Poslední jednorožec

Poslední jednorožec https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25283/bmid_posledni-jednorozec-IXT-25283.jpg 4 178 41

Poslední jednorožec série

1. díl

Žila šťastným životem jednorožce, prosta všech strastí a starostí. Ale pak na její štěstí padl stín. Kdo je zlý král Moran? Kdo je strašlivý Rudý býk? Kam se poděli všichni ostatní jednorožci? Pro odpovědi na tyto otázky se jednorožka vydává na dlouhou a strastiplnou pouť, plnou nástrah, zákeřných nepřátel, ale i pomoci z nejneočekávanější strany. Kultovní kniha amerického autora, předloha pro stejnojmenný film. Příběh věrnosti, vytrvalosti a magie, která opravdu funguje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Last Unicorn , 1968


více info...

mnohoknih
mnohoknih
26.03.2024 4 z 5

Po jazykové stránce velmi příjemná pohádka. Spousta lyrického textu umocněna tím, že zde vystupuje jednorožka. Ta jednoho dne vyslechne ve svém stále jarním lese dva muže a vydá se do světa hledat své druhy. Cestou samozřejmě potká mága, pomocnou ženu, zlého krále i hrdinu. Příběh je to poetický, popis míst v pravdě básnický. Ovšem nejlepší je ten druhý příběh Dvě srdce. Tam gryf žere malé děti, ale jedno dítě se nedá a my se tak dozvíme, co bylo dál za “ a zazvonil zvonec a pohádky je konec.

wena
wena
07.02.2024 3 z 5

No jsem poslední nebo co? Příběh jednorožky který je docela jednoduchý jeden mág a držkatá paní , pric (král) Lír a prokletý Moran. Nejvíce mě ale pobavila až na konci Zuzu a příšera živící se malými dětmi.


Deia
Deia
25.01.2024 3 z 5

Tento príbeh som si chcela prečítať už roky a tak som bola veľmi rada, keď som zistila, že (konečne) vychádza aj v slovenčine a ešte s takou krásnou obálkou. Taktiež ma potešil úvod od Rothfussa, po ktorom som mala pocit, že tá kniha bude ako stvorená pre mňa (jeho sériu Príbeh kráľovraha zbožňujem, aj keď na pokračovanie čakám už 12 rokov). Ale zjavne som sa mýlila a nebola to kniha pre mňa. Vôbec ma nenadchla a príbeh mi ani veľmi nedával zmysel. Bolo v ňom všetko a v podstate nič. Ako čítalo sa mi to dobre, rýchlo, ale keď som si od čítania chcela dať na chvíľku pauzu, tak som sa ku knihe nevrátila aj celé hodiny, pretože tam nebolo nič, čo by ma k nej lákalo naspäť. Žiadne napätie. Pre mňa dosť nudné postavy. Slabý záporák a aj zápletka. V podstate som si užívala iba štýl, akým to je napísané, kvetnaté prirovnania, zaujímavé opisy, a to je asi tak všetko. Mrzí ma to, lebo som si myslela, že sa mi naozaj bude páčiť, ale pre mňa to bola úplne priemerná kniha, ktorá toho vo mne zanechala veľmi málo.

Frizer
Frizer
11.12.2023 3 z 5

Bohužel již notně zastarale...kdo se rad rochni v kvetnate proze plne prirovnani, bude si lebedit. Me osobne to prijde moc. Ne nadarmo to Rothfuss uvadi jako svou hlavni inspiraci...jeho knihy trpi stejnym neduhem. V dobe vydani to muselo byt ale supr a pro decka dobre...Pribeh a postavy jsou takovy prumer ktery neurazi, ani nenadchne.

Alex.Barunka
Alex.Barunka
24.07.2023 4 z 5

The unicorn lived in a lilac wood, and she lived all alone.

Jak bláhově jsem si myslela, že Poslední jednorožec bude kniha na dva večery, ze dvou večerů se hnedle vyklubaly dva týdny. Tahle melancholicky bláhová podivnůstka doslova čaruje se slovy a metafory i odkazy zasévá do každého odstavce. Hraje si s humorem i pokrytectvím, dívá se pravdě do očí a rozbíjí se o realitu, která jaksi úsměvně souzní s pohádkou.

Nemůžu s jistotou tvrdit, že jsem v tom moři lyričnosti nechala celé srdce, ale šrám jsem jisto jistě utržila.

JulianaH.
JulianaH.
17.07.2022 5 z 5

Animovaný film na motivy Beaglova románu pro mě byl v dětství doslova kult, takže jsem si tuhle knihu, značně těžce sehnatelnou, dřív nebo později MUSELA přečíst. (A když říkám kult, myslím tím kult: jako malá jsem hluboce věřila, že jednorožce vězní král Moran. Eh, pořád v to vlastně věřím. :))

Nebála bych se říct, že místy je román geniální. Vysloveně kouzlí jazykem:
/Šmendrik nadává:/ „Ty kopče kamení, ty odpade, ty nicko. Nacpu tě bídou, až ti poleze z uší. Srdce ti proměním v zelenou trávu a všechny, cos kdy miloval, v ovce. Změním tě ve špatného básníka se sny. Udělám, že ti nehty na nohou porostou naopak.“
Nápaditost knihy nezná mezí. Třeba popis kouzelného zvěřince Mama Fortuny... nebo zbojník snažící se upoutat pozornost sběratelů lidové slovesnosti baladami o sobě samém. (Musím se podívat, který folklorista je v originále namísto českého Františka Sušila.) Jako bonus dostáváme i jakousi literárněteoretickou sebereflexi textu (třeba Lír skládající sestiny).

Postavy mají ke stereotypům daleko: jednorožka bez emocí, Šmendrik kolísající mezi magií a kejklířstvím, drsně laskavá zbojníkova družka Běta i princ Lír. Krále Morana coby zloducha obdařil autor motivací, kterou lze lidsky pochopit, a hlavně „ho nebavilo být odporně zlý“ — pročež se mu také od hrdinů dostává spíš soucitu než nenávisti. Oceňuji. Ovšem nejlepší je stejně Šmendrik; myslela jsem si to ve svých čtyřech letech a myslím si to i přesně o dvacet let později. =)

Přesto není „Poslední jednorožec“ dokonalý. Pokud jsou dvě slova ze tří metaforou nebo přirovnáním, nutně se to podepíše na čtivosti, nemluvě o tom, že taková dekorativnost už prostě... nadbývá. Tu a tam, ovšem vzácně, Beagle balancuje na hraně kýče. A mně se zdá, že jednou rovnováhu neudržel: „Rohy [jednorožců] brázdily vodu jako duhové stožáry stříbrných korábů.“ — brr, fuj. Většinou to však kompenzuje překvapivým realismem a autenticitou. Například když Běta radí Lírovi, že svoji dámu spíš než hrdinskými skutky získá něčím užitečným a prozrazujícím smysl pro humor.
„Jednorožec“ se mi nečetl snadno a musela jsem si od něj dávat pauzy, ale rozhodně doufám, že jsem ho neměla v ruce naposledy. Snad nejsem až moc ve vleku svojí vášně z dětství, když ho označím za perlu fantastiky a právem za žánrovou klasiku.

cathyblack
cathyblack
20.02.2022 4 z 5

Čekala jsem jednoduchou pohádku, kterou zhltnu během jednoho večera a budu se u toho tupě usmívat. Namísto toho jsem dostala poetický, hloubavý příběh se silně melancholickým až tragickým vyzněním. Jakousi středověkou alegorii okořeněnou lehce humorem, který mi došel vždycky až za chvíli. A já s k němu musela vracet. Komplikované jazykové jevy kráčely ruku v ruce s docela hutným, archaicky působivým stylem psaní a z té malé knížky se stalo náročnější čtivo na několik dnů. Jde o jeden z nejdůležitějších románů v historii fantasy, který naráží na několik závažných filosofických témat. Dočkal se prazvláštního animovaného zpracování, (s japonskými tvůrci a dá se považovat za jakési první anime), a stal se i jedním z klíčových děl, na kterých známí teoretici zkoumali základy klasické fantasy. Autor se ještě několikrát k motivům nejkrásnějšího mytologického tvora – jednorožce vrátil.

LiliDarknight
LiliDarknight
07.11.2021 5 z 5

Čím dlhšie o tejto knihe premýšľam, tým viac v nej nachádzam. Je to úžasný príklad krásne napísanej knihy, v ktorej je nutné čítať medzi riadkami. Je plná posolstiev a krásnych myšlienok, ale aj metafor. Emocionálny zážitok umocnila najmä novela Dve srdcia. Myslím, že bez nej by som mala pocit, akoby knihe dačo zásadné chýbalo.

Už teraz sa teším, ako sa ku knihe vrátim.

Hadati
Hadati
27.07.2021 3 z 5

Jednorožčí klisna si jednoho dne uvědomí, že už velmi dlouho nepřišla do styku s někým svého druhu. Proto se rozhodne vydat se na výpravu, aby zjistila, co se s ostatními stalo. Postupně zažívá různá dobrodružství a potkává lidi, kteří se stanou jejími společníky. Autor často v knize používá různé alegorie a parodie, přesto je příběh vyprávěn pohádkově. Nejedná se však o pohádku pro děti. Přestože má kniha jen pár stovek stránek, děj je volný, pomalý, nikam nespěchá.

Kackatlacka
Kackatlacka
10.04.2021 4 z 5

Trochu hůře se mi ke knížce vracelo. Ale příběh sám o sobě je prostě nádherný!

Renatka11
Renatka11
06.04.2021 5 z 5

Krásný pohádkový příběh v knižní i filmové podobě, který milovala moje dcera, kdyz byla malá. Takže nostalgie za pět hvezd. :)

moonell
moonell
17.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Tak zvláštně bolí a přitom hřeje. Ambivalentní jako sám koncept posledního jednorožce, na kterého nikdo nevěří.

Yummymoon
Yummymoon
19.09.2019 4 z 5

Jako na houpačce. Některé pasáže mi přišly naprosto geniální a některé zase... divné. Chvílema jsem měl nutkání to přestat číst a chvílema jsem se nemohl nabažit skvěle a vtipně napsaných rozhovorů a opravdu hezkých nápadů a popisů. Co mě trochu taky naladilo na jinou vlnu než asi mělo, byla obálka, která mě vždy před čtením silně ovlivní, a díky které jsem očekával spíše fantasy, nežli pohádku (četl jsem vydání z roku 1997). V závěru jsem si pak vůbec nebyl jistý, jak ohodnotit a přikláněl jsem se k lepšímu průměru, nakonec ale mírně nadhodnotím a dám trochu horší čtyři hvězdičky, především díky hezké myšlence a někdy skoro až Pratchettovskému humoru.

špulo
špulo
26.06.2019

Som si povedal, že túto knihu nebudem hviezdičkovo hodnotiť. Je peknou ukážkou toho, ako sa dá so žánrom pohrať. Striedanie atmosféry a nálady nemôže každému sadnúť. Aj ja som mal pri čítaní rôzne pocity. Od totálnej fascinácie po občasnú nechuť čítať ďalej. Vo výsledku sa mi tá hra na rôznorodosť páčila. Preto si myslím, že pre každého, kto berie fantasy trochu vážne, je to povinnou literatúrou. Kvůli sečtělosti. Pre tých, ktorí do fantasy lovíšť zablúdia len občasne, jedno varovanie: Je to rozprávková oddychovka, ktorá pravidelne a rada zabúda, že je rozprávkou a oddychovkou. Aaaalebo - je to úplne ináč;-))))

mira.k
mira.k
17.05.2019 4 z 5

Krásná kniha. Některé části jsou geniální a některé trochu slabší. Klasika, autor umí psát a překladatel si dal záležet (viz Bard speciál), ale až tak na větvi jsem z ní nebyl.

JancaMia
JancaMia
17.05.2019 5 z 5

Jedna z mých srdcovek . Jako malá jsem milovala animovaný film. A kniha se čte také sama chvílemi nevíte jestli je to pohádky nebo fantasy. A stejně tak můžu čarodějova učně od Otfrieda Preußlera .

sarka9190
sarka9190
05.04.2019 5 z 5

Má srdcovka. Tady nehodnotím objektivně, jelikož jsem jako malá hltala animovaný film, později i literární předlohu. Autorův majstrštyk, který prostě nepřekoná. Řekla bych pohádkové(kvůli nadpřirozeným bytostem), ale i hořké a pravdivé, jaký život umí být. Vím, že teď autorovi vyšlo V Kalábrii s jednorožkou, ale ještě se nemohu přinutit si knihu opatřit. Poslední jednorožec je opravdu jen jeden.

Elkeli
Elkeli
26.01.2019 5 z 5

Mně se kniha líbila :) má to všechno, co od fantasy pohádkových-příběhů očekáváte, proto 5*

Torgal
Torgal
14.09.2018 3 z 5

Dosť zvláštna kniha s ťažko uchopiteľnou, melancholickou náladou. V priebehu čítania sa navyše viac krát zmenil žáner – začiatok bol ako z ľahkej fantasy pre dievčatá (jednorožka vo svojom lese, spievajúci motýľ), náhle atmosféra stemnela (Mama Fortuna) a hlavnou postavou sa zrazu stal mág Šmendrik. Osobne sa mi najviac páčila pasáž u zbojníkov, kde bola zas nálada odľahčená a humoristická. Od príchodu do Hagardovho kráľovstva ale dominuje smutná, zasnená melanchólia, ktorá mi veľmi nesedela a bohužiaľ je to dominantná časť knihy. Už samotná zápletka o hľadaní jednorožcov pre mňa ale nebola veľmi zaujímavá a tak som knihu prečítal bez väčšieho záujmu. 5+/10

Jonny
Jonny
13.09.2018 3 z 5

Upřímně... vůbec nechápu, proč je ta kniha tak populární. Má pár hezkých momentů, pár cenných myšlenek. Zkrátka dobrý průměr. Ale stále průměr.

Štítky knihy

kouzla jednorožci

Autorovy další knížky

Peter S. Beagle (p)
americká, 1939
1997  84%Poslední jednorožec
2011  78%Poklidné a tiché místo
2017  80%V Kalábrii
2019  84%Poslední jednorožec (komiks)
1999  100%Bard speciál

Kniha Poslední jednorožec je v

Právě čtených7x
Přečtených252x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených23x
Knihotéce169x
Chystám se číst175x
Chci si koupit57x
dalších seznamech14x