Porodní bába na Syltu

Porodní bába na Syltu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226559/bmid_porodni-baba-na-syltu-0dg-226559.jpg 4 123 41

Dvě děti a jedno nebezpečné tajemství Geesche je jediná porodní bába na Syltu. Když se jedné bouřlivé noci objeví na prahu jejího domku dvě těhotné ženy, které neodkladně potřebují její pomoc, učiní Geesche rozhodnutí, které změní celý její další život. Dramatický příběh se odehrává na pozadí historických událostí – stavby ostrovní železnice a počátků turistického ruchu na jednom z nejoblíbenějších pobaltských ostrovů.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Hebamme von Sylt , 2011


více info...

Přidat komentář

Pampelda
01.12.2023 3 z 5

Mě se kniha líbila. I když první půlka byla nezáživná.

Babkabylinkarka
03.05.2023 3 z 5

Od začátku mi bylo jasné, co se stalo a první polovinu knihy jsem docela dlouho louskala. Pak se to ale rozjelo a druhá polovina už se četla dobře, byla jsem zvědavá, jak to vlastně všechno dopadne. Moc hezky vykreslený život na drsném ostrově, kontrast mezi chudobou obyvatel a bohatstvím letních hostů. Za to velká pochvala.


marara
17.10.2021 3 z 5

Škoda, že hlavní zápletka byla od začátku průhledná. Možná by pomohla změna kompozice, kdy by prolog byl posunutý do druhé části knihy. Jenže ono tam bylo tolik dalších záhad k řešení, že by to už text asi neunesl.

Cajda
31.08.2020 4 z 5

Čte se to dobře, jen je to smutné a na mne v příběhu moc mrtvých. Připomíná knihu Hospoda Jamaica. Počin porodní báby byl jasný vlastně hned, pak se objevilo několik překvapujících zápletek a rozuzlení je opět rychlé na pár posledních stránkách... Celkový dojem: znova číst netřeba.

Veronika33
14.04.2020 5 z 5

Príbeh ma neskutočne bavil, aj keď som zo začiatku bola skeptická a dlho odkladala prečítanie tejto knihy, som rada, že som sa k nej dokopala, určite si ju ešte niekedy zopakujem. Všetky dejové linky ma neskutočne bavili a musím uznať, že kniha bola bez hluchých miest. Kniha bola pútavá a postavy sympatické až na pár výnimiek napr. Hanna. Ku koncu to bolo už trochu prekombinované, ale napriek tomu výborný historický román.

JessieEx
29.11.2019 3 z 5

Tohle byla moje předposlední knížka ze série románů o porodních bábách, které jsem si letos dala za úkol přečíst a už se docela těším, až to budu mít za sebou :)

Ne, že by Porodní bába na Syltu byla naprostá katastrofa... Náhodou jsem ráda, že jsem si díky ní zjistila, kde se ostrov Sylt nachází (jojo nevěděla jsem to, ostuda!). Octla jsem se zase v jiném prostředí a v jiné době a bylo to fajn.
Co se děje a postav týče... označila bych knížku za takový průměr. Porodní bába Geesche v sobě nosí šestnáct let staré tajemství, které je součástí vzpomínky na jednu bouřlivou noc, kdy zároveň přišla o svého snoubence. Velké tajemství se ale nedá pohřbít navěky a i Geesche má najednou obavy, že s tím nedokáže žít, nebo že se to provalí.

Ono velké tajemství uhádne průměrně chytrý čtenář (tedy já) už v prologu, nejpozději v první kapitole. Takže hlavní zápletka je jasná, ale autorka přidává pro jistotu několik dalších, neméně předvídatelných a uměle vykonstruovaných. Proč ne, číst se to dalo, ale spíš až od půlky, což je při cca 400 stranách trochu problém. Druhá půlka byla celkem napínavá ale teda ten konec už autorka dramatičtější vymyslet nemohla...
Osobně preferuji více propracované postavy, jejich psychologii, chci se jim dostat do hlavy. Tady mi to chybělo :/

Knížku nehaním, četby nelituji, jen říkám, že příště už ne; ani nic podobného :)

SleepyAllDay
05.03.2019 4 z 5

Asi jako u každé knihy i tady jsem měla velký problém se začíst. Ovšem jakmile jsem se dostala k druhé polovině, zjistila jsem, že se od knihy nemohu od čtení odtrhnout. Ano, některé pasáže byly zdlouhavé a v podstatě zbytečné.
Hlavní zápletka mi byla jasná hned, ale děj kolem byl hodně zajímavě opřaden jedním tajemstvím za druhým.Každá dějová linka skončila tak otevřeně, že jsem nutně potřebovala vědět jak to s ní bude pokračovat dál.
A najednou byl konec.
Zvraty byly překvapivé, několikrát jsem o postavách musela měnit názory.

vikaa
03.03.2019 4 z 5

Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní očekávala. Čtení pro ženy s napínavou zápletkou. Od začátku čtenář ví o tajemství, které ostatním zůstává skryté a jež nakonec vyvrcholí v sérii zločinů a vražd. Hlavní postavy románu - jejich přednosti i slabosti nejsou rozhodně vylíčeny černobíle a mnohdy dokonce chápeme jejich pohnutky vedoucí ke zločinu...
Za mně poctivé čtyři hvězdy v tomto oddechovém žánru.

allyce
17.01.2019 2 z 5

Jednoduché, předvídatelné, povrchní......... Bylo velmi těžké se přinutit k dočtení.

petrulkaa
13.01.2019 5 z 5

Krásný historický román, od kterého jsem se nemohla odpoutat. Škoda, že nemá pokračování. Je to mé první setkání s touto spisovatelkou a těším se na její další knihu. Je to opravdu skvělá vypravěčka, děj byl zajímavý, napínavý a vzrušující od začátku až do konce. Opravdu krásně popsaný život na ostrově Sylt, život chudiny a bohatých, který se díky lásce smíchal a vytvořil nádherný a přitom i smutný příběh. Opravdu doporučuji.

kob
26.07.2018 3 z 5

Připadlo mi to jako předloha pro nějakou zběsilou telenovelu ;-)

Jolina
11.07.2018 3 z 5

Nemohla jsem se začíst. Pak se ale zadařilo a s napětím jsem sledovala, jak se osudy propletou dále, jak jsou spolu svázané. Jeden krok v minulosti může změnit celou budoucnost, a to ne pouze jednoho člověka. Věřila jsem hlavní hrdince. A čekala, kdo je vlastně tím viníkem...a pak vlastně vznikla otázka - kdo vlastně není vinný?

Lalina3
15.06.2018 2 z 5

Fajn zápletka. Doufám, že byl úmysl autorky ji rozluštit už v prologu.
K hlavní zápletce se přidružily další. Ty mě zajímaly a čekala jsem, že se nějak propojí a hlavně, že se vyřeší... Nepropojily a nevyřešily. Nakonec autorka pozabíjí polovinu postav, aby to mělo nějakou akci a rozdělí skoro všechny vztahy, abychom se měli s čím trápit po dočtení. Naprostá paráda.
Kniha měla velký potenciál, autorka si ale se zápletkou neporadila. Prostředí i postavy byly krásně vykreslené, i když občas dost nesympatické.
Do konce knihy jsem chtěla dát 5*, protože jsem čekala nějaké dokončení. Propojení důkazů, atd... Nedočkala jsem se a to mi teda vyrazilo dech.

sabca
12.03.2018 3 z 5

Tak jak tady již někteří píši. První polovina trochu slabší. Příběh je předvídatelný, ale druhá část už byla napínavější a konec jsem musela dočíst na jeden zátah. Jedná se opravdu o oddechovku a proto kdo má takové příběhy rád ať po knize sáhne.

zuzca.h
31.01.2018 3 z 5

Zajímavý lehce čitelný příběh. Celkem brzo Vám dojde k čemu došlo i kdo je zlodějem výplat a jak to vlastně celé dopadne a ani u toho nemusíte příliš přemýšlet. Pokud si potřebujete odpočinout četbou rohodně sáhněte po této knize.

Ivaška
06.01.2018 3 z 5

Nejvíc se mi líbily popisy ostrova Sylt a celkové atmosféry tehdejší doby.

haki34
19.10.2017 3 z 5

na knížku jsem se těšila...krásná obálka, dle anotací zajímavý příběh...a ve finále jsem byla zklamaná...ne že bych se vysloveně nudila, to ne, ale tak nějak mně nezaujal. Postavy nesympatické, děj zbytečně překomplikován, od začátku tušíte celou zápletku....(navíc, bábu asi všichni znali, a najednou - žádná vděčnost ?? žádný soucit ???... )
Ani popisy dun, ostrova, moře to nezachrání..protože byly taky takové nijaké...
Oceňuji přiblížení historie Syltu... a to je tak asi vše. Neurazí, nepotěší.

Miskavlcice
05.10.2017 3 z 5

Líbil se mi popis ostrova Sylt. Zápletka byla pro mě průhledná od samého začátku, ale i tak se mi kniha celkem líbila.

babicka_amalka
27.09.2017 2 z 5

hm, taková červená knihovna, byť z atraktivního prostředí ostrova Sylt (jen dnešní návštěvníci by byli městem Westerland notně zklamáni, protože s tehdejší idylou s pár domky už nemá opravdu nic společného); přečíst se to dalo, ale bylo to takové "ani ryba, ani rak"; zřejmě nepatřím k těm správným čtenářům románů pro ženy;

erinka077
28.08.2017

Krásná kniha, četla jsem ji v nemocnici a pomohla mi tam přečkat nudné dny :). Je čtivá, krásně popisuje i ostrov, na který se díky této knize chystám :), takže za mě doporučuji. Doufám, že vyjde pokračování ;-)