Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance

Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247359/mid_predbezne-varovani-kratke-fikce-a-d-ZL1-247359.jpg 4 162 29

„My všichni máme svoje malé spouště… věci, které na nás čekají v temných chodbách našich životů,“ píše Neil Gaiman v úvodu Předběžného varování, pozoruhodného kompendia pětadvaceti povídek a básní, ve kterých zkoumá transformativní moc imaginace. V povídce "Dobrodružný příběh" – jistým způsobem spřízněné s knihou Oceán na konci uličky – se Gaiman zamýšlí nad smrtí a jak si lidé berou svoje příběhy s sebou, když umírají. „Kalendář příběhů“ je sestaven z minipovídek o měsících v roce – příběh pirátky a březnových větrů, iglú postaveného z knih a pohlednice ke Dni matek, která způsobí poruchu ve vesmíru. V povídce „Případ smrti a medu“ nabízí Gaiman možnost podívat se na legendárního detektiva Sherlocka Holmese trochu jinak. Ve sbírce najdete také „Bezčasí“, velice zvláštní příběh napsáný v roce 2013 pro oblíbený seriál Pán času, stejně jako dosud nepublikovaný příběh ze světa Amerických bohů „Černý pes“ o tom, co se stalo, když se Stín cestou zpátky do Ameriky zastavil v jedné vesnické hospodě. Gaiman, kreativní spisovatel s nenapodobitelným tvůrčím géniem, nás pomocí své literární alchymie přenáší hluboko do neprobádané země, kde se fantastické stává skutečným a každodenní jasně žhne. Předběžné varování, plné divů a hrůz, překvapení a pobavení, je pokladnice literárních požitků, které zaměstnají mysl, sevřou u srdce a zatřesou s duší.... celý text

Žánr:
Povídky , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances , 2015


více info...

Přidat komentář

Nikusha
30.09.2023 4 z 5

Červencový příběh je krásný. A vůbec, všechny jsou svým způsobem geniální. Vás by něco takového napadlo?

Wranimir
10.07.2023 5 z 5

Čtu tady zklamané komentáře nad nesourodostí jednotlivých povídek. Upřímně, přijde mi to jako nářek, že švédský stůl nabízel příliš mnoho druhů lahůdek. Povídkové sbírky nemají být kotel guláše, rozdělený do menších misek. Fungují jako švédský stůl a u tohoto jsem si rozhodně pochutnal, zejména pro tu rozmanitost. Za mě super!


smazenaryba
14.06.2022 3 z 5

Čo šuflík dal. Nemám rád tieto zbierky typu "lebo Gaiman". Ako aj autor sám priznal v úvode, texty v zbierke by malo niečo spájať a táto zbierka v tomto bode zlyhala. Je to tak. Ide o výber akýchsi zostatkov a textov, ktoré vyšli k rôznym príležitostiam, často krát ide o texty, ktoré sú s niečim úzko späté, teda v rámci knihy neúplné. Sú poviedky v knihe zlé? Nie, dokonca je tam pár fantastických poviedok (Pravda je jeskině
v černých horách je ozajstná lahôdka). Aj tu sa objavuje to, čo mám na autorovi tak rád, rôzne indície, ktoré naznačujú mytológiu, širší svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Vie to naozaj rozvíriť predstavivosť. Fanúšikovia autora zrejme sklamaní nebudú. Ja však od knihy, aj keď je to zbierka poviedok, čakám určitú konzistentnosť, ucelenosť.

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Některé povídky lepší, některé povídky slabší (ale pořád nadprůměrné dobré) a některé, které chytnou za srdce a obalí duši tak, že budete sotva popadat dech. Spáčka a vřeteno sice bez té krásné ilustrace, co jí provází v samostatné knize, ale i bez ní je ten legendární příběh o Šípkové Růžence v Neilově podání stejně tak hororový jako fantaskní (a fantastický). A poslední povídka (z univerza Američtí bohové) Černý pes? Pokud někdo pochybuje o Gaimanově nadání, povinně přečíst, protože Neil tu na pár stranách předvádí vysokou školu fantastické literatury. Krása.

carbici
08.03.2022 4 z 5

První dvě povídky jsem se krapet nutila do čtení. Ale pak najednou střih a nemohla jsem se odtrhnout. Povídky Spáč a vřeteno a Černý pes se mi líbily nejvíce. Tam byl Gaimanův rukopis naprosto jasný.

Polli
29.08.2021 4 z 5

Asi tak prvních 100 stran mi přišlo trochu slabších, pak se to naštěstí rozjelo.

Gothard
01.04.2021 4 z 5

Neil Gaiman je úžasný spisovatel s nekonečnou invencí, který dokáže okouzlujícím způsobem propojovat různá témata, motivy a žánry. Člověk jen takřka bez dechu žasne, co vše dokáže tento pán vymyslet - a jak skvělým a nápaditým způsobem umí své nápady podat. Kniha obsahuje několik takřka dokonalých povídek, myslím si však, že celkově zde měla více zaúřadovat kritická ruka redaktora; některé texty jsou spíše jen milé hříčky a ke knižnímu vydání se příliš nehodí. V tomto případě by méně bylo více (proto o hvězdičku méně), ale i tak se jedná o bezvadnou knihu, která asi jen málokoho zklame.

lucky4ever
21.11.2020 3 z 5

Miluji povídku o muži, který si postavil iglú z knih :)

kolacky
13.10.2020 4 z 5

NIKDO nemůže zapomenout Raye Bradburyho! To se nedá!!!

evismaior
03.09.2019 5 z 5

90% - U autorů, jako je Neil Gaiman, je povídková kniha takřka sázkou na jistotu. Tenhle pán prostě umí psát a většina povídek se četla sama. Samozřejmě společně s pozadím každé povídky, které je uvedeno hned na začátku knihy. A nutného varování, protože se občas v povídkách opravdu setkáme s nestvůrami a pro všechny hrdiny to nedopadne dobře :-) Ty nejzajímavější - např. Ta záležitost s Cassandrou (je to zvláštní, když se vám náhle ozve žena, kterou jste si kdysi vymysleli, abyste mohli vykládat, že s někým chodíte), Pravda je jeskyně v černých horách... (jak daleko může zajít pomsta za smrt dcery), Případ smrti a medu (anebo sherlockholmesovská fanfiction), Muž, který zapomněl Raye Bradburyho (napsaná jako pocta slavnému spisovateli a dárek k jeho devadesátinám) nebo Spáč a vřeteno (variace na Šípkovou Růženku).

Mooneylan
08.07.2019 5 z 5

Miluji povídkové knihy. Díky nim můžete nahlédnout do autorovy mysli mnohem víc, než skrze jednotlivé romány. Ukousne si totiž toho a onoho a ukáže vám tak ucelený obrázek toho, co se mu honí hlavou.
Ještě lepší je to, když ke každé knize napíše komentář proč vznikla. Dokážete tak pochopit o čem povídka je, jak se zrodila a za jakým účelem.
To všechno Předběžná varování mají a mě nezbývá nic jiného, než si je přečíst znovu od začátku.

malazluta
13.06.2019 5 z 5

Knihy Neila Gaimana jsou pro mě sázka na jistotu a srdcová záležitost.

VesmirnaOndatra
09.01.2019 2 z 5

Veľa dobrej prózy, veľa dobrej atmosféry, tri výborné poviedky a kopec zaujímavých myšlienok. Len tých poínt je tu akosi poskromne.

Kejdy
21.10.2018 5 z 5

Běžně nejsem fanda povídkových knížek, ale tahle mě dostala. Plus povídka Stínovi potěší vždycky :)

BernardBlack
10.09.2018 4 z 5

Neil je takový Tim Burton literárního světa, fantasta, hračička a snílek, Baron Prášil (jako můj oblíbenec ve filmové verzi - Miloš Kopecký:) přelomu tisíciletí).
Někdy mě "jeho salva" zasáhne plnou silou a jindy jen proletí v uctivé vzdálenosti, ale každopádně Ti přeji ještě hodně střelného ( hvězdného:) prachu, starý brachu:)

Elea
01.12.2017 5 z 5

Další vynikající kniha autora.

Kamys
09.11.2017 4 z 5

Klasický Gaiman. Miluju jeho knížky povídek, objevování světů, které dokáže přesvědčivě načrtnout na pár stránkách, to, jak postupně odhaluje klíčové souvislosti. Některé povídky jsou prostě skvělé, mrazivé, napínavé, s překvapivým koncem. Někdy to dopadne i dobře - aspoň pro některou ze stran příběhu většinou, jak sám píše ;-)
“Thank you for coming. Enjoy the things that never happened. Secure your own mask again after you read these stories, but do not forget to help others.”

Nemusím jeho egománii, jak ke každé povídce musí přidat nějakou historku, jak vznikala a proč. Ale tak je nečtu, ty historky.

silvara
24.09.2017 5 z 5

S povídkovými sbírkami se to má tak - většinou jsou velmi nevyvážené. Najdete zde mistrovská díla i slabší kusy. V Předběžném varování se těch slabších kusů nachází pomálu a Gaiman opět dokazuje, že je mistrem nečekané zápletky. Nezbývá před ním než smeknout a obdivovat se tomu, jak na malém prostoru dokáže rozehrát dech beroucí, velkolepou hru se slovy.

Jane007
08.08.2017 4 z 5

Opět báječné povídky, i když Křehké věci mi sedly více. Od Gaimana jsem toho zatím moc nepřečetla, ale pokaždé a znovu mě nepřestává udivovat, jak dobře píše. Dokonce mi přijde, že je místy napínavější než King. Doufám, že se dostanu k dalším jeho knihám. Doporučuji

Sněžková
25.04.2017 5 z 5

Opět ano, trefa do černého. Nemůžu dát všem povídkám 10/10, ale nezklamala jsem se. Pan Gaiman prostě umí a já mu takových 95 % děl žeru i s navijákem. A vždycky se těším, že mě dvacet stránek bude tahat za nos a pak mi v posledním odstavci dopřeje úder rovnou na solar. Nezklamal ani tentokrát.
Vyzdvihnu Kalendář příběhů, Lunární labyrint a samozřejmě Spáče.