Král básník Václav II.

Král básník Václav II. https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165023/kral-basnik-vaclav-ii-165023.jpg 5 491 65

Přemyslovská epopej série

< 4. díl

Závěrečný díl tetralogie, kterou končí vyprávění o jedné z nejslavnějších epoch českých dějin, o době velkých přemyslovských králů, začíná bezvládím po smrti Přemysl II. Otakara, pokračuje vládou krále Václava II. a končí vraždou jeho syna Václava III. Král Václav II. byl nesmírně zajímavou osobností, v dějinách možná trochu nedoceněnou. Právě za jeho vlády se vytvořil model stavovského státu s přesnou dělbou odpovědnosti mezi panovníkem a šlechtou. On sám byl ovšem v duši umělcem, sám vynikající minesengr, ale také muž známý svou erotickou náruživostí. Jeho doba je dobou dvorských intrik, zápasu mezi šlechtou, dobou nástupu měst. Právě na přelomu 13. a 14. století se dotvořila tvář středověkých Čech, na níž už Lucemburkové mnoho nezměnili. Stejně jako v předchozích dílech se děj románu odehrává na širokém prostoru celé křesťanské Evropy, v ději vystupují všichni členové přemyslovského rodu a rovněž významné osobnosti té doby.... celý text

Romány Literatura česká Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Přemyslovská epopej IV , 2013


více info...

Přidat komentář

mpb1913
11.04.2024 5 z 5

To nejlepší nakonec. Závěrečná kniha této velkolepé historické fresky se mi líbila nejvíc. Gratuluji každému kdo přečetl celou tuhle epopej, udělali jste ze sebe vzdělanějšího člověka a získali jste obrovský vhled do naší krásné historie.

Babo
07.02.2024 5 z 5

Dočteno a teď jen aby něco uvízlo v hlavě. Snad jen vědomí, že i český stát a jeho panovníci byli osobnosti.
Líbil se mi styl psaní, věcný bez zbytečného romantizování této doby. Romantická určitě nebyla, naopak byla plná intrik a bojů.


rickiwolf
28.02.2023 4 z 5

Knihy z této čtyřdílné série se mi četly dobře. Jsem fanouškem hlavně jeho historických několikadílných fresek. Nevím čím to je, ale ostatní jeho knihy mi už tak výtečné nepřipadají.

lenyleny
23.08.2022 5 z 5

Škoda ,již dočteno, ale zařadí se mezi knihy, ke kterým se ještě určitě vrátím.

katka134
06.04.2022 5 z 5

Co říct k poslednímu dílu? Musím jen podpořit komentáře níže:
bylo to prostě báječné čtení.

likaf
03.02.2022 5 z 5

Škoda, že nebudou další díly s Janem Lucemburským , Karlem IV. atd. Skvělé čtení.

Ronnie68
30.01.2022 5 z 5

Poslední díl této epopeje ... o strmém konci vlády Přemysla Otakara II. a celého života a vlády Václava II. ... kniha se mi četla opravdu dobře ... a je zde krásně zobrazeno, že Václav měl Gutu dost rád i tak, že jí důvěřoval, když mu se snažila říct vlastní názor, který následně přijal za svůj (př. Záviš z Falkenštejna) ... prostě nádhera ... super čtení :)

mira399
10.01.2022 5 z 5

Tak a mám epopej za sebou...Krásně jsem si početla. Obdivuji autora za jeho talent a píli, kterou tomuto dílu musel věnovat. Pokud máte rádi historii rozhodně doporučuji k přečtení. Tohle mi dalo rozhodně víc, než hodiny dějepisu ve škole.

alois.randa
06.08.2021 4 z 5

Předchozí díly se mi četly lépe. Tady mi to přišlo takové zdlouhavé a místy až nudné, možná to bylo i množstvím postav, které se v ději střídaly.

tittanie
15.01.2021

Středověk, České království, Přemyslovci. Co více si přát? Úžasná kniha. Je pravda, že je hodně dlouhá, ale čte se dobře. Je uvěřitelná, i když je jasné, že spousta věcí se určitě nestala, ale drží se historických událostí. Škoda jenom škoda...

J.P.S.
27.12.2020 4 z 5

Závěrečný díl epopeje. Četl se mi trochu hůře než předchozí díly, protože hodně přebírá jejich styl, takže mi přišlo, že se mnohé motivy se opakují a že série už trochu upadá do stereotypu. Přesto šlo o důstojné zakončení přemyslovské ságy.

První část se odehrává ještě za panování Přemysla Otakara II. a popisuje jeho politický pád končící jeho smrtí v bitvě na Moravském poli. Stejně jako v předchozích dílech, i zde se hlavní hrdina dostává ke slovu až v polovině knihy. Románový Václav II. je oproti svým předchůdcům spíše křehkou a psychicky labilní osobností, na němž se podepsaly traumatické zážitky z doby jeho dětství, kdy byl svým poručníkem, braniborským markabětem Otou, vezněn ve Špandavě. I navzdory tomu se však Václav II. v kritických momentech dovedl vzchopit a zvrátit nepřiznivý vývoj, a díky tomu se nakonec zapsat jako úspěšný panovník, jehož vláda symbolicky uzavřela slavnou éru posledních Přemyslovců (následník Václav III. by možná nebyl špatným panovníkem, jeho krátkou vládu však ukončila ruka neznámého vraha).

Netopýr_5
23.12.2020 5 z 5

4. audiokniha mi udělala radost. I když se dějiny opakují, tak přesto je to pokaždé v jiné formě a popisy události jsou zde líčeny poutavě a sytily mou touhu vědět, jak to bylo dál. Už se těším na husitskou epopej - 195 poslechových hodin. To se zase nebudu půl roku v autě nudit...

Wladimirski
27.07.2020 5 z 5

I čtvrtý díl Přemyslovské epopeje je úchvatným dílem a věrným obrazem dané doby. Historická fakta úžasně zapracovaná do poutavého příběhu. Poučné, přínosné i zábavné. Jen škoda, že tolik informací nedokážu v hlavě udržet :-(.
Těším se na Husitskou epopej, kterou mám již připravenou v knihovně!

TIMOZA
21.04.2020

Škoda, že neexistuje v podání autora spoiler mezi Václavem III (PE IV) a Václavem IV (HE I). Jan Lucemburský, Karel IV, ale i taky Jindřich Korutanský a spol., mě u Vondrušky trochu chybí. Jinak samozřejmě parádní čtivé dílo. Ostatně jako vždy.

Klarinecka
07.01.2020 5 z 5

Opět paráda. Přemyslovskou epopej jsem přečetla za měsíc celou v jednom tahu. A je mi líto, že už skončila. Zvažuji po této velmi příjemné čtenářské zkušenosti i zakoupení Husitské epopeje. Jediný háček je v tom, že naše profesorka dějepisu husity milovala a ještě víc milovala je zkoušet a koule lítaly :) Přemyslovci tolik v kurzu nebyli, naštěstí :)

animovanej medv
05.11.2019 4 z 5

I poslední díl si udržel kvalitu těch předchozích. Ačkoli jsem u Přemysla Otakara II. měla trošku pocit, že už je to moc rozvláčné a pořád vlastně to samé dokola, tak mě příběh Václava II. zase začal bavit a já jsem celou knížku přečetla dost rychle.

Hvězdička ubraná za konec. Přijde mi to celé neukončené a chybí mi tam dovyprávění toho, co se stalo s ostatními postavami. Nepotřebuji nějakou dlouhou kapitolu o tom, jak Václav III. přebíral vládu, to ani do této knihy asi nepatří, ale zajímalo by mě, na příklad co se stalo s Rejčkou po Václavově smrti? A tak dále. To je jediné, co bych knize vytkla.

666Jitka
13.09.2019 5 z 5

Celá Přemyslovská epopej je skvěle napsaná a provází nás celou dobou vlády toho rodu - vynikající čtení ...

radkamysli
05.08.2019 2 z 5

Po dlouhých 2 let jsem konečně dočetla celou tetralogii.
Abych to tak nějak shrnula, jsem velmi zklamaná.
Až do poloviny třetího dílu ještě měly díly své kouzlo..ale pak, jako bych se probudila, jsem si začala všímat věcí, které se pořád opakovali.
Všechny královny byli zobrazeny jako "ze stejného těsta", nebo jsem to tak vnímala, což mě velice popudilo.
Dále také vztahy mezi manželi, jak se všichni "milovali, měli se rádi, či dobře se snášeli", nevěřím, že se každá královská dvojice takto chovala...ale co si budem povídat, jde o román...

Pavelpi
09.07.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila,popisuje dobře život krále Václava II,který musel jít životem stejně jako jeho předci,i když původně chtěl vládnout úplně jinak.A tak se uzavírá epocha Přemyslovců.Vadí mi jenom závěr se smrtí kronikáře.V Husitské epopeji kronikář na závěr zemřel a zrovna tak u Přemyslovců.Myslím,že to šlo řešit jinak.

zdenaR
02.07.2019 5 z 5

Přemyslovci byla moje oblíbená historická etapa již na základní škole.
Proto jsem se s chutí pustila do Přemyslovské epopeje - přiznám se, že jsem ji poslouchala jako mluvené slovo (vždy před spaním) a bylo to úžasné. Výborný přednes Jana Hyhlíka a všechny čtyři díly v délce více jak105 hodin!
Doporučuji!