Přežili jsme zkázu Titaniku

Přežili jsme zkázu Titaniku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104230/bmid_prezili-jsme-zkazu-titaniku-RDu-104230.jpg 5 42 11

Kniha je přepisem výpovědí při vyšetřování Senátem z roku 1912. Jsou zde výpovědi: J. Bruce Ismaye, provozního ředitele White Star Line, Arthura Henryho Rostrona, kapitána Carpathie, Charlese Lightollera, II. důstojníka Titaniku a dalších, jež nešťastnou událost přežili.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Euromedia
Originální název:

Titanic: Transcripts of the 1912 , 1994


více info...

Přidat komentář

Starmoon
15.02.2024 4 z 5

Kniha pre ozajstných "titanicoholikov". Neviem, kto iný by dobrovoľne lúskal cca 550 strán prepisov vyšetrovania Senátu z roku 1912. Osobne som bola za túto možnosť vďačná; je dôležité vrátiť sa k prameňom a človek možno potom zistí, že niektoré veci neboli ani zďaleka tak, ako ich neskôr "kanonizovala" popkultúra. Napríklad môj pohľad na Bruceho Ismaya sa značne zmenil, opravil. Tiež bolo zaujímavé pozrieť sa na tú istú udalosť z perspektívy rôznych preživších ľudí od dôstojníkov cez stevardov a námorníkov až po cestujúcich všetkých tried, dokonca aj ľudí, ktorí na lodi neboli, mohli však teoreticky jej osud ovplyvniť, napríklad kapitáni a telegrafisti lodí, čo v čase potopenia Titanicu nachádzali v okolí. Samozrejme, senát vypočul "len" 82 svedkov, aj tak to však bolo toľko rôznych verzií tej istej udalosti, že človeku by mohla vybuchnúť hlava, ak by to mal všetko počúvať a nejako vyhodnotiť osobne.

Kniha bola každopádne fajn, mrzelo ma však, že jednotlivé svedectvá boli v niektorých prípadoch skrátené. Zdalo sa mi to voči dotyčným aktérom neúctivé, ako by v očiach editora ich skúsenosť či optika bola menej dôležitá.

A, medzi nami, dosť mi chvíľkami liezol na nervy senátor Smith; neobjektívny, hodnotiaci, "nenápadne" podsúvajúci svoje mienky... Nevraviac o tom, že občas priveľmi riešil rôzne triviálnosti, možno keby som však poznala dobový, možno mediálny kontext, mala by som pre to väčšie pochopenie. Hodnotenie jeho štýlu výsluchov neodráža moje hodnotenie knihy, len som to chcela vypichnúť.

zedir
08.08.2023 4 z 5

Jedná se o perfektní knihu díky tomu, že příběh Titanicu se před námi neodvíjí tak, jak jej zformulovali historikové v dekádách následujících po katastrofě, ale poznáváme ho z bezprostředních výpovědí svědků krátce poté, bez ohledu na to, jak přesná, mylná nebo mlhavá tato svědectví byla. Jsou jednoduše historickým dokumentem, z nějž dnes čerpáme své znalosti o Titanicu a snažíme se porovnáváním dopídit, jak se události asi vyvíjely.

Jediné své výtky bych směřoval na to, že je škoda, že kniha neobsahuje celý přepis amerického vyšetřování (ano, vím, že by poté byla dvojnásobně silná) a také to, že i vybraná svědectví nejsou zobrazena v celé své šíři (ale chápu, že by mnoho stran knihy bylo "nezáživných" otázek typu na pozici daného člověka na lodi, poděkování za svědectví, jedna otázka opakovaná několikrát ve snaze daného člověka zmást při křížovém výslechu apod.). K českému vydání mám také dvě výtky, a to jednak onen slavný, ale značně nepřesný obraz potápění Titanicu na obálce, a také do určité míry bulvární překlad titulu, i když je mi opět jasné, že "Titanic: Přepisy z roku 1912" či nějak podobně by neznělo dost úderně na to, aby přitáhlo pozornost. Dávám tedy čtyři hvězdy za polovičatost obsahu, ale zpracováním si kniha zaslouží určitě pět.


Booky84
18.08.2022 5 z 5

Úžasná kniha, jsem velmi ráda, že se mi dostala do ruky a při některých pasážích a výpovědích až ve člověku mrazí.

Zmitko.m
19.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha..tu jsem si vždycky přál...O tomto vyšetřování a výslechů účastníků katastrofy jsem se poprvé dozvěděl v Knize Titanic od Miloše Hubáčka. Když se mi pak tahle kniha dostala do ruky, úplně jsem jásal...Skvěle prožijete příběh Titanicu a to ze všech pohledů od topičů až po cestující 1. třídy..super super super

Ronnie68
03.02.2019 5 z 5

O téhle knize jsem se doslechla teprve nedávno ... ale bylo to zajímavé počtení ... pro ty, kteří se jako ja zajímají o Titanic, je nezbytná ... líbilo se mi to

Srni
16.04.2018 5 z 5

Již od dětství se o Titanic zajímám a proto, když se mi do rukou dostala tato kniha byla jsem jejím obsahem fascinována. Když čtete doslovní výpovědi osob, co to neštěstí zažili, je to opravdu zvláštní pocit.

Basta1912
15.10.2017 5 z 5

Úžasné prožít téměř autentický zážitek - zkázu Titaniku z vypravování přeživších pasažérů a zaměstnanců WSL. Výpovědi jednotlivých aktérů si mnohdy protiřečí a je zajímavé sledovat dojmy pasažérů ve světle skutečností, které jsou známy až zpětně nám, kteří už víme, že se Titanik nepotopil vcelku, nebo které lodě pluly v blízkosti tragédie a odpověděly či ne na tísňové volání ... Prostě parádní knížka

martinaandulka
20.06.2017 5 z 5

Kniha se odehrává z výpovědi přeživších ze soudní síně,zas jiný pohled na velkou tragédii.

lalaserka
04.03.2013 5 z 5

Tahle knížka je skvělá.Úplně mě dostala. V téhle době Už jsem jí četla alespoň 3x a stále mě fascinuje

Lenka
18.04.2012 5 z 5

Tato knížka mně naprosto uchvátila. Jsou to výpovědi svědků, kterí se plavili na Titanicu a byly při tom, kdy se nejluxusnější loď potopila a zmizela z povrchu zemského. Je hrozné, co lidé v tu osudnou noc museli vidět, zažít a čemu všemu museli čelit. Jedno špatné rozhodnutí a katastrofa je na světě. Při představě, že bych měla být na této lodi, tak sama nevím, co bych dělala.

Alix
15.04.2012 3 z 5

Celá kniha, to jsou pouze a jen výpovědí cestujících, kteří katastrofu Titanicu přežili. Otázky se ovšem opakují, což je sice u každého svědka pochopitelné, ale občas jsem měla pocit, že některé otázky jsou zbytečné a vyšetřující prostě už neví, nač se ptát. Pro trosečníky to muselo být velice stresující, ať už šlo o členy posádky, nebo o cestující. Ale protože dnes je to právě 100 let, co šel Titanic ke dnu, chtěla bych mu aspoň tímto způsobem věnovat tichou vzpomínku.

Štítky knihy

Titanic (loď) rok 1912

Autorovy knížky

1998  90%Přežili jsme zkázu Titaniku

Kniha Přežili jsme zkázu Titaniku je v

Právě čtených2x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce36x
Chystám se číst31x
Chci si koupit17x