Poslední tango v Paříži

Poslední tango v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41291/mid_posledni-tango-v-parizi-YF2-41291.jpg 4 35 7

Román Poslední tango v Paříži napsal americký spisovatel podle slavného stejnojmeného filmu Bernarda Bertolucciho. Film techdy vyvolal mimořádný ohlas i ostré diskuse svou otevřeností a upřímností, s níž zachytil dramatičnost vztahu mezi mužem a ženou. Alleyho román všechny tyto mimořádné hodnoty nejen uchoval, ale ve zhuštěné formě a s velkou jemností vytvořil z Poslední tanga v Paříži sugestivní literární dílo.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Faun
Originální název:

Last Tango in Paris , 1973


více info...

Přidat komentář

Leona333
24.03.2024 3 z 5

O tangu jakožto tanci, by se dalo hovořit - tančit celé hodiny... O Posledním tangu v Paříži jakožto knize, bohužel nikoli.
Celkově to bylo takové ploché, až neuvěřitelné. Hlavní postavy se tak zvláštně plácají sami v sobě, se svými pocity a nezlepšují to, nepomáhají tomu ani erotické momenty...
Souhlasím s názory, že film mnohonásobně předčil, tohle knižní dílko.

Ann98
02.10.2023 3 z 5

Tentokrát je pravdou to, že film předčí knihu. Bohužel. Hlavně skvělý herecký výkon v podání Marlona Branda.
Téma je skvělé, bohužel ve filmu mnohem lépe zpracované než v knize. Erotika a existenciální krize hlavního hrdiny je skvělý nápad. Ale nějak mi to na těch pár stránkách nešlo dohromady. Ve filmu to prostě všechno bylo zpracováno mnohem lépe. Nemluvě o tom, že bych to ani za jako kdovíjakou erotiku neoznačila. Že tam je pár scén.. to je dnes v každé druhé knize.
Říkám si, jestli by pomohlo, kdyby kniha měla o nějaké stránky navíc. Vztah mezi mužem a ženou, která se nechá ponižovat byl fajn.. ale prostě tam tomu chybí to celé kouzlo. Jako jednotlivé komponenty je všechno v pořádku, ale jako celek už to nefunguje tak dobře jako ve filmu.


SSTknihy
23.06.2023 3 z 5

Filmová verze je hodně známá, hodně kontroverzní a hodně francouzská. Byla jsem zvědavá, jestli mě tenhle dramatický milostný příběh dokáže zaujmout i v knižní podobě. Ale jako už mnohokrát, mám pocit, že těmhle příběhům, kde převažuje vizuální stránka nad literární, sluší víc filmové zpracování. V každém případě i tady jde autor bez zatajování, náznaků a příkras až na samou dřeň vztahu mezi mužem a ženou.

Sídlištník
07.12.2017 5 z 5

Román o ženách, které podvědomě touží po tom, aby je jejich partner ponižoval. Takových žen rozhodně není málo.

petra3242
25.08.2014 4 z 5

Zajímavá kniha, hodně dobře napsaná, velice čtivá.... Paul mě neskutečně vytáčel, možná i proto, že mi nápadně připomínal mého prvního kluka. Jeanne - tu potkat, tak jí snad jednu vlepím. Nechápu, jak mohla dovolit, aby ji někdo takhle ponižoval. Tom - takhle vlezlýho kluka, bych nechtěla ani za milion.

Hřibče
10.06.2013 3 z 5

Zvláštní, ale nebylo to špatné. :) Měla jsem alternativní období, kdy jsem podobnou literaturu hltala. Kdo vyhledává erotický román, tak by si měl určitě tuto knížku přečíst.

doktorking
06.02.2013 3 z 5

film je vynikající hlavně na svoji dobu a valí zde herecky Marlon Brando jinak kniha je slabší pruměr

Štítky knihy

sex erotika Paříž psychologické romány domácí násilí podle filmu/seriálu

Autorovy knížky

Robert Alley
americká
1998  70%Poslední tango v Paříži

Kniha Poslední tango v Paříži je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x