Poslední car

Poslední car https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24292/bmid_posledni-car-OFB-24292.jpg 5 20 3

Podtitul: Zavraždění Mikuláše II. a jeho rodiny. Životopis vychází z deníkových záznamů Mikuláše II. V roce 1918 byl v uralském městě Jekatěrinburg bolševiky popraven poslední ruský car Mikuláš II. a s ním celá jeho rodina, čtyři dcery a následník trůnu, čtrnáctiletý Alexej. Po exekuci vydal výkonný výbor ural sovětu zprávu s cynickou formulací, jíž se veřejnosti sdělovalo, že „Mikuláš Krvavý byl popraven a rodina evakuována na bezpečné místo". Jestliže zavraždění Mikuláše II. mohli vydávat za spravedlivý akt odplaty, k brutálnímu zločinu na nevinných se nedokázali přiznat ani bolševici. Především se snažili utajit místo, kam pohřbili mrtvoly. Teprve před dvěma lety byla poblíž vesnice Kopťaki v Jekatěrinburské oblasti odkryta stará zatopená šachta s pozůstatky těl, o nichž se dalo předpokládat, že patří zavražděným příslušníkům carské rodiny. Sedmdesáté páté výročí této neblahé události bylo provázeno mimořádnou publicitou, i proto, že světová veřejnost s velkým zájmem očekávala výsledek náročné analýzy, jíž měli britští vědci buď potvrdit, nebo vyvrátit totožnost nalezených ostatků. Výsledek expertizy byl kladný a zpráva hovoří o devíti pohřbených. V sovětských stranických archívech byly donedávna přísně střeženy i materiály uralské čeky, obsahující detailní výpovědi o průběhu popravy carské rodiny, podávané přímými vykonavateli exekuce. Všechny se shodují na tom, že popravených bylo jedenáct. Co se stalo se zbylými dvěma osobami či s jejich pozůstatky?... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Last tsar , 1997


více info...

Přidat komentář

Hall3006
29.04.2022 5 z 5

Poslední car aneb jak zrozenci pekla zavedli bolševickou vládu teroru. Velmi poučná a podrobná kniha jak se z carského Ruska stal stát zločinců toho nejhoršího ražení. A vzhledem k současným událostem, kdy čteme o zločinech páchaných Rusaky na Ukrajině, si člověk musí klást otázku zda tato největší země na světě není prokletá. Knihu velmi doporučuji.

cori
14.01.2021 3 z 5

Autor byl díky svým konexím první, kdo se dostal do tajného archívu po 70 letech od revoluce a zavraždění Romanovců a na sklonku 80.let 20.století za Gorbačova psal na toto téma články a knihy. Kniha vychází z deníků carského páru a vše dává do dobových souvislostí. Autor řeší i záhadu pohřbených a ztracených těl a ptá se, proč v hrobu bylo jen 9 těl místo 11 (car s carevnou, 5 dětí, lékař, dvorní dáma, komorník, kuchař)? Zajímavé je i pátrání po očitých svědcích - členů vraždícího komanda, z nichž většina skončila ve stalinských lágrech nebo na popravišti.


AllyKumari
15.07.2016 4 z 5

Dnes, po přečtení a vášnivém kumulování knih o Romanovcích vidím v Radzinského přístupu a psaní jisté nedostatky, ale to nemění nic na tom, že se jedná o dobré čtení.