Póly - Dobrodružné cesty Hjalmara Johansena

Póly - Dobrodružné cesty Hjalmara Johansena https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116671/poly-objevne-cesty-hjalmara-johansena-116671.jpg 4 10 2

Zatímco si Fridtjof Nansen získal slávu svými výpravami k nejsevernějšímu konci zeměkoule a Roald Amundsen je považován za dobyvatele jižního pólu, zůstává Hjalmar Johansen v jejich stínu. Přesto hrál klíčovou roli na prvních cestách k oběma pólům. Kdo byl tento excelentní sportovec, který dokázal sám s Nansenem a malou smečkou saňových psů vyváznout z ledových plání Arktidy? Proč došlo v Antarktidě k jeho znepřátelení s Amundsenem? Proč odešel v pouhých pětačtyřiceti letech dobrovolně ze světa? Kniha zaplňuje stinná místa prvních dobrodružných cest k zemským pólům a navazuje na řadu velmi úspěšných Messnerových publikací, vydaných v Nakladatelství BRÁNA.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Brána
Originální název:

Pol - Hjalmar Johansens Hundejahre , 2011


více info...

Přidat komentář

Sand
19.02.2020

Napsáno velmi zmatečným stylem. Škoda.

mgeisselreiter
06.01.2018 4 z 5

První část - více než polovina knihy, je fascinující vyprávění o cestě k severnímu pólu. 100% 5*. Pak ale následuje část, která je víc nudná, než zajímavá - jsou to hlavně úvahy. Poslední část se věnuje výpravě k jižnímu pólu, která by mohla být stejně dobrá, jako ta první, kdyby nebyla silně redukována.
Messner nepůsobí jako vypravěč, toto přenechává hrdinovi Johansenovi. V první části se domnívám, že jen opsal deník Johansena a přiměřeně ho zkrátil. Messnerův styl psaní se projevuje v další části. A jedná se o jeho typický rukopis, který není zrovna čtivý, autor přeskakuje v čase, prostě není to moc dobrý spisovatel. Poslední část je takový mix "opsaných" deníků a vlastního stylu.
Messner možná mohl zvolit zajímavé a napínavé dobrodružství v celé knize, místo toho se snaží analyzovat Johansena jako osobnost, což mu moc nejde. Provedení knihy je také rozporuplné - kvalitní vazba, ale poměrně dost chyb v textu a hlavně černobílé fotky na obyčejném papíře, kde mnohé jsou ucházející, ale některé (bohužel především ty na celou dvoustranu), jsou často téměř nečitelné.
Celkově 80%, 6.1.2018.