Pravda o Kajínkovi

Pravda o Kajínkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44813/bmid_pravda-o-kajinkovi-1vZ-44813.jpg 4 64 16

V době, kdy Kajínek utekl z Mírova, začali se jeho příběhem zabývat dva známí novináři a spisovatelé. Josef Klíma a Janek Kroupa. A Kajínkův osud je zaujal natolik, že se mu věnují dodneška a všechny své poznatky shrnuli v knize PRAVDA O KAJÍNKOVI. Jdou v ní po stopách jeho života a řeší z různých stran otázku: je možné, že Kajínek opravdu vraždil, anebo zločin, který mu vynesl doživotí, spáchal někdo jiný? Přinášejí v knížce spoustu důkazů a zajímavých výpovědí a čtenář čím dál naléhavěji cítí, že Kajínek, byť kdysi zloděj a lump, je dnes asi za mřížemi neprávem. Tvrdí to i Kajínkovi obhájci, avšak justice proces s Kajínkem znovu otvírat nechce. Proč? Má snad u nás někdo dodnes strach z podivného zákulisí dvou dávných vražd?... celý text

Přidat komentář

jfialova
03.10.2022 2 z 5

Uznávám, že kolem kauzy je spousta otazníků, ale kniha je bohužel psaná stylem TV Nova-senzace za každou cenu, který je mi proti srsti. I když věřím, že pánové si s knihou a celou kauzou dali spoustu práce a znají podrobně pozadí toho všeho, jako čtenář cítím tlak, abych uvěřila tomu, že pan Kajínek je nevinný, v podstatě vzorný člověk, který se stal nebohou obětí policejní a justiční mafie. Což asi také nebude úplně pravda. Každopádně náš pan prezident to vyřešil za nás za všechny (nevím, zda úplně šťastně), pan Kajínek je na svobodě a jak to bylo doopravdy se už asi nikdy nedozvíme.

monulam
27.05.2022 3 z 5

Kniha obsahuje zajímavé údaje o případu, styl jakým je psána mi ale k tématu úplně nesedí


Páájinka
24.07.2021 4 z 5

Četla se dobře. Pokud je toto pravda, tak kde je ta demokracie, do pr... Kajínek měl zničený život a ostatní se vezli. Budu číst další knížky o něm.

reader4ever
16.08.2018 3 z 5

Ke knize jsem se dostala nahodou a napadlo me, ze snad nic nezkazim, stravim li vecer ziskanim trochu tech znalosti o nasem nejslavnejsim trestanci. Tyto informace jsem sice ziskala, ale nijak nadsena jsem se po precteni necitila. Prestoze se to diky prijemnemu formatovani cetlo skoro samo, vadilo mi, ze text neni chronologicky, ale serazen do sekci uteky, vztahy, zlociny a ocisteni. Od sameho zacatku bylo jasne kde jsou sympatie autoru a to mi do zpracovani knihy prilis nesedelo - ironicke narazky a a jakekoliv vety koncici otaznikem me vyulozene iritovaly. Ale to je precejen vec nazoru a pravdepodobne je chyba jen v me hlave. Mozna ze autori nemeli vubec za cil nekoho manipulovat.

Pedias
10.07.2018 5 z 5

Nikdy předtím jsem se o kauzu Kajínka moc nezajímala. Kniha je napsána přehledně, díky ní jsem pochopila některé souvislosti.

MildeZ
25.10.2017 5 z 5

Kdo se o téma zajímá delší dobu, tak pro něj kniha nebude přinášet extra nic nového, ale na osvěžení paměti ideální ;-)

konicekbily
10.06.2017 5 z 5

Ať to udělal, nebo neudělal - pravdu nikdo už nezjistí. Ale je to dobrá literatura faktu.

Zdeňula
06.05.2017 5 z 5

Kniha byla pekne napsana. Doporucuji..

Yoshimitsu
01.10.2016 5 z 5

Popsaný život Jiřího Kajínka - nejznámějšího českého vězně o jeho vyrůstání, práci, vztazích a hlavně o žití ve vězení. Tahle kauza mě hodně zaujala a hlavně je dobré si o tom něco zjistit a ne ho hned označovat za vraha podle mediálních zdrojů.

Přečteno za jedno odpoledne. Film taky nebyl špatný a podle mě to neudělal.

veronie
07.04.2015 5 z 5

Tento případ mě velmi zaujal. Opět se ukázalo, že pokud máte postavení či peníze, všechno jde ovlivnit, překroutit... Je zde mnoho rozporů a nesrovnalostí, díky kterým se ukázalo, že vyšetřování neproběhlo korektně a odehrálo se to jinak než policie "zjistila". A tak se z vás jednou může stát vrah a ani o tom nemusíte vědět..

PatrikDi
29.01.2015 5 z 5

Jiří Kájínek, asi nejznámější český vězeň, kterému se podařilo dne 28. října 2000 uprchnout z dobře střežené věznice Mírov. V jeho útěku mu pomáhal spoluvězeň Martin Vlasák, který informoval po jeho útěku vyšetřovatele, kde se Kájínek skrývá. Dopaden byl bezmála o měsíc a půl později, 8. prosince téhož roku v panelovém domě v Kurzově ulici v Praze. V českém veřejném mínění je známá tato zpráva ale už méně, koho měl zavraždit a proč. Plzeňský soud Kájínka téměř po třech letech a osmačtyřiceti stáních odsoudil na doživotí za vraždu majitele posilovny Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliana Pokoše, která se stala 30. května 1993 okolo 20:15 hod za plzeňskou věznici Na Borech.
Uvedené informace jsou základním kamenem knihy až na to, že za vraha bychom si mohli dosadit i jiné jméno. Autoři Josef Klíma a Janek Kroupa po dlouhaletém zkoumání Kájínková případu došli k nečekaným výsledkům, nasbírali opravdu velké množství dat avšak nepodařilo se jim, aby byl případ znovu otevřen. Je bezpochyby, že nejznámější český vezeň vyniká vysokou inteligencí, upřímností a svérázným způsobem, kterým žil do doby, než byl poprvé v 80. letech 20. stol. uvězněn. Bohužel je to zloděj a kriminálník ač na začátku mohl mít sebelepší záměr, jak se uplatnit v životě, vymklo se mu to zkontroly a zapletl se do podsvětí. Ale nemůžeme ani dnes s jistotou říct, že je dvojnásobným vrahem, přestože proběhl regulérní soud a byl pravomocně odsouzen. Oceňuji práci autorů, jedná se o čistou novinářskou práci, kniha je napsaná velmi srozumitelně, fakta na sebe navazují ačkoli někdy historii vykládají retrospektivně. Také bych si přál jako čtenář WEIL, aby byl ještě jednou prošetřen Kájínkův případ, bez nátlaku police na svědky, rekonstrukce vraždy s právními zástupci jak obžaloby i obhájci a všemi těmi, kteří mohou k tomuto činu něco říct.

sackettboy
14.06.2014 4 z 5

To či Jiří vraždil alebo nie, to vie len on a pár vyvolených. Každopádne nechcel by som byť sudcom, prokurátorom či kriminalistom, ktorí odsúdia chlapa na doživotie v prípade, v ktorom je tak veľa nevyriešených otáznikov.

ttopi
31.01.2014 5 z 5

Tato knížka není pro člověka, který je se vším hned hotový a věří nejvíce televizi a zkorupmovanému systému. Kajínek nebyl svatoušek, spoustu činů provedl a dokáže se k nim přiznat. Ovšem to, za co nyní nadoživoti sedí, se zdá být podivné. Bezpochyby by nebyl tak slavný, kdyby soud předložil jasné důkazy. Ovšem jediným přímým důkazem je výpověď kriminálníka Pokoše, kterého by nájemný vrah sotva nechal přežít, aby ho později usvědčil. Zajímavostí je, že sám Pokoš v době soudu čelil několikaletému trestu - po odsouzení Kajínka je volný. Také se ti to zdá podivné? Přečti tuto knihu.

michalka S.
02.08.2013 5 z 5

Přečteno jedním dechem a myslím si že to neudelal

Michaela91
19.04.2013 4 z 5

Přečte no za dva dny, super napsané... po přečtené jsem si začala myslet že ten zločin neudělal.

WEIL
13.08.2011 3 z 5

Fakta, která shromáždili J. Klíma a J. Kroupa by stály za obnovení procesu, ale nakonec mě přišel stejně nejpřesvědčivější korunní svědek.

Jak to ale bylo doopravdy, to je těžké se dovědět.

Kajínek bude patrně v roce 1015 žádat o prominutí zbytku trestu, což smí věznění na doživotí po odpykání si dvaceti let žaláře.

Autoři knihy

Josef Klíma
česká, 1951
Janek Kroupa
česká, 1974

Kniha Pravda o Kajínkovi je v

Přečtených104x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce56x
Chystám se číst24x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x