Potíže se ženami

Potíže se ženami https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338442/bmid_potize-se-zenami-aTk-338442.jpg 4 60 16

Mohou být ženy geniální, nebo na to mají příliš krátké ruce? Proč jsme se ve škole učili jen o dvou či třech významných ženách? Co dělaly všechny ty ostatní? Projdeme si nedávné dějiny pěkně popořádku, ale zaměříme se tentokrát na zástupkyně něžného pohlaví. Osudy žen totiž do značné míry ovlivňovaly názory mužských géniů, jako byl například Charles Darwin (který věřil, že ženy mají menší mozek než muži) nebo John Ruskin (který se zase domníval, že hlavním úkolem žen je prostě chválit muže), a odsuzovaly je k životu v „domácím prostředí“ u rodinného krbu. Pokud vás zajímá, proč se mezi celé zástupy mužských géniů tak obtížně vkliňují nadané a pracovité matematičky, básnířky či sportovkyně, podá vám tato rýpavě sepsaná a osvěživě nakreslená kniha uspokojivé vysvětlení. Chtělo by se napsat geniální – kdyby ovšem autorkou nebyla žena!... celý text

Literatura světová Humor Obrazové publikace
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Trouble with Women , 2016


více info...

Přidat komentář

Terez9119
08.11.2022 4 z 5

Maličká knížečka, vtipná a trefná. Ale nic se vlastně nedozvíte, protože to, co je tam napsané, ženy vědí a muže to nezajímá.

CervenaVeronika
14.03.2022 3 z 5

Miluji knížky o ženách. Ale tohle už bylo možná trochu moc. Místy vtipné, místy přitažené za vlasy. Upřednostňuji trochu něco jiného.


R.E.M.
10.03.2022 3 z 5

Zábavná jednohubka s minimem textu a s obtížně čitelným písmem. Vtipná kniha s příjemnou ironií. Nezředěný humor... ale jen do chvíle než si připomeneme, kolik mužů, vč. vědců, lékařů a politiků mělo takto stupidní názory a postoj k ženám.
3,5 *

eviku19
18.12.2021 2 z 5

Čo ja viem. Nedozvedela som sa z toho nič nové a ani ma to nepobavilo. Shopenhauer a Darwin boli znami šovinisti. Žiadna historická osobnosť vsak nebola svätá. Rozčuľovať sa ešte aj teraz nad názormi,ktoré boli aj v ich dobe za hranou mi príde ako strata času.

ZuK1
19.07.2021 5 z 5

Malá knížečka Jacky Fleming je příjemným a vtipným čtením na jedno odpoledne a u mnoha karikatur a ironických komentářů jsem se opravdu zasmála.
Souhlasím však s uživatelem Boboking, i já bych pro ni zvolila jiný typ písma.

booklovertina
01.06.2021 5 z 5

História je priam prešpikovaná úžasnými vynálezmi od geniálnych ľudí - alebo teda mužov. Učíme sa o nich v školách, čítame o nich knihy, pozeráme filmy. Na ženy sa v tomto aspekte akosi zabúda. Jasné, spoločenské konvencie v minulosti ženám neboli priveľmi naklonené, ale že by sa skutočne našlo len pár takých, ktoré sa ich rozhodli "porušiť" a dosiahli niečo viac? Alebo je pes zakopaný niekde inde? Žeby sa o ich existencii a zásluhách jednoducho mlčalo?

Britská karikaturistka Jacky Fleming sa na túto otázku rozhodla poukázať prostredníctvom útleho dielka Problémy so ženami, v ktorom satiricko-ironickým spôsobom reflektuje pomýlené predstavy (resp. ich skarikaturizovanú verziu), ktoré mali dlhé stáročia muži o ženách, a ktorými spoločnosti, ale hlavne sami sebe, ospravedlňovali, respektíve zdôvodňovali, prečo sa mnohé výnimočné predstaviteľky "nežnejšieho pohlavia" taktiež nedostali do "siene slávy", ale ostali všednými, nepovšimnutými alebo odsunutými na "smetisko dejín".

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sú to práve ženy, z ktorých si nenáležitým spôsobom uťahuje či ich dokonca nemiestnymi názormi uráža (čo podaktorých, alebo lepšie povedané podaktoré, naštve), no nie je to tak - už od prvej stránky je zrejmé, že v skutočnosti sú to muži a ich obmedzené, egoistické zmýšľanie, ktoré vtipným spôsobom pranieruje. Každopádne, túto roztomilú útlosť netreba brať až prehnane vážne a zamýšľať sa nad faktom, že naši predkovia (a aj podaktorí súčasníci) v podobnom duchu o ženách skutočne zmýšľali, ale jej obsah skôr prijímať s istou nadsádzkou - veď predsa ide o karikatúru. Za mňa vydarená jednohubka, ktorá pobavila a zároveň nenásilným spôsobom upozornila na smutnú skutočnosť - spôsob, akým boli ženy v minulosti (a možno podaktorými aj teraz) vnímané.

Ďumbierka
30.04.2021 4 z 5

Rozhodne táto útla a nenápadna knižka stojí za prečítanie.

Jacky Fleming sa v nej venuje ženám a tomu, prečo sa o geniálnych a šikovných ženách takmer nikde neučíme a veľa zmienok o takýchto ženách nenájdeme ani v učebniciach dejepisu.

Je to jednoduché - Darwin a mnohí ďalší “géniovia” mužského pokolenia, totižto verili, že ženy majú menší mozog (dôkaz bol ten, že ženský mozog bol o 140 g ľahší ako ten mužský) a nemajú sa čo vzdelávať.

Náš mozog na to nebol jednoducho predurčený a mohol by dokonca utrpieť náš vzhľad, čo by nebolo veľmi vhodné, keďže by sa znížili naše šance na vydaj.

A kdeže, aby mala žena vlastný názor a hrdo ho prezentovala verejne!!
Nie - to potom nebude žiadna svadba. Možno tak blázinec.

Autorka túto knihu poňala výborne.
Informuje nás - čitateľov aj čitateľky o holej pravde, ako to kedysi fungovalo a v niektorých krajinách, či ich častiach to tak stále funguje.

Na podanie informácií si autorka vybrala ľahko sarkastické obrázky, doplnené podobne ladeným textom.
Informácie na vás chrlí pekne zostra a surovo.
Je to satira a ja sama som sa miestami pri jej čítaní smiala - nahlas.
Milujem sarkazmus a takýto štýl humoru.

Ale zároveň som sa vždy aj zhrozila.
Veď to nie je tak dávno, čo sme získali možnosť študovať na univerzitách, získali sme právo voliť, pracovať...
Môžeme mať svoj vlastný názor a prezentovať ho - napr. aj tu na IG.

Môžeme cestovať, učiť sa - bez toho, aby sme sedeli za plachtou a len načúvali a bez toho, aby še sa prezliekali za mužov.

Dnes už nemusíme zostať len doma a vyšívať.
Ale tá žena, ktorú to baví a teší ju to, môže. A je to úplne v poriadku.️

Niekto chce pracovať, niekto študovať. Niekto chce mať veľkú rodinu a s láskou sa o ňu starať, alebo to všetko nejak spojiť. Rozbehnúť svoj biznis.

Dokážeme všetko!

Konečne máme viac možností, ale stále to nie je všade také ružové a ideálne.

Je to však lepšie.
A je fajn, snažiť sa o to, aby to bolo ešte lepšie!

Aby sme si boli viac rovní a mali všetci rovnaké možnosti a práva.
A to bez ohľadu na to či sme žena, alebo muž.
Bez ohľadu na to akú máme farbu pleti, vierovyznanie, alebo koho milujeme.

Prajem si to.

MichalM398
07.03.2021 4 z 5

Svižné, vtipné, bavilo

Andi
22.01.2021 3 z 5

Čekala jsem to delší. Nebylo to špatné, čekala jsem taky i trošku něco jiného. Vesměs jde o to, že se autorka vysmívá patriarchální společnosti, ve většině případů samozvaným géniům a vůbec mužům, kteří nedokázali pochopit, případně nevěřícně žasli nad tím, že žena má taky mozek ... Napsáno vtipnou formou.

madlenka3189
08.12.2020 5 z 5

Úžasná kniha! Narazila jsem na ni náhodou ve výprodeji a jsem ráda, že jsem ji koupila! Kniha plná sarkasmu a přitom tak krátce a hezky napsaná, doplněná trefnými ilustracemi. Jestli ještě někde žije někdo, kdo shazuje ženy, tato satira by mu měla otevřít oči :)

tootsie
16.07.2020 5 z 5

Pred rokom o tomto čase som čítala Schopenhauerovo dielko "O ženách" a toto bola taká vtipná, krátka a výstižná odpoveď na jeho názory v tej knihe prezentované. Pobavila som sa rozhodne viac než pri čítaní spomínaného génia :)

DennisMoore
13.02.2019 5 z 5

Může to vypadat, že Jacky Flemingová střílí do vlastních řad a dělá si legraci z žen, ale samozřejmě to tak není. Od začátku do konce má na mušce hlavně muže - z nich si naprosto odzbrojujícím způsobem utahuje, jim se vysmívá... A hlavně těm blbým. Pokud míří na ženy, tak na ty, jež si to od těch hňupů takovou dobu nechaly líbit. Je to zkrátka rafinovaná legrace s přesahem, který (bohužel) není tak neaktuální, jak by se mohlo zdát.

Alienor
13.04.2018 4 z 5

Veľmi anglocentrické, veľmi zábavné, aj keď trochu do stratena. Nad niektorými dobovými výrokmi dnes postojí rozum, a nielen ženám.

Naias
11.04.2018 4 z 5

„Ženský mozek byl nejen menší než mozek mužský, ale byl také z měkkého, lehkého, houbovitého materiálu.“
Tak, tak, niet nad argument, ktorý sa nedá vyvrátiť.

meluzena
19.03.2018 5 z 5

Knížka pro moudré ženy a moudré muže, v níž autorka glosuje dějiny žen viděných očima tehdejších mužů. Není to feministická knížka, která by jasně vymezovala, kdo je tu ten dobrý a kdo ten zlý. Naopak. S jemným ironickým humorem, který do tohoto tématu vnáší potřebný nadhled a odlehčení, se otírá o některé dějinné milníky, komiksová forma s úspornými kresbami mlčky poukazuje na celou tu absurditu.

„Za dávných časů neexistovaly žádné ženy, a proto na ně nenarazíte v hodinách dějepisu. Existovali jenom muži, a pěkných pár z nich byli géniové. • Potom se objevilo několik žen, ale měly malé hlavy, takže stály ve všem za starou bačkoru, kromě vyšívání a kroketu. • Občas bylo ženám dovoleno dělat zkoušky, ale kvůli velikosti hlavy stejně nemohly uspět. • Ve vzácných případech se žena naučila cizí jazyk, vydala se do zahraničí na studia, vrátila se vzdělaná a s doktorátem, ale to nebylo důkazem ničeho jiného, než že ženy dělají potíže, jakmile je pustíte ven.“

Další citáty zde: https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/par-citatu-9727

Boboking
26.06.2017 5 z 5

Jak se říká, kdo si ze sebe neumí udělat srandu, nestojí za nic. Tato kniha, vlastně něco trochu komiks, ukazuje se značnou nadsázkou pomýlený pohled mužů na ženy, a že ho s takovým humorem podala opět žena, klobouk dolů. Doporučuji!!!
P.S. Jen bych měl menší výtku ke zvolenému fontu písma.

Štítky knihy

osobnosti feminismus karikatury genialita nadání postavení ženy ve společnosti autorské ilustrace

Autorovy knížky

Jacky Fleming
britská, 1955
2017  84%Potíže se ženami

Kniha Potíže se ženami je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce18x
Chystám se číst30x
Chci si koupit11x