Pražské příběhy - Na cestě Malou Stranou

Pražské příběhy - Na cestě Malou Stranou https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266690/mid_prazske-pribehy-na-ceste-malou-stra-266690.jpg 4 70 16

Pražské příběhy série

1. díl >

Kde strávil svou poslední noc Vladimír Boudník? Proč zabil ruský voják českého generála? Kdo upálil nenáviděného kolaboranta na lucerně? Kde dožívala první láska Jana Masaryka? Jak žila Eva Olmerová? Jak vznikla legendární skladba Muchomůrky bílé? Kde si našel svou českou manželku později zavražděný švédský premiér? A konečně: Co se doopravdy dělo za zdmi Werichovy vily? To vše a desítky dalších příběhů, které se ve dvacátém století odehrály v pražském malostranském prostředí (jen zdánlivě idylickém a nepodléhajícím spádům komunismu nebo nacismu) i stovky unikátních, obvykle dosud nepublikovaných fotografií, najdou čtenáři v takřka pětisetstránkové knize Dana Hrubého, autora řady knih a dalších publikací o Praze.... celý text

Přidat komentář

zdenaR
15.10.2023 5 z 5

Moc se mi líbí knihy popisující domy, jejich historii, architekturu a příběhy.
Inspiruje to k procházkám objevujícím v současnosti i minulost.

a304
08.04.2023 5 z 5

Nepublikované fotografie neosloví toho, koho vůbec nezajímá, co bylo nebo bude, ale mne odkrývaná tajemství nenechávají chladnou, dojímají mne a moc těší, vše v mé mysli ožívá. Autor zasluhuje poděkování a čtenáři DK také, za doporučení.
O Velikonocích má být teplo až 15 stupňů, přeji krásné zážitky ve společnosti milých přátel, nikdo ať nezůstává osamocen, svátky se mají slavit, tak přeji, ať se vám vydaří!


OldřichHanton
24.05.2019 5 z 5

Knížek o Praze jsou celé knihovny, takže dnes už není lehké napsat k tématu něco nového, či originálního. Pražským příběhům se to však podle mě daří. I když autor v knize prochází Malou Stranu doslova dům od domu, nezaměřuje se, ve svém vyprávění, ani tak na architektonický vývoj, nebo popis jednotlivých hmotných památek, ale hlavně na příběhy lidí, kteří v nich žili či žijí.
Je zvláštní, kolik, různě propletených, příběhů se událo na tomto vcelku malém prostoru (prvním díl se věnuje pouze části Malé Strany). Některé z nich jsem znal, o některých někde slyšel, ale většina mi byla neznámá a rozšířila mi vždy o něco obzory.
Jediné, co bych snad vytkl, je někdy přílišná nostalgie a názor, že život na Malé Straně skončil někdy koncem 90. let. To však nic nemění na tom, že už mám na nočním stolku i další díl a těším se, až ho brzy otevřu.

kuky921
22.03.2019 3 z 5

Velmi pěkné fotografie Malé Strany.

kara
07.02.2019 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha, navíc s krásnou obálkou. Rozhodně stojí za přečtení, autor si musel při sběru materiálu pěkně máknout. :-)

pismenkovyJoe
07.02.2019 5 z 5

Dozvíte se toho spoustu o domech a místech, ale hlavně lidech z Malé Strany. Někteří lidé jsou jen zmíněni, jiné lidské příběhy jdou do veliké hloubky a jsou velmi zajímavé a silné. Některé příběhy, hlavně ty z poválečného období i se špatným koncem. Ale hlavně platí to, co píše bejan podemnou: Po přečtení téhle knihy budete chodit uličkami Malé Strany už s jinýma očima :)

marhoul
21.10.2018 5 z 5

Dan Hrubý a jeho Pražské příběhy jsou moji láskou, inspirací, nostalgií a souborem malých i velkých příběhů, které mi krmí duši. A protože má paměť má tendenci některé informace vypouštět, k Příběhům se ráda a vcelku často vracím. :-)

bejan
06.02.2018 5 z 5

Po přečtení téhle knihy budete chodit uličkami Malé Strany už s jinýma očima. Tohle je pocta (dnes už neexistující) Malé Straně. Díky za to!
A velmi oceňuji i grafickou podobu knihy.

sadlo
16.11.2017

Doporučuji si knihy zakoupit. Treba jako dárek je věnujte.Budete se k nim vracet. Nemusíte se bát, že nejste rodilý Pražák, při četbě si vybavuji jednotlivé ulice, místa, která autor tak hezky popisuje. V orientaci mně pomáhá mapa Prahy .

1alena1
02.11.2017 5 z 5

Mám Malou Stranu ráda, má své kouzlo a s příběhy o jednotlivých malebných domech je to velmi zajímavé čtení včetně zajímavých fotografií. Chválím autora.

Olšan
02.10.2017 3 z 5

Bohužel zde postrádám jmenný rejstřík.

Heyhey
26.04.2017 5 z 5

Velmi zajímavé zpracování historie nedávné i starší. Čtivý jazyk. Lepší než mnohé romány.

Daydreamer
08.02.2017 3 z 5

Prahu mám velice rád, takže mne kniha potěšila. Zejména řadou skvělých, dosud neviděných fotografií. I většina příběhů byla zajímavých, o všech bych to ale netvrdil. Místy autor popouští až příliš uzdu fantazii, jinde mi zase přišel trochu rozvláčný a dokázal bych si představit vynechání zbytečností typu "estébák udělal ve své zprávě patnáct pravopisných chyb". V této souvislosti pak půvabně komicky působí obdobné chyby v této knize :-).Dokonce i hrubka.

knihovniceS
02.11.2016 5 z 5

Moc se mi líbila procházka po Malé Straně a příběhy ....

Káča2015
14.07.2016 5 z 5

Milujete Prahu? Já taky a tato knížka mě vyloženě potěšila.

kyslikova
08.12.2015 4 z 5

Výborné čtení, už se těším na další díly.