Poločas rozpadu

Poločas rozpadu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330800/bmid_polocas-rozpadu-2BH-330800.jpg 4 1024 181

Spad série

< 2. díl >

Volné pokračování románu Spad. Válka skončila. Zbyla jen vzpomínka v podobě zničené planety, na kterou dopadly stovky jaderných hlavic. Starý svět zmizel a ten nový je jiný – divoký, tvrdý, radioaktivní… Zbytky lidí se snaží přežít v jeho troskách a vybudovat něco jako civilizaci. Jsou ale takoví, kteří civilizaci nechtějí. Vlastně nechtějí ani divošství. Touží po jediném – dokončit práci, kterou začaly světové mocnosti ve své válce. A proti nim stojí ti, kteří věří v nové začátky. Ale – stojí tenhle svět vůbec za záchranu?... celý text

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Druhý díl série byl za mě o kapánek lepší, než ten první. Alespoň mě se zdálo, že tam není tolik hluchých míst a chvílemi dosahuje absurdnosti, která se mi u Kotletovek tolik líbí.
Mám takové tušení, že přesně tohle je kniha u které už za týden nebudu vědět, o čem byla. Na druhou stranu dobře pokud se k ní v budoucnu vrátím.
Stejně jako v prvním díle se zde setkáváme s různými druhy pošoků, kteří obývají postapo radioaktivní pustiny. Tentokrát je ale pro celou knihu jasně daná skupina antagonistů. Hrdinové v této knize opouští území, kde bývala Česká republika a vydávají se zlikvidovat vážnou hrozbu, kterou představuje právě jedna ze skupin dominující okolnímu území.
Jestliže jsem prvnímu dílu dal 3*, tak tady dávám s odřenýma ušima 4 a po takto otevřeném konci prostě musím přečíst i další díl.

icezero
icezero
13.01.2024 2 z 5

podle mě autor drží laťku nastavenou prvním dílem, o kterém sám říká to co říká. Podle mě je knížka odpočinkovým čtením, které slušně ubíhá a vlastně se u něj nemusí přemýšlet. Jenže k přemýšlení stejně není určena, takže proč ne


GigiAcoma
GigiAcoma
30.12.2023 5 z 5

Skvělá jízda s Kotletou a Kapitančikem pokračuje.

Loxias
Loxias
26.12.2023 3 z 5

Pro me asi zanrovy standard, ktery mi neprijde, ze by necim vynikal. V mych ocich to zveda postapo prostredi, ktere mam v knihach a hrach rad (ale i tak mi prijde ze je pouzito vse. co uz jsem nekde videl nebo cetl).

Vzpurny_samotar
Vzpurny_samotar
16.10.2023 5 z 5

Já jsem úplně překvapená, jak dobrý to je. Čte se to samo. Nudný části (popis boje) přeskakuju.

davka
davka
04.10.2023 odpad!

Škoda času, jde o typický škvár.

Fargotroniac
Fargotroniac
20.09.2023 5 z 5

Druhý díl série Spad je stejně povedený jako ten první. Autor neslevuje že své laťky a skvěle se mu daří udržet čtenáře napjatého bez šance na odpočinek od čtení knížky.

marco026
marco026
12.07.2023 5 z 5

Vynikajúce rovnako ako prvý diel. Pár nových postáv, riadna dávka akcie a humoru. Plukovník Michálek a jeho parta tentoraz stoja proti oveľa väčšej hrozbe ako v prvej knihe. Normálne by ma štval iba ten otvorený koniec, ale našťastie mám súborné vydanie, tak sa môžem pustiť do ďalšieho dielu.

Madla81
Madla81
04.05.2023 4 z 5

Smrt, bolest, zmar, ale i kousek naděje v postavách divokých. Děj opět odsýpá a je hustej jak mozek rozsekaný mačetou.

Jonny
Jonny
15.04.2023 4 z 5

Milá oddechovka.
Trochu nesrozumitelně na mě působí obálka - vůbec se nedovtipuju, která z postav by to měla/mohla být.

sgjoli
sgjoli
19.02.2023 4 z 5

Jelikož první díl série se mi líbil, bylo jasné, že budu chtít pokračovat. No a nyní mám konečně za sebou druhý díl - Poločas rozpadu. A i tady jsem volila audioknihu v podání Borka Kapitančika, jehož projev tomuhle příběhu dává podle mne fakt grády.
Stejně jako SPAD, i Poločas rozpadu je dost solidní jízda, v níž jako by neexistovala hluchá místa. Pořád jsem měla pocit, že se tu něco děje, je to svižné, nestojí to na místě, ani se to netočí slepě v kruhu. Atmosféra je stále dost pochmurná, dáno okolnostmi toho světa, v němž se to odehrává. Dost tomu podle mne napomáhá i to, jak moc je reálné, že bychom se do tohoto světa mohli dostat. A přitom se autorovi do příběhu podařilo skrze hlášky postav dostat i humor. Takový dost svérázný, možná trochu ironický či lehce sarkastický, ale humor. A mne to bavilo.
Zároveň si na konci autor připravil dost drsný zvrat, který ve mně vyvolal potřebu dost rychle pokračovat třetím dílem. A do toho se teda pustím hodně brzy.
4 hvězdy rozhodně na místě. Pokud vás bavil první díl, tohle vás bude nejspíš bavit taky...

Phyl
Phyl
17.12.2022 3 z 5

Neskutečné množství vykouřených doutníků a nekonečně opakující se popisy toho, co dokáže Python udělat s tělem oběti, rozmrdaly děj na malé kousky slátanin, vložených do příběhu za účelem jej natáhnout co to dá. Důvod proč si dát pauzu od série Spad a nepouštět se přímo do dalšího dílu, jelikož jedna rána touhle knihou oproti jiným, člověka znudí natolik, že je vyřazen na dlouhou dobu nebo už do boje nikdy nezasáhne. Udělá to strašný bordel, takže si musím zapálit další doutník na uklidnění. Pak sejmu dalšího parchanta svým pythonem, většinou stačí jedna střela, protože tahle zbraň nadělá strašný bordel, abych si mohl dát další doutník, který bude předzvěstí toho, že sejmu jednoho parchanta svým pythonem. Sice trefím jenom rameno, ale přes tu díru, kterou má oblíbená zbraň zanechá, budu moct v pohodě vybafat, deset doutníků najednou. Pořád to má Spád, ale těch hroznýšů tam….

Kjube
Kjube
22.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Dost slabý, půlka knížky je samý doutník a opakování python sem python tam... Hlášky se otravně cyklí. Ratatata... První díl byl lepší, druhý místy nudil. Až moc nenáročná četba. Konec druhého dílu je cliffhanger. Otázka zda si přečíst třetí díl?

Andrea864
Andrea864
23.08.2022 4 z 5

Druhý díl mě bavil možná víc, než Spad. Té smrti, krve a bolesti na mě sice bylo až moc, ale ono to k tomu příběhu vlastně patří. Lidé jsou nepoučitelní a obávám se, že takhle nějak by to asi dopadlo.

Samohyb
Samohyb
21.08.2022 2 z 5

Klasická dvojka. Krve, přestřelek, nechutností a masakrů je víc, ale do popředí se dostává i určitý popis reálnější společnosti a snahy vrátit zpátky pokrok, tedy v lepší první třetině až polovině. Tohle už není tak zběsilá tupá mlátička jako první díl. Samozřejmě jsme se nemohli vyhnout krvavým nechutnostem dovedeným do absurdity, protože na to lidi asi čekají. Obzvlášť Čubčí pohár je naprosto mimo. Jako možná bych si to uměl i představit, ale rozhodně ne hned v první generaci po válce... Tak jako v prvním díle se extrémně plýtvá a nejvíc plýtvá autor s popisem různých druhů vražd. Humoru je tu jako šafránu. Asi bych to odložil, nebýt velmi slušně napsané hlavní postavy (a přiznejme si, že bílý chlap v hlavní roli klaďase je dnes už velmi neobvyklé pojetí, protože běloši jsou zmetci a každý ví, že v kritické situaci se heterosexuální běloch vždy zachová jako zbabělec a podrazák, kterého musí zachránit hrdinný queer - doufám, že ta ironie je jasně patrná). Kapitančik se už trochu vymluvil a zní to o něco lépe (nebo jsem si na ty výkřiky zvykl?). Hodnocení je těžké... Už to není plácání se od ničeho k ničemu a náhodné postrkování a je vidět, že děj má autor vymyšlený už trochu dále než na konec kapitoly, hlavní postava se mi vyloženě líbí, jen tam na mě začíná být moc progesteronu a Měnitelé a jejich společnost jsou trochu moc neuvěřitelní. Postapokalyptický svět mi přijde opět nevyužitý. Vlastně cestování zde je jen zdlouhavé a náročné, ale mimo Měnitelů by nebylo a i nebezpečné. I tak je to ale lepší než jednička. Škoda, že zmizely novinové články.

Áža707
Áža707
11.08.2022 3 z 5

I druhý díl jsem poslouchala formou audioknihy. Musím se přiznat, že s tímto dílem jsem měla problém i při prvním čtení. Má velmi pomalý rozjezd. Oproti prvnímu dílu, který jsem hltala a strašně mě zajímalo, co se stane dál, tak tento mě začal víc bavit v poslední třetině. A konec byla naprostá bomba a to doslova.
Rozhodně tím nechci říct, že by kniha byla špatná, jen čtenáře i naše hlavní hrdiny posouvá trochu jiným směrem a člověk si na to musí zvyknout. Věřím, že se ale najde plno lidí, které to odradí od dalšího čtení. Musím říct, dejte tomu šanci, protože poslední třetina je nadupaná (a další díl je ještě lepší!)
I v druhém díle nás čeká nejedno překvapení a jak už jsem výše uvedla na konci příběhu se toho děje doopravdy hodně a myslím si, že budete hodně zaskočeni. Kromě nových míst, kam se vydali naši hrdinové, se zde objevuje i několik nových postav. Mě velmi přirostla k srdci Jitřenka, která je taková něžná, nevinná dívka, která vypadá jak kdyby čekala na klubíčko vlny s kterým by si mohla hrát a vesele příst (jak sám uvádí autor), ale přitom je to neskutečná bojovnice, která se nebojí tasit drápky a seknout pořádně hluboko. Druhá nová a taky velmi skvělá postava je Japonka Nacumi.
Tato část série je rozhodně krvavější a brutálnější. Jak už jsem někdy uvedla u Kotlety nemůžete čekat jen krev, ale i střeva a podrobné popisy z kterých se vám bude dělat možná špatně – nic pro slabší povahy. Na druhou stranu se i velmi pobavíte, protože některé hlášky jsou fakt skvělé! Jó a mimochodem představte si mě, jak to poslouchám na veřejnosti a mámco dělat, abych se nesmála nahlas!

Knihu mohu zase jen a jen doporučit, tak jak jsem už uváděla u předchozích autorových děl. Pokud máte rádi sci-fi a postapokalyptické příběhy, tak víte přesně kam šáhnout.
⭐ 3.5/5

Radiq
Radiq
23.06.2022 4 z 5

Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou skvěle interpretoval Borek Kapitančik. Jeho chraplák, kterému někdy přidal a někdy ubral na intenzitě, aby dal jednotlivým postavám trochu jiný feel, podtrhuje tu zoufalost a bestiálnost radioaktivního světa. V jeho podání je ta kniha prostě parádně namluvená. Nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby to četl třeba Václav Neckář se svým přitepleným hlasem.

Prásk, prásk. Ratata. Prásk, prásk. Ratata.
Dát k tomu nějakou techno hudbu, dalo by se na to docela i pařit.

Ale oproti prvnímu dílu už to není taková hitparáda. Není to tak chytlavé, není to tak nahláškované (nebo spíš ty hlášky by ve skutečnosti nešly moc dobře přes pysk), ale na druhou stranu je to mnohem krvavější. Jak kdybych se díval na nějakou přehnanou řežbu v béčkovém filmu.

Děj se nám posunul úplně někam jinam, přičemž zvěrstev se dočkáme habaděj. Stačí třeba kýble krve v Čubčím poháru a měli byste vymalováno. Trochu jako z nouze ctnost působí ta jistota, že nastane nukleární zima, a proto je potřeba zachránit svět... ale přece je potřeba, aby ta kniha měla nějaký směr a nešlo jen o bezduchou vybíjenou. Kult Měnitelů jsou schopní nepřátelé a naprostí šílení fanatici, dokonce i naprostí fanatičtí šílenci. Ty jejich metody jsou často tak bizarní a brutální, že vůbec nevadí kosit je bez slitování po tuctech. Potěšila opětovná přítomnost Žolíka, ale ostatních postav z prvního dílu tam zůstalo jen hrstka. Ale nevadí.

Horší je to s humorem, kterého ubylo nebo se zrovna nezadařilo s jeho kvalitou. Přesto je to ale kniha zábavná. A s otevřeným koncem, takže jdu rovnou na další díl.

Peter73
Peter73
03.06.2022 4 z 5

Tento diel bol podla mňa trochu slabší ako prvý. Je to tým, že FK nasadil latku veľmi vysoko. Svet je po vojne zmietaný rôznymi skupinami zvláštnych indivíduí. Najsilnejší sú tzv. menitelia, ktorí usilujú o totálne zničenie sveta. Zlikvidujú jednu z fariem "Nového Brna". Plukovník Michálek sa do nich zahryzne ako buldog a vyhlási im totálnu vojnu. 2. diel končí otvorene a pýta si to ihneď ďalší, ktorý ihneď kupujem. Sága je v dnešných časoch veľmi aktuálna a niektoré autorove knižné myšlienky sú veľmi podobné s dnešnou situáciou. Dnes chýbajú už len tí hrdinovia typu plukovníka Michálka.

Claudius
Claudius
02.06.2022 4 z 5

Druhý díl velmi dobrý. Opět si neodpustím pochvalu mistra Kotlety v tom směru, že se oprostil od své nadpřirozeno-archetypální šablony nesmrtelného borce, a místo toho máme sympatického plukovníka Michálka. Noví záporáci jsou klasický apokalyptický kult, ten nesmí chybět. Navíc jsou správně kotletovsky ujetí a zvrácení. Doufám, že zcela nezapomenu, o čem to bylo, než se dostanu k pokračování.

Mudry
Mudry
10.05.2022 5 z 5

První díl mě bavil, druhý ještě víc, tak jdu na třetí....