Příběh Louise Braille

Příběh Louise Braille https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124327/pribeh-louise-braille-124327.jpg 5 17 9

Louis Braille jako malý chlapec oslepl a ve svých šestnácti letech pak vynalezl slepecké písmo. Jakob Streit vykresluje pohnutý životní příběh tohoto chlapce a muže, který je díky své srdečnosti, radosti ze života a rozhodnosti pro všechny kolem sebe darem. Nakonec se mu po vytrvalém úsilí podaří přinést ten největší sar pro všechny slepce světa - písmo, které mohou číst svýma rukama. Kniha oblíbeného autora literatury pro děti a mládež upoutá především mladé čtenáře. Svou atmosférou a detaily ze života Louise Braille si ale získala i srdce mnoha dospělých čtenářů. Vyšla již v řadě jazyků i jako autokniha.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Historie , Pro děti a mládež

Vydáno: ,
Originální název:

Louis Braille. Ein blinder Junge erfindet die Blindenschrift , 1997


více info...

Přidat komentář

Aneleh
23.03.2024 5 z 5

Velice krásná kniha. Nikdy by mě nenapadlo, že takový klenot najdu v dětském oddělení knihovny. A navíc s nádherným překladem teprve 13-leté slečny!
V této knize si každý musí uvědomit, jak si má vážit svého života a hlavně zdraví. Je také velmi poučná, dosud jsem vůbec netušila, jak slepecké písmo vypadá a že je takto důmyslně vymyšlené. Přivedlo mi to k tomu, abych si zjistila více o pomůckách nevidomých lidí a je až k neuvěření, co vše musí zvládnout se naučit a překonat. Zkoušela jsem si číst za pomoci těchto bodů a není to tedy vůbec snadné.
Samotný příběh geniálního chlapce, velmi citlivého a laskavého, vás chytí za srdce. Ač zemřel v poměrně mladém věku, dokázal a překonal toho velmi mnoho, přitom si stále zachovával a rozdával upřímnou radost ze života.

DreamerX9
07.02.2024 4 z 5

Rekla bych že kniha je skvělá pro čtenáře všeho věku. Malým dětem na počtení a pochopení sveta slepých ale i do oboru nebo čistě z historického pohledu. Líbí se mi jak svět ustoupil od krutého zacházení s handicapovanými ale spíše stejně jako Louise našel způsoby jak fungovat. Milá knížka


Termaap
05.01.2023 5 z 5

Kniha se ke mně dostala náhodou, na doporučení paní knihovnice, když jsem v knihovně sháněla nějaké publikace psané v braillově písmu. A já jí budu muset moc poděkovat.

V původním plánu bylo pročíst si pár odstavců pojednávajících o nejzásadnějších milnících Louisova života, ale pravdou je, že jsem se velmi snadno začetla a v pozdních nočních hodinách knihu dočítala. Další ukázka toho, že mnohdy vlastně ani není potřeba nic vymýšlet, ty nejzajímavější příběhy píše sám život.

Knihu jsem pak ve zkrácené verzi předčítala dětem ve škole v rámci světového dne braillova písma a posloužila mi opravdu výborně. Louisův život a vznik slepeckého písma všichni poslouchali s velkým zaujetím a snad se nemýlím, když napíšu, že díky knize budou mít alespoň určité povědomí o braillově písmu už napořád.

Na samotném českém překladu je pak velmi zajímavý fakt, že ho má na svědomí 13-ti letá slečna, jakožto projekt do školy.

Podtrženo, sečteno, pravděpodobně se v dětském oddělení naší knihovny budu poohlížet po knihách nejen pro mé dvě dcerky, ale i pro sebe. Zbeletrizované životopisy určené především dětským uším mi vlastně velmi sedí.

Papimami
22.05.2021 5 z 5

Kniha psaná velice čtivě . Příběh poutavý a krásný.

marie3541
11.05.2020 5 z 5

Tuto knihu si pujcila dcera v knihovně. Líbila se mi upoutávky na obalu. Tak jsem si ji přečetla jako první. Jedním dechem. Kniha je moc hezká , i když je to kniha pro děti od 9 let . Tekly mi i slzy. Opravdu moc krásné napsána.

Makyyy
15.07.2019 5 z 5

Nádherná knížka.Krásně napsaná i přeložená.

Knihomolapka
11.06.2016 5 z 5

Kniha mi pomohla v náročném životním období a dodal mi sílu. A moc ráda ji čtu i teď, po pár letech a jsem uchvácena a dojatá. Je to nádherný příběh. Louise jsem si moc oblíbila, stejně jako další postavy. Příběh je skutečný a kouzelně a křehce napsaný.

J-F
13.08.2014 5 z 5

Kniha je určená pro dětské čtenáře, psána velmi dojemným způsobem, osloví i dospělého člověka. Knihu jsem přečetla na "jedno nadechnutí", nešlo ji odložit. Silný, pozitivně laděný příběh ... člověk by se měl naučit být vděčný za vše, co mu život přinese :)

kamibe
26.05.2012 5 z 5

Psáno dojímavým stylem, který připomíná knihu Edmonda de Amicis Srdce.
Louis je vnímavý chlapec s živým vystupováním. Bohatými větami s úctou oslovuje dospělé, je vděčný za vše, co kolem sebe vnímá. Nezapomíná děkovat za všechno, čeho se mu dostává.
Je to veskrze pozitivní kniha.

Štítky knihy

křesťanství slepota

Autorovy další knížky

Jakob Streit
švýcarská, 1910 - 2009
2012  94%Příběh Louise Braille
2003  87%Včelka Sluněnka / Proč děti potřebují pohádky
2011  93%Příběhy skřítka Puka
2008  0%Svatý Mikuláš
2009  100%Skřítek Kořínek

Kniha Příběh Louise Braille je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x