Poklad v jediné růži

Poklad v jediné růži https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62738/poklad-v-jedine-ruzi.jpg 4 57 13

Příběh skoro detektivní, kde hlavními hrdiny jsou dva chlapci. Usilovně pátrají po pokladu, který dávný urozený předek jednoho z nich kdysi ukryl neznámo kam, jako návod zanechal jen nesrozumitelnou říkanku. Od té doby kdysi mocná a bohatá rodina upadala, až skončila v bídě. Právě nalezení ztraceného pokladu by jistě vyřešilo všechny problémy čtrnáctiletého Adama a jeho blízkých. A samozřejmě, že kluci za pomoci neodmyslitelné kánoe Střelky nakonec vlastním přičiněním tajemnou skrýš najdou, jenže prázdnou...... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Minnow on the Say , 1955


více info...

Přidat komentář

IvaKo
07.11.2022 4 z 5

V rámci letošní Výzvy jsem se vrátila do dětských let, kdy jsem tuto knihu z mé oblíbené edice KOD nadšeně hltala. Příběh mě bavil i tentokrát, po mnoha letech.

alekis
14.06.2022 5 z 5

Z této knížky, přečtené dávno, snad ve věku pod deset let, nezůstalo v mojí paměti téměř nic. Jenom ta říkanka, tu znám po celou dobu, snad proto, že to bylo něco hodně neobvyklého. A také vím, že tehdy pro mě byly dost nepochopitelné anglické reálie, a ta jména a příjmení! A jak mohl vpadnout Filip do růže?
Nečtu knihy pro děti. Možná chyba, možná ne, ale jakýsi závan nostalgie, či dobrý vítr Databáze mi přihrál do cesty tento velmi pěkný příběh. Hotovo, přečteno v cuku letu a zaklapnuto s úsměvem...
Krásně popsané postavy a prostředí a skvělá zápletka, tak zašmodrchaná, že musí spojit síly dva kamarádi, David a Adam, a Adamova teta, aby ji rozpletli. A prsten s rubínem, náhrdelník, z nějž perly jak slzy visí, celý nádherný poklad - je konečně nalezen :-).


Adiemus
18.06.2020 5 z 5

Dopřála jsem si opáčko (ač ne ve formě klasické knihy, ale v elektronické podobě) jedné z nejoblíbenějších knih mého dětství - a světe div se, kniha své tehdejší kouzlo neztratila. Návodná básnička se mi dokonce kompletně vybavila.

balaclava
23.03.2020 5 z 5

Záhada, tajemství, napětí - to láká vždycky. Problémy na první pohled neřešitelné přitahují pozornost: vždycky se najde řada lidí, kteří si chtějí vyzkoušet bystrost svého úsudku a vypořádat se s nimi. A což teprve, když rozluštění slibuje přinést skutečný, skvělý, nádherný poklad, poklad, který by šťastného nálezce zbavil spousty finančních i jiných starostí!
Adam a David stojí před právě takovýmhle problémem. Dávný alžbětinský předek jednoho z nich ukryl kdysi v nejistých dobách na bezpečné místo starý rodinný poklad. Kam - to právě nikdo neví. Jediným klíčem k celé záhadě je prapodivná říkanka, zdánlivě úplně nesmyslná. A přece se chlapcům podaří její tajemství odhalit. Není to samozřejmě záležitost snadná: poklad rozhodně není nalezen náhodou, jeho objevení je výsledkem logického uvažování chlapců, kteří po dlouhém a napínavém pátrání přijdou záhadě přece jen na kloub. Hodně jim přitom pomůže i jejich kánoe Střelka, s níž se vydávají na dlouhé výpravy po blízké řece Sayi.
Je to zkrátka příběh málem detektivní a zaujme čtenáře od začátku až do konce. Přes všechnu romantičnost, napínavost a efektnost námětu vychází děj z normálního, docela obyčejného života chlapců - v jejich jednání a způsobu myšlení není nic násilného. Prostě oddechová četba, jak se sluší a patří.
/Opsáno z obalu knihy, ale dle mě dobře knihu vystihuje. Lépe bych to neuměl. Doporučuji./

farmař132
14.03.2019 5 z 5

Tuhle knihu jsem četl už po 3 a vždycky je pro mě napínavá a nikdy nepřestane.Vždy mě vtáhne do děje a připadám si, jako bych byl já a David s Adamem a luštili hádanku a pátrali po pokladu.
Ke knize jsem se dostal přes mého dědečka, který mi jí daroval k 9 narozeninám, i když mě v tu dobu čtení moc nebavilo, kniha mě tak upoutala že jsem si každou volnou chvilku sedl ke knížce a četl, dokud jí nedočetl.
Na konci jsem si řekl, že je opravdu škoda, že nemůžu něco takového zažít taky.Vůbec mi nevadilo, že kniha je z 50 let, ba naopak mě právě kvůli tomu bavila ještě víc.Je to nádherná kniha moc doporučuji je v ní všechno co správná kniha má podle mě mít humor,napětí,neúspěch, ponaučení, pro mne je ta kniha poklad a vždy se k ní rád vracím.

Tomík9630
14.03.2019 4 z 5

Tuto knihu jsem si přečetl znovu asi po dvou letech z jednoho prostého důvodu,kniha má nádhernou atmosféru a dobře se mi čte.Jeden z důvodů proč jsem si jí také přečetl znovu byl čtenářský deník.Také je tam mnoho šifer které jsou poněkud lehké ale i tak zabaví 100%.Strašně mě překvapil konec této knihy,ale už z počátku jsem věděl že to dopadne dobře.
Rozhodně doporučuji přečíst

kolacky
20.02.2019 5 z 5

Nádherná atmosféra je v téhle knížce. Nenápadně prázdninová a teple letní. Škoda, že nebyl přesněji uveden recept na víno, do něhož použito jediné růže... Moc jsem Adamovi držela palce, aby se ten tajemný rodinný poklad našel a aby ještě někdo viděl náhrdelník, "z něhož perly jak slzy visí"!

Kabalenka
10.09.2017 5 z 5

Moc pěkná dětská knížka, kdysi jsem ji četla v dětství. Ráda si ji přečtu znovu. Do dneška si tu šifru bez interpunkce pamatuju.
Když Filip vpadl do jediné růže poklad přes vodu byl vzat
Jen dcera má povědět může tomu kdo bude se ptát.

woodward
18.08.2015 4 z 5

Zcela nenápadná, ale báječná knížka pro děti, dokazující že v tomhle oboru patří anglická literatura ke světové špičce.

maruschka
23.07.2015 5 z 5

Právě se mi ji podařilo sehnat pro děti, ale strašně se těším, jak si ji po letech přečtu znovu.

Rade
18.02.2015 5 z 5

Zamilovaná knížka mého dětství. Čteno mnohokrát. Napínavé luštění "šifry", která ukazuje cestu k pokladu z 16.století. Úžasné na ní je i to, jak uvedeno i níže, že se dá číst prostě pořád, bez ohledu na věk. Jako čtivá oddechovka nejen pro děti, s chytrou a logicky vystavěnou pointou.

čahoun
12.11.2013

Jedna z nejlepších knih mého dětství. Dobrá, jsem ročník 1960, takže jak jinak. Ale přiznám se, že jsem si ji přečetla loni znova a je pořád fajn.....díky!

Maica
06.09.2012 4 z 5

Výborná knížka, skvěle promyšlená. Podle obalu jsem si říkala, že to bude děs a hrůza, ale nakonec jsem to přečetla jedním dechem, přemýšlejíc "Jak to, kurňa, jenom skončí?".

Štítky knihy

pro děti poklady dětská dobrodružství pro chlapce

Autorovy další knížky

Ann Philippa Pearce
britská, 1920 - 2006
1965  86%Poklad v jediné růži
2019  78%Tomova půlnoční zahrada
1998  76%Takový malý pejsek

Kniha Poklad v jediné růži je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce45x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x
dalších seznamech5x