Praha Václava Havla

Praha Václava Havla https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298062/bmid_praha-vaclava-havla-6VN-298062.jpg 4 5 2

Kniha Praha Václava Havla. Průvodce po stavbách spojených s životem dramatika, disidenta a prezidenta přibližuje stavby naší metropole, které jsou spojeny s osudy této mimořádné osobnosti. Průvodce v několika kapitolách představí na snímcích Pavla Hrocha a dalších fotografů budovy vytvořené jeho dědečkem a otcem, jako byl palác Lucerna nebo barrandovské stavby, dále místa spojená s Havlovým dětstvím a mládím, érou úspěšného dramatika i s disidentským obdobím. V letech, kdy byl Václav Havel prezidentem, osobitě přispěl k vlídnější tváři areálu Pražského hradu a nechybějí ani místa spojená s posledními léty jeho života. V mozaice míst nalezneme stavby nejrůznějšího poslání – od oblíbených hospůdek, kaváren a divadel přes byty disidentů, vyšetřovny StB a věznice až po nové hradní intervence. Na sedmdesát pražských staveb a prostranství je řazeno chronologicky, nechybějí životopisné údaje vázané k jednotlivým životním údobím, podrobné mapy ani slovníček architektů.... celý text

DennisMoore
DennisMoore
01.09.2021

Pokud jde o mě, splnil tenhle průvodce svůj účel nejlépe, jak mohl. Pomocí krátkých, ale zajímavých textů mě pozval na opravdu zajímavá místa a já se nemůžu dočkat, až se do Prahy vydám a podívám se leckam - na tu zaniklou prvorepublikovou plovárnu nebo k (zatím pořád) zavřeným Barrandovským terasám, do restaurace na náplavce, která odolala času, povodni i magistrátu... A mám velkou chuť strávit celý den procházením areálu Pražského hradu, ovšem bojím se, že momentálně nebude veřejnosti tak moc přístupný, jak si Václav Havel přál, ať už kvůli pandemii, která aktuálně řádí po celém světě, nebo kvůli prezidentovi, který aktuálně řádí u nás.

dalia1769
dalia1769
23.11.2019 4 z 5

Originální průvodce Prahou s mnoha fotografiemi a plánky zachycující místa spjatá s životem Václava Havla. U každého místa najdeme i stručný přehled jeho historie. Zajímavá inspirace pro vycházky jak pro milovníka Prahy, tak pro zájemce o život našeho prvního porevolučního prezidenta. Dozvěděla jsem se ledacos nového.