Pravý leopardí kožich

Pravý leopardí kožich https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343535/bmid_pravy-leopardi-kozich-MjV-343535.jpg 4 128 47

Román o ztrátě, která otevřela nebezpečnou cestu do hlubin vlastní duše. Jana otěhotněla, Jana předčasně porodila, Jana přišla o dítě. Co všechno z rodinné historie se může ukázat během šesti neděl? A je osud jedné generace osudem i těch dalších, jako když si lidé přehazují horkou bramboru? U Jany se přítomnost i budoucnost zakusují do minulosti jako had do svého ocasu a hlas krve nelze přeslechnout… Hana Kolaříková napsala působivý psychologický román o ženě, která se po smrti dítěte ocitla ve zlomové situaci. Matka, otec, muž, milenec, nejbližší přítelkyně – kdo jí dokáže ukázat světlo? Najde Jana klíč ke svému nitru hluboko v rodinné historii, která sahá až k holocaustu? Nebo v Africe, která opájí smysly?... celý text

Přidat komentář

akinorev1859
21.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Smíšené pocity, nejdřív trvalo se začíst, pak mě to pohltilo a s koncem sem překvapená. Vadilo mi, že v knize je chyba ve jménech...pokud jsem to teda dobře pochopila... protože ve scéně, kde muž dostává od Tinky facku, je v knize jméno jejího manžela Viktora a o pár stran dál autorka popisuje Aleka, že dostal na veřejnosti facku... Ale líbilo se mi propojení s nahlédnutím do historii rodiny.

Plavkyně
07.04.2022 4 z 5

Na můj vkus trochu moc spirituality. A navzdory tomu se autorka pocitům a myšlenkám hlavní hrdinky Jany spíše vyhýbá. Souhlasím s předchozími komentáři, že hodně silný příběh Erny (babička hlavní hrdinky) by si zasloužil samostatnou knihu. A kvůli tomuto příběhu vedlejší postavy taky dávám místo tří hvězdiček čtyři.


Elisa.Beth
30.01.2022 5 z 5

Do mého osobního světa si tato knížka zase sedla jako hrnec na prdel. Seděla tu na poličce tak dlouho, přehlížela jsem ji a myslela si o ní něco úplně jiného...

Čím mě kniha okouzlila?

Atmosférou města Prahy, duchem starých měšťanských bytů a tím, jak v nich někteří lidé dokáží oživit historii a kouzlo dávných časů.

Stejně jako je v osobním životě postav vyzvednuta hluboká, udusaná, bolavá stránka i Praha je zde popisována vetsinou v zasněženém temnu a noci.

A bohužel mi kniha byla blízká hybatelem veškerých událostí v knize.

No. Mám husí kůži. Stale se divím, jak se může stát, že mě naprosto neznámý člověk (autorka) může být svými úvahami a vnímáním světa, které dle mého mínění přenáší víceméně na vsechny postavy, tak blízká. Je tomu u Kožichu, bylo tomu tak i u Mušle.

Pokud autoři čtou recenze, tak: "Dekuji Vám, paní autorko." A: "Prosím, chci další."

DominaCZ
16.01.2022 1 z 5

(SPOILER) Jedna hvězda za přebal.
Takže ona se vy.urvila kámošce s jejím mužem v Africe a přišla o to. Fajn, spravedlivý trest. Takové netřeba litovat.

jitka7326
03.07.2021 3 z 5

Několik těžkých témat v příběhu několika generací žen jedne rodiny. Jana mi byla nesympatická.

Jana.Kuc
01.06.2020 4 z 5

Nesuď knihu podle obalu. U této knihy to platí 100%! Sice mi chvilku trvalo, než jsem knize přišla "na kloub", ale podařilo se a konec překvapil.

perseeque
25.04.2020 odpad!

Toto je bulvární románek s typickými pasáži "byla vždy šarmantní a muži ji padali k nohou", "podíval se ji do očí a vášnivě políbil". Autorce chybí jakékoli pochopení toho, jak lidi funguji a co cítí, její postavy připomínají plastové panenky.

Veru.Viti
27.01.2020 3 z 5

Nebýt knižní štafety, tak bych po této knize určitě nesáhla. Obálka se podle mého názoru opravdu nepovedla. Pokud se prokoušete pomalejší první polovinou knihy, tak pak kniha i příjemně překvapí. Líbil se mi jazyk, kterým byla kniha psána. Bohužel první polovina knihy mi nedovolí dát vyšší hodnocení. Jen těžko jsem se prokousávala dlouhými popisy každého myšlenkového pochodu, každého detailu, každé maličkosti. Druhá polovina (možná spíše poslední třetina) je perfektní a čte se už úplně sama.

Janniska
14.01.2020 5 z 5

Kniha se ke mě dostala v rámci knižní štafety.Já bych se jí asi vyhnula,obálka mě vyloženě odpuzuje,ale jak se říká nesuď knihu podle obalu.Téma mě trochu zaskočilo nepřipravenou,ale moc se mi líbilo.Zajímavé prolínání minulosti s přítomností a tíživé téma v obou případech.

Bar16
29.12.2019 3 z 5

Kniha se ke mě dostala docela náhodou a normálně bych si ji sama ke čtení asi nevybrala. Musím říct, že první půlka knihy byla taková nemastná neslaná, strašně dlouho se rozjížděla, druhá polovina byla rozhodně lepší a posledních 50 stran jsem doslova zhltla. Takže takový zlatý střed :-)

wicca.w
27.09.2019 4 z 5

Některé pasáže mě strašně bavily i když mnohdy autorka popisovala strašné věci, některé mě bavily méně. Kniha se mi nečetla úplně lehce. Celkový dojem je ale pozitivní.

JIKO74
03.09.2019 5 z 5

Nápad ztráty rodové kontinuity a z toho plynoucího zmatku evropských národů mě moc zaujal. Ilustrace této myšlenky v konkrétní osudové linii jedné rodiny; kde se k sobě lidé přimykají, protože si myslí, že k sobě nějak patří, byl hodně výmluvný, silný. Kniha mně inspirovala k tomu abych přemýšlela nad známými věcmi zase trochu jinak. Jazyk příběhu mě hned vtáhl do děje. Moc zajímavé setkání...

vladkamudrova
24.08.2019 5 z 5

Něco takového jsem četla poprvé. Nikdy nevíte co si pro vás život chystá a je jen otázka jak se s tím kdo popere.

martineden
04.08.2019 4 z 5

Krásný jazyk této knihy mě bavil, přesto to na úplně plný počet není. Knihu ale doporučuji!

Allla9
29.07.2019 3 z 5

Knížka mi moc nesedla. Přesto jsem v ní objevila zajímavá a poučná místa.

MichelleS
12.02.2019 5 z 5

Příběh o ztrátě dítěte, o milostném několikaúhelníku, o rodových kořenech, o vášni, tajemství. Řeklo by se vcelku banální směs zápletek, kterou najdeme v každém druhém ženském románku. Ale nádherný jazyk, vyprávění ve střípcích a náznacích, baladický tón, prostředí vyzařující krásu, historii, osudy, to vše knihu zvedá o level výš.

kytarka
08.01.2019 3 z 5

Jana otěhotní, předčasně porodí a dítě zemře. Prožívá tak své šestinedělní bez dítěte, které je pro ni velmi psychicky náročné. V knize nám spisovatelka vykresluje její pocity, co vše se stalo i dávnou historii její babičky, která zažila holokaust. Jana, matka, otec, přítel, milenec, kamarádka. Kdo Janě pomůže zvládnout těžké chvilky? Velmi zajímavý psychologický román. Velmi se mi líbí pasáže z minulosti o historii její babičky. Jana mi přijde, že moc situaci hrotí. Chápu, že je to těžká situace pro ženu... Rozhodně he kniha svým textem velmi zajímavá. Není to můj šálek kávy. Kdo má tento styl rád, tak bude určitě z knihy nadšený.

Evišťátko
17.10.2018 5 z 5

Zpočátku pro mě bylo těžké se do knížky začíst, pak jsem ale čím dál víc obdivovala krásu použitého jazyka , profily jednotlivých postav , prolínání přítomnosti s minulostí. Bolest,láska, zrada, odpuštění....v románu je vše .

Miloš333
17.09.2018 5 z 5

Neobyčejně silný a skvěle napsaný příběh!!! Pro mě je to jednoznačně kniha roku 2017.
V recenzi MF Dnes na knížka dostala hodnocení 100 %. To se mi zdálo trochu "podezřelé" - 100 % má přece jenom Pánbůh, ne?
Ale tohle mě opravdu na 100 % přesvědčilo. Silné, tragické téma, přesahy časových rovin, brilantní práce s jazykem ... inu, Paní Autorka.
Všimli jste si té záplavy kvalitních žen-autorek z poslední doby?
Hana Kolaříková, Bianca Bellová, Anna Bolavá, Alena Mornsteinová, Lenka Horňáková-Civade, Radka Denemarková, Kateřina Tučková a další.

Torino
19.08.2018 4 z 5

Tato kniha mě dostala!!! Nejprve jsem byla lehce nervózní jakou linkou děj poputuje, protože bych asi nechtěla číst 200 stran o tom, jak ženě zemřelo miminko po narození. Samozřejmě je to vážné, smutné, reálné téma, ale já bych to 200 stránek nedávala. Proto mě velmi mile překvapilo, že se děj knihy proplétal s blízkou minulostí hlavní hrdinky a dávnou minulostí její židovské rodiny. Autorka velmi zajímavě vymyslela hlavní vztahový propletenec, ale já jsem stejně raději četla dějovou linku z druhé světové války. Až ke konci, když jsme se zamilovala i do příběhu ze současnosti, jsem zoufale chtěla, aby příběh Jany pokračoval, aby i poslední kapitola byla o Janě, aby příběh odhalil víc, abych si nemusela jisté věci jen domýšlet z náznaků... Ale poslední kapitola byla o Erně, babičce hlavní hrdinky, nechtěla jsem ji číst, vadilo mi, že není o Janě, ale to jsem netušila jakou tečku si autorka schovává na konec... Obě dějové linky byly skvělé, poslední kapitoly tomu daly úplně nový rozměr. Musela jsem o této knize ještě dlouho přemýšlet. Je to příběh, který se musí číst až dokonce.

Štítky knihy

Židé druhá světová válka (1939–1945) Afrika

Autorovy další knížky

2015  90%Mušle
2017  72%Pravý leopardí kožich
2018  70%Na konci světa
2011  71%Tma před úsvitem
2022  52%Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala

Kniha Pravý leopardí kožich je v

Právě čtených2x
Přečtených164x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených12x
Knihotéce69x
Chystám se číst80x
Chci si koupit15x