Pomsta & rozbřesk

Pomsta & rozbřesk https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299443/bmid_pomsta-a-rozbresk-CL6-299443.jpg 4 451 135

Pomsta a rozbřesk série

1. díl >

Jediné, co stojí mezi Šeherezádou a smrtí, je příběh. V napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci si násilnický kalif bere každou noc novou dívku a hned ráno ji nechává pověsit. Když takto skončí i šestnáctiletá Šíva, rozhodne se její přítelkyně Šeherezáda pro pomstu. Dobrovolně se stane vládcovou další ženou. Je odhodlaná zůstat nejen naživu, ale také ukončit jeho hrůzovládu jednou provždy. Zjišťuje však, že kalif je jiný, než si myslela…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Wrath and the Dawn , 2015


více info...

_Žanet_
_Žanet_
29.02.2024 5 z 5

Úžasná kniha, kterou jsem nemohla přestat číst pokaždé, co jsem ji večer před spaním otevřela. Nejenže autorka umí pracovat se slovy a vytvořit opravdu krásné myšlenky k zamyšlení i obdivu, ale dokáže psát i tak, že vás příběh zcela vtáhne do děje. Romantická linka je přímo kouzelná a nevtíravá a možnost číst pohled na věc obou stran je pro mě osobně obrovským přínosem.
Khalid, Šehrezáda, Jalal a Despina se pro mě staly jedněmi z nejsympatičtějších postav, se kterými jsem se prozatím v literatuře setkala a Tárik se naopak zase dokázal zařadit mezi postavy, které mi při čtení pijí krev. Přesto částečně chápu i jeho pohled na věc, ačkoliv u mě si největší sympatie ze všech postav získal Khalid s Despinou.
Co se děje týče, pokud někdo očekává spoustu akce nebo ji v knížkách vyžaduje, asi tolik spokojený nebude. Napětí tu sice je a občas i akčnější scény, ale autorka se zaměřuje spíše na emocionální vývoj postav a postupné odhalování jejich minulosti. Ale kdoví, třeba ve druhém díle bude akce mnohem víc, protože to k tomu směřuje a já si ho určitě přečtu, protože mě zkrátka příběh Šehrezády a Khalida natolik pohltil, že bych ho nemohla dočíst až do samotného konce.

Gi-Gi
Gi-Gi
17.07.2023 4 z 5

Asi se mi to líbilo :-) asi moc. Chalid je mi fakt sympatické a dzalal ještě víc... Zajímavé zpracování A příjemný jazyk


Kikulka97
Kikulka97
15.07.2023 5 z 5

Re-reading po nějaké době... pořád stejně dobré. A pořád hodně dobře napsané. I jazykově je to příjemný zážitek.

sArKa236
sArKa236
21.05.2023 4 z 5

Krásný příběh v krásném prostředí. Musím říci, že mne kniha vcelku mile překvapila, a také pobavila. Humor, romantika, napětí, drama. Všechno krásně vyvážené. Celý příběh se mi velmi líbil, naučila jsem se nová slovíčka, přesto musím podotknout, že jsem byla po většinu příběhu velmi zmatená a nerozuměla jsem úplně všemu. Nijak moc mi to nevadí, právě naopak. Jednu věc musím vytknout - pohledy ostatních (kromě Šazí a Chálida) mi nepřišly až tolik zajímavé a jednou jsem měla trošičku chuť jednu takovou část přeskočit. Jinak ale hodnotím velmi kladně a doporučuji. Už se nemohu dočkat, až si přečtu další díl a dozvím se, jak bude pokračovat příběh. Nebo bych snad měla říct spíš - jak budou pokračovat osudy jednotlivců a jaký příběh jejich spletením vznikne.

jitka_dankova
jitka_dankova
11.05.2023 4 z 5

(SPOILER) První díl duologie z kouzelného světa staré magické Persie. Příběh chytré vypravěčky příběhů Šeherezády v této knize dostává úplně jiné grády a zajímavou zápletku. Tady se nevypráví příběhy po dobu tří čtyř let jako v původním díle, tady po dvou nocích vyprávění začne hrdinka rozplétat příběh jedné magické kletby.
Čtení pro mne bylo náročné, vyznat se v tom, kdo je omar, kdo kalifa, komu se říká sáhib, co jsou všechna ta cizí označení předmětů... prostě jsem věčně věků nevěděla, o kom se bavíme, postav tam bylo až moc, paralelně čtenář sleduje kromě Šeherezády i příběh jejího kamaráda, který je do ní zamilovaný. Kdyby mi došlo, že knížka obsahuje vzadu přehledný slovníček těch cizích pojmů, byla bych na tom lépe. Nad romantickou linkou jsem skřípala zuby. Opravdu se může žena zamilovat do vraha své nejmilejší kamarádky? Jde se vůbec povznést nad všechny ty zavražděné ženy? Myslím, že kniha velmi pěkně toto dilema hlavní hrdinky rozpracovává a také se probírá složitými rodinnými vazbami, příběhy cti a křivd a toho, co jde a nejde odpustit. Myslím, že prostě tu zvláštní vznětlivou povahu středověkých arabských lidí asi nějak nedokážu moc pochopit, ale jsem ráda, že jsem se mohla prostřednictvím této knihy prostě dívat z povzdálí a o všem přemýšlet. Navíc příběhy, které Šeherezáda vyprávěla, byly zajímavé samy o sobě. Škoda jen některých zbytečných úmrtí, které prostě autorka do svých knih vždycky nějak propašuje. Tento příběh mnoha různých tajemství, intrik a zrad je psaný v er-formě a je potřeba jej číst pozorně, aby čtenář opravdu věděl, co přesně se děje.

betule3
betule3
01.05.2023 4 z 5

Hlavní předností tohoto vyprávění je jednoznačně jeho romantická linka. Mně osobně to vyhovuje, ale je mi jasné, že úbytek akčních scén ve prospěch budování milostného příběhu není úplně každého šálek kávy. Šeherezáda i Chálid jsou víceméně sympatické postavy, ač bych namítla, že jejich psychologicky věk značně převyšuje ten biologický. Mladá královna se zkrátka nechová na šestnáct let, i s přihlédnutím na veškeré okolnosti. Do druhého dílu se každopádně pustím, snad se konečně někam příběhově posuneme. :D

Fortuna7
Fortuna7
06.04.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se do knihy absolutně nemohla začíst. Pak ale přišla bombastická romantická linka a já se naopak nemohla odtrhnout :-D. Oblíbila jsem si postavy (hlavně teda Chálida) a moc se mi líbilo prostředí a atmosféra. Nečekala jsem, že mě to bude nakonec tak bavit a jsem moc ráda, že jsem knihu neodložila. Těším se na pokračování!

Petra-1
Petra-1
16.01.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale jsou zde opravdu ploché postavy,kterým jsem nepřišla na chuť. Jediná příjemná postava je Chálid. Děj málo propracovaný. Ale samozřejmě už dlouho nejsem určená věková kategorie.

maja8148
maja8148
25.06.2022 5 z 5

Tak toto jsem nečekala. Opravdu překvapení. Jako ano hodnocení to má velmi dobré, ale po pár recenzích na které jsem narazila jsem vůbec nečekala, že mě to bude takto bavit a spíš jsem počítala s tím, že mě to unudí k smrti a bude to otravné. Ale opak byl pravdou. Ano občas jsem z těch postav byla zoufalá a profackovala bych je, at se vzpamatují a chovají se normálně, ale ne proto, že by byly napsány špatně, ale právě naopak, byly uvěřitelné a právě proto bylo rozčilující jak se chovají jako hloupě jako spousta lidí, které potkáte a která prostě chybuje a prostě... 
Vážně mě to neskutečně bavilo a doufám, že se na dvojku dostanu co nejdříve a kdybych nejela přes léto losovací výzvu, tak se na ni vrhnu hned teď, ovšem řekla jsem si, že přes léto nechám na osudu co mám číst a ten mi teď nepřál do karet (na druhou stranu nebýt "losování" tak mi tato kniha ještě v tuto chvíli leží v knihovně nepřečtená a já nebojuji s nutkáním obejít losování). Tak držte palce, ať ji při příštím kole vylosuji :D

denniys
denniys
23.06.2022 3 z 5

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, jedná se asi o první knihu z prostředí orientu, co jsem kdy četla.. dostala jsem se k ní u nás v Coopu - měli oba díly v balíčku za 249 a když mi net ukázal, že se jedná o dobře hodnocené fantasy, skončilo v košíku.. a udělala jsem dobře..krásná oddechovka - neurazí, nepřekvapí.. Šazí mi občas lezla krkem, Tárik úplně pokaždý a Chálida klasicky miluju..příjemná pohádka

padajicidvere
padajicidvere
01.06.2022 2 z 5

(SPOILER) Nejprve se zastavíme a zamyslíme. Její otec pracoval v paláci, dokonce na takové pozici, a ona nemá ani šajnu o jeho minulosti, prvním manželství, dokonce ani rodině, která pro něj pracuje..

Pak je tu služebná, která (nechápu jak) se dožila každého nového rána. Co to mělo být za slovník? Vidí ji poprvé v životě, svou královnu, která přežila východ slunce a nazve ji spratkem atd.?

Kouzelný koberec. No tedy, čekala jsem, že bude mít větší rozlet, než že se jí bude otírat o ruku jako nějaká kočka.

Popis postav včetně protagonistů byl spíš povrchní, ale když si řekneme, že Šeherezáda měla 16, on 18. Kdo by nebyl v té době na facku.

Po dvou dnech taková láska jako trám? Copak ty předešlé manželky neměly osobnost? Kouzlo? Krásné oči? Nebyly upřímné? Nenávistné? Doufala jsem, že bude noc co noc vyprávět příběhy, ale takhle "odfláklé"..to neee.

Námět skvělý, prostředí nádherné, detaily nechyběly. Nicméně by si příběh zasloužil větší propracovanost a hloubku. Svým stylem mi děj připomněl knihu Krutá krása, ale ten na mě zapůsobil o něco lépe.

Nicoletta1681
Nicoletta1681
22.04.2022 3 z 5

Do téhle knihy jsem šla s opravdu malým očekáváním - podle ostatních recenzí to neměl být úplný poklad, spis naopak. A možná proto, že jsem knize moc šancí nedávala, mě příjemně překvapila.
Ano, má své nedostatky, jako třeba některá psychologie postav, trochu urychlený a místy lehce vyřešený děj, ale i přesto jsem tyhle chyby dokázala upozadit a knihu si užít.
Líbí se mi styl autorky a jejího psaní. Jde vidět, že kniha je starší a proto jsou tam některé věci, které v dnešní young adult už prostě nefrčí a jsou vnímány jako klišé, ale s tím člověk musí počítat a já jsem se naopak ráda po delší době vrátila zpátky k těm starším praktikám young adult.
Chtěla jsem si přečíst nějakou opravdu romantickou knihu a tohle mi mé přání splnilo - romantická linka vlastně drží celou knihu a některé scény jsou autorkou popsány opravdu krásně.
Jediné co mi nesedělo do této knihy, byly trochu už odvážné scény, které chápu, že tam musely skrz situaci být, ale mohli být popsány trochu šetrněji. Přišlo mi, jako by si samotná autorka s tím nevěděla rady.
Ale celkově mám z knihy dobrý pocit, jen si člověk musí uvědomit, kdy je kniha napsaná a pro koho má kniha být. Nějaké chyby k knize jsou, ale není to žádná katastrofa.

Marcela_Hrubá
Marcela_Hrubá
16.04.2022 5 z 5

Když jsem knihu před několika lety četla, bavila mě a měla jsem jí velmi rychle přečtenou. Mladším čtenářům doporučuji

Marekh
Marekh
30.01.2022 3 z 5

Začetl jsem se do převyprávění TISÍCE A JEDNÉ NOCI. Originál jsem nečetl. Očekával jsem, že Šeherezáda bude vyprávět Chálidovi více příběhů. Knihu hodnotím průměrně. Myslel jsem si, že se mi kniha bude více líbit, ale bylo to střídavé. Kniha se bude líbit mladším čtenářům. Druhý díl – RŮŽE & DÝKA neplánuji v brzké době číst.

V závěru knihy se nachází SLOVNÍČEK a PODĚKOVÁNÍ.

Kniha má pěknou obálku.

Citáty z knihy:

… žádný člověk nemůže dosáhnout vrcholu svých možností bez lásky druhých. Nejsme dělaní na to, abychom byli sami, Šeherezádo. Čím víc člověk odstrkuje ostatní pryč, tím jasnější je, že právě on nejvíc potřebuje lásku.

hanaseidl
hanaseidl
12.12.2021 2 z 5

Kniha se má podobat příběhu o Šeherezádě. Tak to ani omylem. Nechápu, proč autor nepojmenoval hlavní hrdinku jinak a byl klid. Pokud tohle pominu, tak to bylo i zajímavé. Nemám ráda fňukání a Šeherezáda byla teda bohužel ufňukaná dost.

lucakuca
lucakuca
29.11.2021 3 z 5

(SPOILER) No a jak dopadl ten příběh, co vyprávěla? Jsem nedávala pozor nebo cože?
Za dva dny to sfoukla a byla ruka v rukavě a hlava stále na krku. Neměla by svůj život "ukecávat" trochu déle?
Čtivé, romantické a přemýšlivé (jakože jakže to dopadlo?)
No jo další díly budou.

dianaxn
dianaxn
03.08.2021 2 z 5

(SPOILER) Těchto 400 stran se dá shrnout do 3 vět: Šeherezáda chce pomstít smrt své nejlepší kamarádky, jejíž vrah je Chalíd. Aby se k němu dostala snadněji, dobrovolně se stane jeho ženou. Po tom, co uvidí Chalídovi krásné oči se do něho zamiluje.

Tohle je děj. Když si přečtěte anotaci, dozvíte se v podstatě všechno. Mezi začátkem a koncem je naprosté nic.

Prostředí mělo být zasazené do starověké Persie, ale víte, co jsem místo toho dostala? Hromadu random cizích pojmů bez sebemenšího vysvětlení nebo contentu. Dialogy připomínají rozhovory mezi teenagery, kteří se snaží mluvit s určenou dobou a tragicky selhávají.

Začátek byl zajímavý (přesněji řečeno prvních 20 stran), kdy se Šeherezáda chce pomstít. Jenže pak uvidí Chalída, dojde jí, že je vlastně sexy, takže mu je vše odpuštěno a všechny jeho činy omluveny. Navíc je to insta love, protože se do sebe hlavní protagonisti zamilují během 2 dnů.

Je tady i náznak nesmyslného milostného trojúhelníku, v čele s hlavní hrdinkou, která je ta nejkrásnější, nejúžasnějsí bytost v okruhu milionu kilometrů a jejíž inteligence přesahuje všechny lidské standardy. Pak je tu kamarád z dětství, který už od začátku nemá sebemenší šanci a všemi milovaný love interest, který vraždí své manželky. Ale to je samozřejmě okay, koneckonců, nikdo není dokonalý. Člověk nemusí být génius, aby uhodl s kým hlavní hrdinka skončí.

No, aspoň je to celkem čtivé, když už nic jiného.

Samotný koncept a nápad byly zajímavé, výsledek už tolik ne. Četla jsem i horší knihy, se kterými se tahle nemůže srovnávat, ale i tak to nebyla žádná sláva.

HermanekB
HermanekB
02.08.2021 4 z 5

Na knížku jsem se chystala poměrně dlouho a od jejího vydání už uběhla nějaká ta doba. Proto jsem čekala, že příběh už pro mě nebude tolik zajímavý, jako by pro mě byl v době vydání. Mýlila jsem se.
Příběh je velice krásně napsán a ubíhal velice rychle. I přes krátké pasáže mi připadalo, že příběhu nic nechybělo ani popis prostředí. Vše mi připadalo tak nějak kouzelné, i když místy také kruté, ale to k tomuto převyprávění patří.
Každá postava měla charakter, každá byla něčím zvláštní a výjimečná. Měli své klady i zápory, což oceňuji, protože když jsou hlavní hrdinové dokonalí a ctnostní, ihned se mi příběh znechutí.
Příběh byl zajímavý, nepamatuji si, že bych se u něj nudila a řekla bych, že i originální, i když se jedná o převyprávění.
I přesto ale příběh nepatří mezi největší pecky, které jsem kdy četla, každopádně doporučuji. Příběh potěší svou krásou a nerozčílí. Možná se k ní jednou vrátím.

Knížka byla zajímavá, poutavá a postavy originální. Příběh hezky plynul. Dávám čtyři hvězdy ****.

Julinka679
Julinka679
28.07.2021 3 z 5

Knížka slibuje "epickou" lásku, tu jsem bohužel nedostala, na druhou stranu se jedná o zajímavý a krásný příběh Šeherezády a Chálida, ve kterém na čtenáře čeká jedno překvapení za druhým.
Jelikož jsem původní pohádku Tisíc a jednu noc nečetla, tak úplně nemůžu srovnávat zda se Pomsta & rozbřesk příběhu drží.

Od knihy jsem čekala víc, ale i když jsem to "víc" nedostala tak jsem spokojená. Za mě zasloužených 3,5*.

Pavlaj
Pavlaj
25.06.2021 4 z 5

Trocha romantiky občas nezaškodí a tenhle retelling Pohádek tisíce a jedné noci má spoustu předností. V souladu s původní předlohou je Šeherezáda odvážná a duchapřítomná, palác plný intrik a zahrady voní po růžích a po jasmínu. Chálidovi autorka vymyslela důstojnou záminku k vraždění svých nevěst a udělala z něj charismatického úžasňáka. Ctí i původní žánr a napsala něco mezi milostným příběhem a dobrodružnou pohádkou, kde nechybí otrávená jídla, rychlí koně, věrní sokoli a moudří beduíni. Za mě spokojenost, knížka má svoje kouzlo.