Přechod

Přechod https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56144/bmid_prechod-prechod-eYD-56144.jpg 4 735 173

Přechod série

1. díl >

Rozsáhlý, napínavý postkatastrofický příběh z nedaleké budoucnosti srovnávaný s Kingovým Svědectvím či Cestou Cormacka McCarthyho. Výpravný román na pomezí thrilleru a sci-fi: na zeměkouli se rozšířil nebezpečný virus, tajně vyprodukovaný americkou vládou, který mění lidi v nemilosrdné, vraždící upíry. Zbytky lidstva bojují o záchranu, přežije i šestiletá Amy, která má v sobě skryté schopnosti, jak této apokalypse zabránit. Práva na knihu prodána do dvaceti zemí, filmová práva zakoupil Fox 2000, režie se patrně ujme Ridley Scott.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Passage , 2010


více info...

Kaik
Kaik
20.02.2024 5 z 5

Pokud máte rádi postapokalyptické romány s upířím nádechem je Přechod to pravé. Jedná se o strhující příběh o tom, jak se svět změnil po propuknutí viru, který proměnil lidi v zombie upíry. Přestože je kniha dost dlouhá, téma nelehké a autor byl v popisech velice důkladný, četla se mi dobře a rychle to utíkalo. Do dalších dílů se v nejbližší době asi nepustím, ale dobrodružství to bylo epické.

Laf
Laf
17.02.2024 5 z 5

Kniha je poměrně rozsáhlá a určitě je lepší číst ji v kuse než po pár stránkách. Děje se tam toho opravdu dost a pro mne to byla zase jedna dobrá postapo kniha, která mne bavila. Skvěle vykreslený život lidí, co musí dělat pro přežití a nakonec cesta po zničeném a opuštěném kraji. A "upíři" jsou tady pojatí trochu jinak, což bylo osvěžující. Kniha za přečtení stojí.


matogeminimato
matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

(SPOILER) 688str.8/10b.(moja druhá,, najtlstejšia" kniha po,, Odviate Vetrom"ktorú som čítal ako decko a mala cez 800 str. )
Podľa tohto bestselleru natočili aj seriál,no zahŕňal iba prvú tretinu príbehu , aj to dosť nepresne. Najviac mi vadilo že hlavnú hrdinku Amy, ktorá mala v knihe 6 rokov stvárnila černoška, ktorá mala 10rokov no vyzerala na štrnásť.
Ale teraz k príbehu:Rozdelil som ho na tri časti. Prvá je najlepšia. Agent FBI Brad Wolgast dopravuje z celého USA odsúdencov na trest smrti do tajného laboratória, kde sa na nich uskutočňujú vládou odobrené pokusy, ktoré maju posilniť imunitný systém a predĺžiť život. Keď dostane za úlohu priviesť iba 6 ročné dievčatko Amy, rozhodne sa s ňou utiecť .
Ale skončia v cele obaja... Pokusné objekty však jedného dňa uniknú z ciel a spolu s nimi sa dostáva do sveta nebezpečný vírus meniaci ľudí v nemilosrdných a vraždiacich upírov. Nákaza ovládne svet. To je prvá tretina knihy, ktorá bola tak nejak podaná aj v tom tv seriáli .
Druha časť knihy nás posunie o 100 rokov neskôr, kde svet ľudí prakticky skončil. Zameriava sa na jeden opevnený tábor a hlavne na život v ňom.
Tretia časť je o tom, že sa objaví v tábore za zvláštnych okolností Amy, ktorá aj keď ma cez sto rokov, vyzerá na štrnásť.
Peter, hlavná postava druhej polovice knihy sa s ňou a partiou kamarátov vydáva na dlhú cestu naprieč Amerikou za,, volaním "z vysielačky ktoré poukazovalo priamo na Amy... Nájdu potom odpovede prečo práve Amy chce neznámy hlas a prídu na to ako zničiť vládu upírov?
No a prisiel koniec knihy a zistil som, že ma ešte dve také tlsté pokračovania ,-)

KapitánSmrt
KapitánSmrt
26.10.2023 3 z 5

Kvalitativně lehce nevyrovnaný horor, kdy jsou pasáže z počátku knihy mnohem zajímavější, než konec. Čím dále totiž v knize jsme, tím více se odhalují neduhy a problémy celého vyprávění. Přibývá patosu, záchran na poslední chvíli a takřka seriálových cliffhangerů. Jede se příliš na efekt, objevují se nové postavy a celá ta mrazivá atmosféra beznaděje a hrůzy se pomalu ale jistě drolí. Druhý díl ale zkusím. Jen si dám delší pauzu.

petronella1
petronella1
03.08.2023 5 z 5

Měla jsem z této knihy obavy, ale docela mě překvapila. Bavilo mě to

Prateri
Prateri
12.07.2023 3 z 5

Tak to byl pro mne výstup na příkrou horu, někdy jsem myslela, že to vzdám a knihu zavřu. Střídala se tam místa, která mne vyloženě nudila, a po pár listech následovalo napětí jak hrom. Sny a všelijaké blouznění mi nic nevysvětlovalo a ani mne to v knihách nebaví. Téma dobré, ale táhléééé.
Práva na knihu byla prodána do dvaceti zemí - já jsem mimoň úplně mimo:(

Calinda
Calinda
12.06.2023 4 z 5

Pěkná bichle, příběh silně připomíná můj oblíbený seriál se zombíky, jen tady jsou v hlavní roli něco jako upíři. I když je kniha velmi rozsáhlá, nenudila jsem se, bavilo mě to. Jen na další díl musím trochu nabrat dech... ale určitě si ho nenechám ujít.

rick6410
rick6410
24.03.2023 4 z 5

Keď som si prvý krát prečítal "upíri", bál som sa že to bude nejaké klišé, ale názov je zavádzajúci. Videli ste seriál Primeval (Pravěk útočí), kde boli tie zmutované netopiere z budúcnosti? Tak to sú upíri z tohto príbehu. Kniha sama osebe bola slabšia, príliš prehnané akčné scény, autor sa bojí zabiť nejakú hlavnú postavu, na druhú stranu vytvoril veľmi pútavý svet, a veľký časový skok v úvode sa mi veľmi páčil. Celkovo mi to prišlo ako taký mix mnohých iných sci-fi príbehov, videl som tam hlavne Stephena Kinga a jeho Svedectvo, videl som tam trilógiu Silo, seriál Fear the Walking Dead a ďalšie. Ale po prečítaní celej trilógie, keď vám do seba všetko zapadne, musíte uznať, aký autor vytvoril úžasný príbeh.

klmonkaa
klmonkaa
25.01.2023 5 z 5

Milujem postapo, takže asi nebudem úplne objektívna, ale bolo to skvelé, pútavé čítanie, kedy si človek zasa musí uvedomiť, kam ľudstvo vlastne svojim zmýšľaním a svojimi činmi speje - do sr*čiek proste. :-D

luke442
luke442
13.11.2022 5 z 5

*kdo jsem kdo jsem kdo jsem kdo jsem*
Skvělá kniha. Napínavá, logická, hororová, chvílemi trochu roztahaná ale rozhodně to stojí zato se tím prokousat i pro pomalé čtenáře jako jsem já.

Jediná drobná výtka, autor mohl trochu rozvést milostné scény (nebo je alespoň zmínit), těch příležitostí bylo víc než dost :)

Pro fanoušky žánru doporučuji trilogii Cesta Krve od mistra Kulhánka. Podobný žánr, více strhující.

gretl74
gretl74
17.07.2022 4 z 5

Velmi těžko se mi hodnotí. Četla jsem ve formě e-knihy, na své poměry poměrně dlouho.
Některé kapitoly se četly samy a stránky letěly jak splašené, některé se táhly jak med. Stejně jako spoustě čtenářů přede mnou mne dost iritoval přechod mezi jednotlivými časovými obdobími a po pravdě mi Kolonie a její systém k srdci moc nepřirostly. Ale po prokousání se pár kapitolami to nabralo pěkný spád a těším se na další díly.
Hodnotím jako průměr mezi 3* a 5*, takže ve výsledku krásné 4*
Škoda, že se prý seriál moc nepovedl, ale i tak možná pár dílů zkusím ...

kalache
kalache
24.04.2022 5 z 5

...všechno co člověk v životě potřebuje se dá zabalit do batůžku s Powerpuff Girls...

SamJr.
SamJr.
01.02.2022 2 z 5

Téma je super, ale kniha se hrozně vleče, autor popisuje podrobně asi 20 postav, většinu "zbytečně". Pokaždé když se dostanete do děje a začnete "fandit" nějaké postavě, příběh přeskočí na jinou postavu, jiné místo nebo o 100 let dopředu. Až úplně ke konci to dostane potřebné grády, ale v tom knížka končí mnohem dřív, než byste chtěli. Doufám, že se v druhém dílu vše uzavře.

pupopony
pupopony
17.01.2022 odpad!

Skončil jsem u stránky 450, dál už to opravdu nešlo. Ztráta času. Skoro žádný děj, akce, nic. Když se už k něčemu schyluje tak vše vyšumí do ztracena. Ploché postavy. Přeskakování z místa na místo, z postavy na postavu, a přitom nic se sebou nemá souvislost. A když došlo na postavy náctileté vše bylo ještě horší. To se opravdu nedalo číst. Jediné co celkem šlo bylo prvních 100 stran.

pupopony
pupopony
17.01.2022 odpad!

Skončil jsem u stránky 500, dál to už opravdu nešlo. Ztráta času. Ploché postavy, skoro žádný děj. A když už se k něčemu schylovalo, tak to velmi rychle skončilo. Děj se odehrává někde a hned jinde, skáče se z postavy na postavu, a tito nemají nic společného. Obrovské zklamání

martina1199
martina1199
16.08.2021 4 z 5

Napřed jsem viděla seriál, který tedy nebyl nic moc, a tak jsem se do čtení této knihy moc nehnala. Koupila jsem ji jako ebook v jedné ze slevových akcí, a pak dřímala ve čtečce několik let. Jaká to byla chyba, jsem zjistila už po chvíli čtení, protože kniha byl stonásobně lepší. Byla tak dobrá, že jsem hned musela sáhnout po druhém dílu :-) Takže pokud máte rádi drsné postapo, upíry a svět téměř bez naděje, rozhodně neváhejte :-)

baji42
baji42
02.05.2021 4 z 5

Napínavá a velice čtivá kniha. Myslím, že přirovnání této knihy ke Kingovi je zde na místě.

desert.fox
desert.fox
05.04.2021 4 z 5

Jako zapomenutý dárek stála knížka v knihovně pár let. Když konečně přišla na řadu, příjemně překvapila. Zamrzel zlom v příběhu a změna hrdinů. Konec je trochu nemastný neslaný. Občas je vyprávění zbytečně rozvláčné a popisné.

MatoPalkes
MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Napriek dĺžke knihy ma to nenudilo ani chvíľu.

jordys
jordys
19.01.2021 5 z 5

Upíři trochu jinak, spíš mi to připadalo jako The Walking Dead. Větší část děje se odehrává až sto let po katastrofě a postavy jsou o to zajímavější. Propojení dějových linií z doby před a po je pozvolné a velmi uspokojivé. Podoba s Kingem tam určitě je, minimálně v počtu stran, ale tak rychle to prostě neutíkalo, možná jde jen o zvyk.