné historie z matčiny strany a obzvláště se mi líbila zhruba poslední čtvrtina knihy, kde už skutečně dochází k popisu toho, jak vznikl arabsko-židovský konflikt. Přesto se místy jednalo o zdlouhavé čtení, jež málokdy něco přinášelo. Nepomáhalo ani, jak komplikovaně autor přeskakoval v čase (obzvláště později v knize) a vnášel chaos do pospolitosti příběhu. Byla to pro mě ale první kniha s podobnou tématikou a rozhodně šlo o obohacující čtení.

Pampeliška83
05.11.2021 4 z 5

Kniha je opravdu rozsáhlá, popravdě řečeno, když zejména ze začátku občas vynecháte nějakou stránku nebo i kapitolu, nejspíš o nic nepřijdete, protože autor to stejně třeba zmíní znovu...Četla jsem ji přerušovaně možná několik měsíců, ale vrátit ji do knihovny nedočtenou jsem nedokázala, moc se mi líbil styl, jakým je napsaná a přeložená (opravdu klobouk dolů před Michaelem Žantovským) a také atmosféra, do které jsem se znovu a znovu chtěla nořit...Určitě doporučuju, jen to chce dost času a klidu.

Abroš
08.08.2021 5 z 5

Chtěl jsem něco zjistit o vzniku Izraele.V upoutávce na tuto knihu jsem četl,že v ní autor toto popisuje.A taky mnoho dalšího,útlaky jeho předků v Polsku,Rusku,Litvě.O Hitlerovi,o židech,kteří dělali bolševickou revoluci v Rusku.Mám vzpomínkové knihy rád,popisují dobu,co už nikdy nebude.Po stylové stránce náročné čtení.

Iljič
02.05.2021 3 z 5

Upřímně, nebýt zavřených knihoven, nedočetl bych ji. A zároveň jsem rád, že byly zavřeny. Kniha je o smíření a pochopení se svými rodiči. A kdo z nás tímto neprošel?
A pro mě nové informace o vzniku izraelského státu a velmi vyrovnaný pohled na problémy s tím spojené.

Čičolina
23.04.2021 4 z 5

Číst tuto knihu je těžké, děj postupuje pomalu, vrací se. Pro mě druhá po Jidášovi, měla jsem počkat až si přečtu více knih, měla být závěrem mého čtení od Oze. Přesto nelituji a ani mě neodradila od dalšího čtení. Málokde se dozvím o vzniku Izraele i o pocitech lidí v novém vlastním státě. Musím ocenit i to, že kdykoli se spisovatel vrací k nějaké postavě, znovu přibližuje její charakter a úlohu ve vyprávění. Četla jsem dlouho, vlastně mě držela hlavně linka o matce, ale i rýha v duších lidí, kteří vyrostli v Evropě.

Ronny
13.02.2021

Bohužel opět přes veškerou snahu nedočteno. Už jsem byla v polovině, ale začala jsem přeskakovat odstavce a nahrnulo se mi z knihovny mnoho jiných knih. V knize je plno zajímavých pasáží, popisů a informací. Část popisující matčinu smrt a její vliv na syna mne opravdu dojala. Ale je to příliš rozvleklé.

asam
17.10.2020

opravdu - Rozsáhlá vzpomínková próza - Moc se omlouvám, nedočetla jsem. Asi na to není vhodná doba. Snad se ke knize někdy vrátím. Hvězdičky nedávám, ale ani netvrdím že jde o odpad.

vendy246
18.09.2020 5 z 5

Nádherná knížka, kterou jsem přečetla asi za týden. Vyprávění o životě v Jeruzalémě před vznikem Izraele i potom. Osudy autorova široké rodiny a jejich přátel, kteří odešli nebo utekli z Evropy. Zajímavé názory různých lidí na mnoho věcí, skutečné události a historické postavy a obsáhlé knihovny plné autorů té doby. Inspirativní, zajímavé, hluboce lidské vyprávění. Jak jsem stará, tak jsem si nikdy neuvědomila muka těla dospívajícího chlapce.

JIKO74
03.09.2020 5 z 5

Je to krásné dílo. Zpočátku se četlo těžce. Posléze příběh nabyl na významu, krásné postřehy, moudrosti, kouzla se slovy..Nu čto, Román.

Petr1977
30.04.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem si opravdu vychutnával, to je přesně styl vyprávění, který mám rád. Za mně jednoznačně doporučuji.

000nugatovej
02.12.2019 3 z 5

"Ten, kdo hledá jádro příběhu v prostoru mezi knihou a autorem, se mýlí. Pátrat není třeba v prostoru mezi autorem a tím, co napsal, ale v prostoru mezi textem a čtenářem." (str. 32). Jenže ten prostor byl překvapivě nevelký. Natěšený z předchozích Ozových knih, které jsem již četl, jsem byl tentokráte zklamán. V těchto v podstatě memoárech mne snad oslovil pouze teskný popis smrti autorovy maminky.

EL.ZA
08.11.2019 5 z 5

Tak to byl objev! Přitom jsem tak do stránky 50 myslela, že knihu odložím...Teď chci přečíst vše od Amose Oze. Pan spisovatel! A skvělý překlad Michaela Žantovského.

Štítky knihy

Židé zfilmováno životopisné, biografické romány Izrael dějiny Židů ságy izraelská literatura

Autorovy další knížky

Amos Oz (p)
izraelská, 1939 - 2018
2009  88%Příběh o lásce a tmě
2010  83%Černá skříňka
2017  80%Jidáš
2019  84%Mezi svými
2013  84%Scény z venkovského života

Kniha Příběh o lásce a tmě je v

Právě čtených7x
Přečtených147x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených23x
Knihotéce64x
Chystám se číst284x
Chci si koupit40x
dalších seznamech3x