Poslední carevna

Poslední carevna https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31349/bmid_posledni-carevna-lyI-31349.jpg 5 15 6

Podtitul: Život a doba poslední carevny Alexandry Fjodorovny Vývoj carevniny osobnosti a faktory, které spoluvytvářely její rozporuplný obraz v ruské společnosti. Faktograficky bohatý psychologizující životopis. Úloha carevny v ruské společnosti, její podíl na izolaci carské rodiny a míra jejího vlivu na cara. 1. vydání 419 stran... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

The Last Empress: The Life and Times of Alexandra Feodorovna, Tsarina of Russia , 1994


více info...

LadaLil
LadaLil
22.10.2023 5 z 5

Velice čtivě a přitom fakticky sepsaná historie poslední carské rodiny. Text byl velmi objektivní, nestranil ani rodině, která se uzavřela do způsobu života v 17. století ani bolševikům a počínající revoluci. Byla jsem zaujata popisem mimořádných událostí ovlivňující jejich život a bylo velmi zajímavé pronikat do složitých rodinných vztahů. I doslov popisující život pozůstalých Romanovců splnil mé požadavky na dobře napsanou a obohacující knihu. Vřele doporučuji.

Vendula897
Vendula897
23.05.2023 5 z 5

Princezna, vnučka anglické vládkyně Viktorie, vzdělaná, kultivovaná, ...a pak najednou ruská carevna , vládkyně , která neuměla vedle svého stejně kultivovaného a slabošského manžela vládnout, kterou zavraždil nevzdělaný ruský mužik, co mu najednou patřila spravedlnost na celé zeměkouli.
A dějiny se opakují.... jako mlýnské kolo se čas pravidelně otáčí
Romanovci udrželi po staletí Rusko v úměrném klidu, ano- byl hlad, ale co to bylo proti hladomoru, ktrý nastal v v 30 letech.... ale to v roce 1918 ruští proletáři nevěděli- vím.


Sofonisba
Sofonisba
28.03.2021 5 z 5

Životní příběh Alex. Ženy, která dokázala vzbuzovat sympatie i antipatie v nebývale velké míře. Na jedné straně milující manželka a matka. Na druhé pak žena až fanaticky věřící, která Rasputinovi věřila každé slovo. Zároveň žena rezervovaná, svéhlavá, domýšlivá, která v pozici carevny ztratila schopnost reálně uvažovat, která dosáhla naprosté izolace cara a nepřímo se podílela na pádu carského režimu. Žena, která do posledních chvil nepochopila, že carův i její život už nikoho nezajímá, že nikdo netruchlí nad jejich uvězněním. Osudy carské rodiny se uzavřely zavražděním v Jekatěrinburgu. Jejich smrt zkrátka byla nutná. A jak říká sám autor: "Tento masakr...poprvé převedl lidstvo přes práh záměrné genocidy. Bolševici je zabili proto, že zkrátka mohli..."

rozvera
rozvera
08.09.2020 5 z 5

Můj obdiv autorovi za podrobné zmapování života hessenské princezny, vnučky britské královny Viktorie ,přezdívané "evropská babička", od jejího raného dětství, přes život ruské carevny s posledním carem Mikulášem II., až po hrůzný konec celé rodiny v době bolševické revoluce v Rusku. Autor přesně a vyčerpávajícím způsobem přibližuje čtenáři dobu samoděržaví v Rusku na přelomu 19. a 20. století, styl života carské rodiny, osobu silné carevny a slabého panovníka, včetně carevnina oblíbence Rasputina. Styl života šlechty, neúspěchy ve válečném tažení, bouře hladového proletariátu a mnoho dalšího nakonec vyústilo v sled revolučních událostí s vyvražděním carské rodiny a mnoha osob kolem ní. Byla to jedna z mnoha událostí v dějinách, kdy si mocní osobovali a někde dosud osobují právo zabíjet lidi nikoli proto, co udělali, (to by byli postaveni před řádný soud),ale proto, že jejich usmrcení bylo a je potřebné většinou z politických a mocenských důvodů.

AllyKumari
AllyKumari
04.07.2016 4 z 5

Jedna ze zásadních a snadno čitelných publikací o Alexandře Fjodorovně, jejích pohnutkách, důvodech i duševním rozpoložení. Gregu Kingovi jen chybí citlivost jiných autorů, když přijde na zmučenou ženskou duši.

Miisha
Miisha
10.12.2011 5 z 5

Krásně napsaná kniha, od základu změnila můj názor na poslední carevnu i cara. Určitě doporučuju všem, koho toto téma zajímá. Nebudete zklamaní :). Jen příloha fotografií mě zklamala. Je jich pomálu a stále se opakují i v jiných knihách s romanovskou tématikou...