Poslední vlak z Frývaldova

Poslední vlak z Frývaldova https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36486/posledni-vlak-z-fryvaldova-36486.jpg 5 33 8

Autorka se v knize obrací k tématice z dob mnichovského diktátu. Jádrem prózy jsou osudy české rodiny v severomoravském pohraničí za posledních "horkých" měsíců před anexí v roce 1938 a v prvních letech v protektorátním Brně, kam se rodina uchýlila. Nosným prostředkem je tu výrazné realistické vidění jednotlivých uzavřených dějových situací, které pak skládají osobitý obraz pohnuté doby, tak jak ji zažila ještě nedospělá ale velmi citlivá dívka. Touto metodou dosáhla Sládková, která už ve svých dřívějších pracích prokázala smysl pro obnažování tragikomických, až groteskních životních výjevů, silného účinku. Čtenář v nich nalezne neochvějnou vůli prostého člověka ke zdolávání osudových překážek a jeho touhu po plném svobodném lidství. 1. vydání.... celý text

Žánr:
Novely , Literatura česká

Vydáno: , Blok
více info...

Přidat komentář

maryzka
17.02.2023 3 z 5

Skoro je to stejný jako film, úplně jsem v osobě Anky Urbanové viděla Helenu Růžičkovou. Ale jedno vím: kdybych četla knihy o tomto období od Elišky Horelové tak se moc liší. ( paní Horelová popisuje střet vojska i zážitky dětí a dospělých na hranici, Věra Sládková popisuje události očima dítěte, jeho citové zmatky.

Miruneček
08.11.2022

Bože to je nádhera. Jen v knize o proti filmu je to smutnější :( Překvapilo mě, že v knize je o mnoho více zajímavostí a událostí, za což jsem velice rád. Bylo by fajn to dávat jako povinou četbu, aby se nezapomnělo na staré časy....člověk by si pak všeho více vážil...i když v této době si už nikdo ničeho neváží :( DOPORUČUJI


Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Výborná kniha.

_Gretchen_
02.02.2020 5 z 5

Krásná, citlivá kniha. Zasloužila by mnohem víc pozornosti!

Damato
18.03.2018 5 z 5

Seriál jsem viděla x-krát, ke knize jsem se dostala úplně náhodou a to nedávno, kdy jsem se při návštěvě města Jeseník dozvěděla, že vlastně odtud příběh začíná. A zážitky z čtení knihy byly totožné s tím, co jsem od knihy čekala. Možná jsem byla mile překvapena postavou Věrky , v seriálu mi připadala taková ufňukaná ( ale já vyrůstala v úplně jiné době a v podmínkách diametrálně odlišných než ona, kdoví jaká bych byla já v její kůži), v knize byla víc - jak to popsat- snad to vystihnu termínem- hrdinská? Nebo spíše - byla více statečná.

stju
20.07.2017 5 z 5

Helena Růžičková mě svým úslovím „Na tragickej život jsem já pes!“ přivedla k televiznímu seriálu „Vlak dětství a naděje“ a pak jako Anna Urbanová se svým úžasně ztvárněným druhem Josefem Pumplmě (Stanislav Zindulka) ke knize, podle které byl film natočen-„Poslední vlak z Frývaldova“. Většinou dávám přednost knize, ale tady musím přiznat, že autoři filmu plně využili to, co jim knižní příběh nabízí-naprosto nezvyklý pohled na protektorátní Moravu v době těsně před vypuknutím druhé světové války. Hrůzy této doby nejsou čtenáři popisovány líčením scén z bitev a koncentračních táborů, ale z pohledu běžné rodiny, která je donucena s nástupem fašismu opustit svůj domov. Hrdiny tedy nejsou stateční vojáci, ale běžní lidé, kteří v neobvyklých, nepatetických a mnohdy komických situacích prokazují své hrdinství. Úžasná kniha, která dokáže čtenáře seznámit s historií civilní, dokonce často i groteskní formou, bez prvoplánového patosu.

aktijnov
10.12.2015 4 z 5

I když jsem mnohokrát viděla seriál, vůbec to nevadilo knihu číst. Bylo tam tolik nových věcí. Nádherné čtení! I když někdy trochu smutné a mrazivé.

Chemiczka
15.05.2013 5 z 5

První část knižní předlohy z seriálu Karla Kachyni "Vlak dětství a naděje". Děj pokrývá období, kdy Věrka s tatínkem žije ještě v Sudetech, po smrti maminky přichází k rodině Anna Urbanová, dochází k zabrání Sudet a rodina prchá do Brna.
Možná tím jak moc se vyvedl Kachyňův seriál jsem byla ovlivněna. Kniha se mi i přesto, že nebyla tak nezapomenutelná jako seriál líbila.

Štítky knihy

Jeseníky rozhlasové zpracování zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Věra Sládková
česká, 1927 - 2006
2004  86%Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje
1974  92%Poslední vlak z Frývaldova
1975  96%Pluky zla
1982  70%Kouzelníkův návrat
1969  80%Klec

Kniha Poslední vlak z Frývaldova je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce15x
Chystám se číst42x
Chci si koupit13x
dalších seznamech4x