Poslední rytíř dánský

Poslední rytíř dánský https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46608/bmid_posledni-rytir-dansky-Qm0-46608.jpg 4 16 2

První autorčina rozsáhlá ucelená historická skladba, jejímž historickým pozadím je období vyvrcholení renesance v Dánsku, počátek novověku, kdy se zavedením reformace měnila i kulturní a hospodářská tvářnost země. Jörgen Lykke jako potomek bohatého rodu je vychováván v přísné katolické víře. Když zjistí, že se nadchl pro víru, sloužící k rozmnožení světského bohatství a blahobytu, ztrácí hlubší smysl života a snaží se získané vědomosti využít rovněž k získání bohatství a moci. Hlavní postava románu je ve všech rysech pravý renesanční velmož, chladný, vypočítavý, ale současně štědrý, zachovává věrnost králi a věří v sílu lidského rozumu. Velmi živé jsou i ženské postavy románu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Jörgen Lykke, Rigens sidste Ridder , 1931


více info...

Přidat komentář

M.Hawking
31.10.2016

Historická sága, která mi svým pojetím připomíná Dědictví otců, i když dějově přeci jen trochu sevřenější, neboť páteří knihy je především život renesančního diplomata J. Lykka. Prostředí šlechtického sídla na dánském venkově v polovině 16. století. Příjemné, civilní, inteligentní čtení na spoustu večerů.

kopretinka69
25.05.2016 4 z 5

Pekna kniha, je zde dobre vykreslena povaha a ciny Jörgena Lykkeho. Jsou zde osvetleny i podvody v ostatcich svatych. Byli to casto zvireci kosti - kozi,.... A ty se pak prodavali za slusne castky do jinych klasteru. Takto cirkev financovalo cast svychaktivit. Takze ostatky sv. Jiriho byli pak v kostelech po cele zemi, coz nebylo logicky ani technicky mozne. Jörgen pobyval v klastere, ale dyz toto objevil, odesel.
Cestoval pak po Evrope, dostal se nadvory kralu - znal vztahy a mohl z toho diplomaticky tezit. Tak se i postupne dostal k narustajicimu majetku.
Vzal si zenu kterou miloval, ale ta i s jeho synem zahynula pri pozaru jeho nove rozsahle pevnosti, kdyz byl na cestach. Pozar zalozili jeho nepratele, kdyz jde clovek touto cestou, vzdy si nepratele udela.
Je to pekna kniha, doporucuji.