Přemýšlej jako umělec

Přemýšlej jako umělec https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341835/bmid_premyslej-jako-umelec-8tu-341835.png 4 26 9

Po úspěchu knihy Na co se to vlastně díváme předkládá Will Gompertz anekdotický pohled na to, co si představujeme pod pojmem umělecká tvorba či tvůrčí způsob života. Kniha není návodem jak odhodit dosavadní rigidní a nudný způsob existence a napodobit slavné protagonisty umělecké bohémy. Spíše se zaměřuje na příběhy nebo tvůrčí akce, které mají doložit, že svět kreativní svobody nabízí nečekané postupy a boří některé myšlenkové bariéry. Text je doprovázen řadou ilustrací a hravých koláží, které mají Gompertzovo tvrzení podpořit.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Umění
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Think Like an Artist , 2015


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
25.10.2023 3 z 5

Velmi zajimava kniha o umění ale i umělcích s přidáním několika zajímavostí o nich. Čekala bych více různorodých umělců ale i tak mě kniha bavila.

purie
03.07.2022 4 z 5

Ve své první knize W.G. "narouboval" příběhy a klíčové životní a tvůrčí události umělců na přehled vývoje moderního výtvarného umění. V této druhé je pak podobně roubuje na něco, co se podobá motivační a seberozvojové příručce, ukončené vizí jak podporu kreativity zabudovat do systému vzdělávání, tedy rozvoje v podstatě celé společnosti. Místy pro mne toto propojení drhne, je kostrabté, někdy nesrozumitelné. Moje profese má ke kreativitě poměrně velmi daleko, je tedy možné, že to někdo jiný docení více .
Naopak mě opět velmi bavily a zaujaly příklady a perličky o konkrétních umělcích, některé - jako Luca Tuymanse nebo Petera Doiga - pro mne W.G. objevil, jsem rád i za upozornění na některá díla jako Zadání... M. Duchampa.

Zdá se, že příští rok (2023) by měl W.G. vydat další podobnou knihu (See What You're Missing: 31 Ways Artists Notice the World – and How You Can Too).
Takže je na co se těšit ...


sBety
06.06.2022 2 z 5

Zajímavé bylo číst příběhy o umělcích ( Marina Abramovičova, Thester Gates, Michelangelo) a jejich osudech. Nejvíc mě bavilo číst komentáře týkající se barevných příloh. Člověk se dozví nejednu zajímavost.

Fiddis
19.11.2021 5 z 5

To je kniha pro každého kreativce. Je inspirativní a člověk se dozví spoustu zajímavých věcí o některých umělcích a nakonec vlastně i o sobě, protože si uvědomíte co a jak (ne)děláte.

LordSnape
25.03.2018 5 z 5

Moc rád čtu knihy o uměleckém tvoření (kreativitě) a tahle je přímo napěchovaná příkladnými cestami a citáty. Někoho může zklamat, že se autor zabývá především malíři, ale mně to dokonale sedlo a jednotlivé příběhy o (ne)uspěších jsem doslova hltal. I když je pravda, že cca poslední tři kapitoly po tak krásném rozjezdu jsou z poněkud slabšího soudku, ale jako celek je kniha podobně skvělá jako ty od Austina Kleona.

vlcka
30.10.2017 4 z 5

Autor na příkladech známých umělců, převážně malířů, ukazuje některé principy kreativního myšlení. Dovolí vám nahlédnout „pod pokličku“ tvůrčích procesů. Umělecké postupy a metody lze využít v nejrůznějších oblastech života a pokud zrovna nechcete studovat celé životopisy a díla nejrůznějších umělců, je tato kniha pěkným shrnutím a jakýmsi přehledně uspořádaným abstraktem.

Rumplestiltskin
31.08.2017 4 z 5

Kniha mě velmi překvapila. Dle názvu jsem očekávala lehce motivační knihu o tom jak si máte otevřít mysl a blablabla.
Ve skutečnosti se zabývá různými umělci a jejich "know-how", jak se dostali tam, kde jsou a proč je jejich tvorba tak ikonická.

Čtyři hvězdičky jsou jen pro to, že má pozornost a zájem s pár posledními kapitolami klesla téměř na minimum.

Márinka
20.07.2017 5 z 5

Kreativita je velmi důležitá. Potřebuje ji náš mozek i "duše". V této knize najde čtenář spoustu životních příběhů umělců, současných i z historie, jejichž zkušenosti však může do svého života aplikovat každý "obyčejný" člověk. A jak praví autor v poděkování: Kreativita souvisí s optimismem a láskou.

petaSk
21.06.2017 3 z 5

Kniha nesplnila mé očekávání. Je členěna do kapitol, jejichž téma se demonstruje na konkrétním umělci, rozebírá se jeho život a čím byl výjimečný, dle mého zidealizovaně. Ačkoliv se kniha tváří, že pomáhá rozvíjet kreativitu i v každodenním životě, tak takové příklady tam nenajdeme, vše se demonstruje na umělcích a uměleckých dílech. Měla jsem pocit, že autor žije v umělecké bublině a myslí si, že umělci jsme všichni, jen nás svazují konvence. S tím moc nesouhlasím, mnoho lidí nemusí vytvářet díla, ale kreativní být mohou, aniž si to uvědomují, jenže v tom jim kniha nepomáhá. Taky mě moc nenadchla utopistická autorova vize budoucnosti. Každá kniha, která se v závěru o něco takového pokouší shazuje sama sebe a nechává se unést svým idealismem. To, že si autor něco přeje, neznamená, že to tak je nebo, že k tomu společnost směřuje. Nicméně kniha se četla rychle a několik tipů je užitečné si zapsat. Zavděčí se hlavně lidem, kteří jsou na začátku tvorby, sní o ní, nebo se o umění zajímají, protože se odkazuje na spoustu zajímavých děl, o kterých jsem neměla tušení.

Štítky knihy

umělci tvořivost, kreativita inspirace

Autorovy další knížky

Will Gompertz
anglická, 1965
2014  93%Na co se to vlastně díváme?
2017  78%Přemýšlej jako umělec

Kniha Přemýšlej jako umělec je v

Právě čtených2x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst38x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x