Pravda o případu Harryho Queberta

Pravda o případu Harryho Queberta https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176740/mid_pravda-o-pripadu-harryho-queberta-zAb-176740.jpg 4 568 176

V srpnu 1975 rozbouřila dění v poklidném novoanglickém městečku Aurora děsivá událost – Nola Kellerganová, patnáctiletá dcera místního pastora, záhadně zmizela. Přes rozsáhlé pátraní jako by se po ní slehla zem a případ nebyl nikdy objasněn. O třicet let později, v roce, kdy do amerického prezidentského úřadu poprvé kandiduje Barack Obama, dojde k nevídanému skandálu, který tentokrát rozbouří celé USA: v Auroře se konečně našla Nolina mrtvola – a to přímo na zahradě zdejšího prominentního občana Harryho Queberta, jednoho z nejvýznamnějších amerických spisovatelů druhé poloviny 20. století. Harry je okamžitě zatčen coby hlavní podezřelý a roztáčí se osudová spirála událostí: ve zdánlivě nudném přímoském městečku má zřejmě každý své tajemství. Vypravěč, mladý spisovatel Marcus Goldman, pro kterého je Quebert nejen mentorem, ale téměř otcem, se na vlastní pěst pouští do pátrání, aby svého přítele očistil; na konci jeho cesty ho čeká zjištění, že na leckterý zločin jsou psané zákony krátké, i když je stejně neodčinitelný jako vražda. Kniha získala Prix Goncourt des lycéens 2012 a Grand prix du roman de l'Académie française 2012. Každý čtenář, mladý nebo starý, náročný i nenáročný, žena či muž, všichni budou román Joëla Dickera číst jedním dechem. Až do poslední stránky, s nadšením a do úplného čtenářského vyčerpání, se nechají unášet na vlnách literárního adrenalinu, kterého jim vypravěč bohatě dopřeje. – Marc Fumaroli, Le Figaro littéraire Jde o skvělý román plný ambicí, pochybností, vyšetřování, vášně, zločinu, pokrytectví, hledání pravdy... a literatury. – Monique Verdussen, La Libre.be Pravda o případu Harryho Queberta je víc než kniha: je to droga. Pod vlivem dojmu z její četby si nemůžeme odpustit otázku: Jak to, že takové pocity nemáme při četbě každé knihy? – Cuseur Magazine... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert , 2012


více info...

Přidat komentář

SumýšIrena
dnes 2 z 5

Ačkoliv dávám jen 2*, na knihu dlouho nezapomenu. Jestli mě někdy u čtení nějaká knížka rozčilovala, byla to tahle. Po celkem slibném začátku následuje snaha autora připravit čtenáře o rozum příliš mnoho postavami, vztahovými propletenci, opakováním částí textu. Došlo to tak daleko, že jsem začala nenávidět Harryho i Marcuse. Konec trochu můj dojem vylepšil, ale opravdu jen trochu...

klarkacte
16.03.2024 3 z 5

Druhá kniha od tohoto autora. Zpočátku krásné tempo, až do poloviny knihy. Potom mi příběh začal připadat zbytečně okecaný a prodlužovaný. Jsem ale ráda, že jsem vydržela. Jinak bych nezjistila, kdo je doopravdy vrahem. :)


Helena568
14.12.2023 5 z 5

Tak mně se kniha líbila. Je plná zvratů, čtivá a napínavá až do samého konce.

senora
11.11.2023 2 z 5

Začátek by opravdu dobrý, vlastně několik docela dobrých knih zamíchaných dohromady. Opravdu na tom obdivuji jenom to, že se to podařilo jakž takž smysluplně pospojovat do jednoho celku. Dočetla jsem se sebezapřením a docela mě to ve výsledku nudilo.

Leona333
15.10.2023

Ne, jednoduše ne! Kniha se mi nelíbila. A podle většiny zde..., asi měla. Jenže já jsem těžce zafixována na Nabokova a jeho styl psaní, neotřelou tvorbu..., takže mi tato "pseudo - Lolita ", nic neříkala.
Pravda o případu Harryho Queberta, mi přišla zvláštně vyumělkovaná, až neuvěřitelná. Autor míchá prvky krimi, falše, lásky, politiky a všeho dalšího do příběhu, který se mi od druhé poloviny těžko četl, dočítal...
A protože nejsem taková drsná letora, jako někteří protagonisté v této knize, tak si pro tentokrát bodové hodnocení odpustím. Bylo by vážně zlé...

Audrina
09.03.2023 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto skvělé! Kniha se ke mně dostala poměrně velkou náhodou a musím říct, že jsem z ní byla naprosto unešená. Dle anotace by se mohlo zdát, že jde o detektivní příběh, mnohem víc ale knížka vypráví o životě na maloměstě, lásce (především té nenaplněné), přehnaných ambicích a řetězci drobných neštěstí, které vyvrcholí obrovskou tragédií.

HaHa11
18.02.2023 5 z 5

Všeobecné nadšení sdílím, a to z několika důvodů. Na těch více než pěti stovkách stránek jsem se ani chvíli nenudila; četla jsem každou volnou minutu, a když jsem obrátila poslední stránku, cítila jsem se zvláštně bezradně, ochuzená o další možnost pobývat v Auroře - tam, kde to vše začalo, a také za víc jak třicet let skončilo! Detektivka, krimi, thriller, a také psychologický román, společenská sonda, pohled na Ameriku v sedmdesátých letech století minulého a v nultých letech tohoto. Stručně - báječné čtení!

Kulda1981
09.02.2023 5 z 5

Tato kniha se mi velmi líbila. Opravdu jsem ji četla jedním dechem. Opravdu podařená kniha

kleozpatra
08.02.2023 2 z 5

Je mi líto, ale ač bych ráda, nesdílím všeobecné nadšení. Zpočátku mě kniha hezky zahákla, to ano, ale pak jsem pojala podezření, že autor se mnou začíná hrát manipulativní hru a zkouší, co vydržím. Poslední třetinu už jsem jen doufala, že za těch několik knih v jedné příjde satisfakce. Nepřišla a já jsem těmi zvrat(k)y a patetickou romantikou dočista umordovaná.

bgott
24.08.2022 5 z 5

Vrahem může být kdokoli, stát se může cokoli.
Výborný příběh, ve kterém hledání pravdy připomíná pověstný gordický uzel, který ovšem nelze rozetnout, ale pouze pečlivě rozplést. Po poměrně poklidném začátku nabírá příběh na obrátkách až k samotnému závěru, který mi přišel trošku hektický - snad jakoby měl autor jen omezený počet stran a na ty se snažil vměstnat veškeré své záměry a nápady. Ale tím nechci říct, že mi toto zvyšující se tempo nějak vadilo. Stejně tak mi nevadilo ani střídání časových rovin. Některé situace (dny) byly takto podány i z pohledu více postav, čímž se mozaika příběhu pěkně skládala.
A ano, Marcusova maminka je postava všech postav :-)

jefff
09.07.2022 5 z 5

Pravda o případu Harryho Queberta mi dlouho ležela v knihovně. Ani ne proto, že by se mi do ní nechtělo, ale spíš jsem na ni kladl vysoká očekávání a odkládal ji jako velké dílo, na které se mohu těšit. Očekávání naštěstí naplnila. Je to velký román s detektivní zápletkou a silným příběhem. Snad jen ke konci byly zvraty předkládány až moc turbulentně a trochu ve mě motivace postav budily otazníky. I tak bude kniha patřit k tomu nejlepšímu, co jsem za dlouhé roky četl. Krása.

Silencia
01.07.2022 5 z 5

Neřekla bych, že je to to nejlepší, co jsem kdy četla. Ale rozhodně je to jedna z nejpoutavějších knížek, co jsem kdy četla. Celkem originální. Odrazovala mě délka knihy, ale detektivky mám ráda a kámoška doporučovala. Stálo to za to. Četlo se to samo, i když ke konci už to bylo slabší. 4,5*
Mrzí mě jen, jak dokážou být lidi zlí.

Lexie321
04.06.2022 3 z 5

Od knihy som si sľubovala veľa lebo Zmiznutie Stephabie Mailerove bola úžasná. Bohužiaľ ale táto ma tak nezaujala a celý príbeh sa mi zdal nudný. Koniec a vysvetlenia zločinu to trocha zachránil ale inak určite neodporúčam.

mimi55
19.03.2022 5 z 5

Jsem nadšená. Znáte ten pocit, potřebujete se dozvědět, jak to dopadne a zároveň nechcete, aby to skončilo? Jo, tak přesně tohle se mi u téhle knížky stalo. Už dlouho jsem nečetla něco tak skvělého. Za mě aspoň 10 hvězdiček.

Icequeen
26.02.2022 2 z 5

S knihou som zápasila a to pri beletrii u mňa nie je povolené. Tam ide celá hviezda preč. Interakcie medzi postavami sú často kŕčovité a dialógy ako by písala dvanásťročná obdivovateľka prác Jane Austenovej a klanu Brontëových. Vzťah Harryho a Noly bol detsky naivný a nekonečné vzdychy o tom, ako jeden druhého milujú ma nepresvedčili. Prečo Nola vykala Harrymu je pre mňa záhadou, ale to by skôr bola otázka na prekladateľa. Je fakt, že ten posledný z mnoha zvratov nepatril medzi moje dovtedajšie teórie, no s tými som skončila v momente, keď ma osudy postáv prestali zaujímať natoľko, že som si v čítaní urobila na niekoľko týždňov pauzu. Pán spisovateľ má navyše úbohý zmysel pre humor a tak jeho zúfalé pokusy o vtipy boli skôr na škodu. A o tých úporných vzájomných komplimentoch dvoch rádoby spisovateľov jednej knihy škoda hovoriť. Ale zvládla som to celé a to sa počíta.

Clara_C
25.02.2022 4 z 5

Je to spíš román s detektivní zápletkou. Dvě třetiny knížky jsem přečetla rychle, tak moc se mi líbila. Ovšem potom se začalo vše vrstvit a komplikovat přímo neuvěřitelně. Jako by autor nevěděl sám co s tím koncem. Byť konec samotný už byl opět srovnatelný s těmi čtivymi pasážemi.

" Kdyby se pro budoucnost měla zachovat jen jediná z vašich pouček, která by to byla, Harry?
Co myslíte vy?
Pro mě by to bylo, jak je důležité umět padat.
A já s vámi souhlasím. Život je dlouhý pád, Marcusi. Umět padat je to nejdůležitější.

Dobrou knihu nepoměřujeme jen jejími posledními slovy, ale společným účinkem všech slov předcházejících. Asi tak půl vteřiny po dočtení knihy, po přečtení jejího posledního slova musí na čtenáře dolehnout silný pocit: za chviličku už musí myslet jen na to, co právě přečetl, a při pohledu na obálku se mu tváří musí rozlít trochu posmutnělý úsměv, protože mu všechny ty postavy budou chybět. Dobrá kniha, Marcusi, je taková, u které nám je líto, že skončila. "

cirruska
08.01.2022 5 z 5

Netradiční detektivka, která je napsána z pohledu spisovatele, což působilo zajímavě a originálně. Postupné odkrývání pravdy, současnost i minulost, nečekaná odhalení, vztahy, zvraty, emoce, zajímavé myšlenky, krásná slova a došlo i na humorné scény (Marcuskovi telefonní rozhovory s maminkou byly top). Toho všeho se mi dostalo v tomto úžasném propracovaném románu.

happy-smile
25.12.2021 5 z 5

Velmi dobrá a zajímavá kniha, na kterou jsem narazila díky databázi knih. Čtenáře asi může odradit délka knihy. Zvláště když se zde postupně střídají různé příběhové linie, tak si dokážu představit, že někdo to předčasně vzdá s tím, že už se asi nic nového nedozví. Ale můžu říct, že kniha rozhodně stála za to. Asi od autora zkusím i něco dalšího.

Pavla069
01.11.2021 odpad!

Knihu jsem dočetla do poloviny. Děkuji přezdívce kackahracka a Marlowe. Naprosto s nimi souhlasím.

Agatha84
11.10.2021 3 z 5

Tolik nadšení jako mnozí ostatní necítím, bohužel. Knize rozhodně nelze upřít čtivost, přesto to není žádné kouzlení a hlazení se slovy, jen příjemný popisný styl. K žádné postavě jsem se nedokázala blíže připoutat, nemám ani pocit, že bych mnohým z nich více porozuměla. Co bych rozhodně vytkla, je samotná délka románu. Zbytečně protrahované pasáže na úkor rychlého zakončení, které bylo až přebytečně přeplácnuté. Příběh, ač prý o lásce, mi nedokázal zprostředkovat ani ždibet emocí. Velká škoda.