Přátelé Nadace – Povídky k poctě Isaaca Asimova

Přátelé Nadace – Povídky k poctě Isaaca Asimova https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236765/bmid_pratele-nadace-povidky-k-pocte-isaa-236765.jpg 4 23 7

Antologii sestavil Martin Harry Greenberg. Snad žádné dílo science fiction dvacátého století neovlivnilo představivost tak obrovského množství čtenářů jako epický popis budoucnosti, který ve svých povídkách a románech po mnoho let předkládal Isaac Asimov. Jako mimořádný hold jeho dílu přijalo sedmnáct významných spisovatelů výzvu ponořit se do jeho rozsáhlého díla a vytvořit nové vzrušující povídky nejslavnějšího science fiction vesmíru dvacátého století. Povídka Badatel Orsona Scotta Carda vrhá nové světlo na vznik Druhé Nadace a na cesty, jimiž se lidské srdce ubírá v jakékoli budoucnosti. V rozpustilé povídce George Aleca Effingera Maureen Birnbaumová po setmění je klasická Asimovova povídka Příchod noci převyprávěna z jiného, výrazně odlišného úhlu. A s velice komickými důsledky. Mistři science fiction Poul Anderson, Hal Clement a Harry Harrison věnují své povídky Asimovovým třem zákonům robotiky, zatímco spisovatel detektivek Edward Wellen a Edward D. Hoch pokračují ve fantastických dobrodružstvích Černých vdovců a Wendella Urtha. Jako další přispěli do této knihy autoři zvučných jmen jako Robert Silverberg, Frederik Pohl, Harry Turtledove, Mike Resnick či Connie Willisová. Asimovova ohromující vize galaktické budoucnosti lidstva přiváděla v úžas miliony čtenářů na celém světě. Od povídek z blízké budoucnosti, přes povídky o téměř lidských, pozitronických robotech, až k rozsáhlé sáze o Galaktické Říši a Nadaci. A nyní skupina spřízněných spisovatelů využívá příležitost probádat toto úžasné dílo z vlastního úhlu pohledu. Obsahuje poděkování a vzpomínky přátel, rodiny a kolegů spisovatelů na život a dílo Isaaca Asimova.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

Foundation's Friends: Stories in Honor of Isaac Asimov , 1989


více info...

Přidat komentář

AnoMANder
05.05.2023 2 z 5

Kniha mě zklamala čtivostí, obsahem příběhů. Do většiny jsem se nedokázal pořadně začíst. Čekal jsem povídky přímo navazující na sérii Nadace.
Nejvíce si mi líbily Asimovy příběhy, Běžkyně, Pád Trantoru, PAPPI a Lovci aut na betonové prérii.

bukiet
23.01.2021 4 z 5

Intermezzo, čili vsuvka. Cestu k Nadaci už máme za sebou. A tak přišla chvíle pro samotného autora. Jeho oslava. Letos je to 101 let, co se Isaac Asimov narodil, aby se stal jedním z těch, kteří žánr science fiction pozvedli z prachu pulpu do výšin mainstreamové literatury. Je tak, mimochodem, jen o rok starší než slovo robot na jehož popularizaci má lví podíl. A že se toho Asimov něco napopularizoval. V roce 1989 u příležitosti padesátého výročí jeho spisovatelské činnosti bylo požádáno 17 autorů, o příspěvek do oslavné antologie SF povídek. Nejsou všechny o robotech nebo o Nadaci, ale i tak si myslím, že se toho úkolu všichni zhostili perfektně. Sbírka neobsahuje vysloveně špatnou povídku. Za vrchol pak považuji Badatele a Schůzku na Mile-High. V dalším vydání knihy, po oslavencově smrti, byly do knihy přidány tři Asimovovy nejoblíbenější vlastní povídky. Závěr pak patří nekrologům od jeho přátel. I ty stojí za přečtení.
A nás po tomto intermezzu už čeká jen závěrečná coda.

Cyklus Nadace:
0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover)
6,3. Útočiště/Pericentrum (Chilson, Wu)
6,4. Kukaččí vejce/ Odrodilec (Leigh, Scotten)
6,5. Vetřelec/Aliance (Thurston, Oltion)
6,6. Maverick/Lidstvo (Bethke, Oltion)
7. Roboti a Impérium (Asimov)
7,1. Kaliban (MacBride Allen)
8. Hvězdy jako prach (Asimov)
9. Kosmické proudy (Asimov)
10. Oblázek na obloze (Asimov)
11. Předehra k Nadaci (Asimov)
12. A zrodí se Nadace (Asimov)
12,1. Ohrožení Nadace (Benford)
12,2. Nadace a chaos (Bear)
12,3. Vítězství Nadace (Brin)
13. Nadace (Asimov)
14. Nadace a Říše (Asimov)
15. Druhá Nadace (Asimov)
16. Nadace na hranicích (Asimov)
17. Nadace a Země (Asimov)
17,1. Přátelé Nadace (Greenberg)
18. Konec věčnosti (Asimov)


Phoenix16.cz
10.01.2018 4 z 5

Zpočátku mi kniha nebyla úplně sympatická, protože na mě působila jako že se autoři přihřívají v Asimovově slávě a snaží se jí kousek vzít pro sebe tím, že se pokusí na něho nějakým způsobem navázat. Po přečtení musím uznat, že některým se to celkem povedlo a napsali zajímavé příběhy, které opravdu zapadají do Asimovova universa. Jsou tu i slabší až slabé kousky, ale není jich moc. A samozřejmě dopisy od přátel jsou také příjemné zdroje informací o autorově životě.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Zajímavá sada povídek s takovým tím typickým rozptylem - od opravdu parádních (Badatel, Čtvrtý zákon) po velice slabé (Zaslechnutý rozhovor, Asenionovo řešení). V úhrnu je to asi na 3*, ale je to Nadace, a tak přidávám ještě jednu. P. S.: Ocelovou krysu jsem v Asimovově univerzu opravdu neočekával :-)

Hanka_Bohmova
15.09.2016 3 z 5

Něco lepší, něco horší. Stejně jsem knihu četla především kvůli Ošklivému chlapečkovi a Poslední otázce. Komentář tedy přímo u povídek.

habs
31.08.2016 4 z 5

Většina povídek se mi líbila a jako velkému fanouškovi Nadace jsem si nejvíc užil povídky odkazující se k této sérii.
2 ze tří 3 nejoblíbenějších Asimovových povídek - Ošklivý chlapeček a Poslední otázka - byly však z knížky jasně nejlepší.
Poslední část knihy je věnována vzpomínkám a poděkováním, kde jsem se od 25 přátel, rodiny, popř. význačných sci-fi autorů dozvěděl, že šlo o velmi přátelského a nápomocného člověka. (Asimov zemřel v roce 1992 na AIDS kterým byl infikován při operaci v roce 1983).
Tím, jak jsem se dozvěděl o IA více, se chystám přečíst si od něj další knížky (i když většinu již mám dávno přečtenou) .

Dinosaur
29.02.2016 3 z 5

(7/10) Těžko hodnotit. Když se mi sejdou povídky od různých autorů, často se stává, že mi kniha přijde dost nevyvážená a dojem z ní se mění povídku od povídky a ani u této knihy tomu nebylo jinak. Kniha začíná skvěle, ale pak bohužel přišly i povídky, které mě buď zaujaly málo nebo pouze průměrně. Mezi ty lepší patří určitě Běžkyně, Asentonovo řešení, Svědomí Nadace, Čtvrtý zákon, Rovnováha a Badatel. Jako příklad těch, které mě zrovna neuchvátily bych dal třeba Vraždu Urthova stupně, Čas věčný, Pappi nebo Skvrnu. Zbytek bych zařadil mezi průměr.

Lépe na tom byly povídky od samotného Asimova (Nesmrtelný bard, Ošklivý chlapeček a Poslední otázka), ty se mi líbily všechny.

Dojemný byl doslov a část věnovaná poděkováním ať už od obdivovatelů nebo lidí, kteří měli tu čest Isaaca osobně poznat. Byl to úžasný autor a myslím, že i určitě úžasný člověk, se kterým bych se rád setkal, kdyby to jen bylo možné.

Knihu hodnotím silnějšími třemi hvězdami, je to takový ten typ knihy, co nemusím mít za každou cenu doma v knihovničce, ale za vypůjčení a přečtení stojí.