Pohřbený César

Pohřbený César https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83507/pohrbeny-cesar-83507.jpg 5 53 9

Nero Wolfe série

< 6. díl >

Pohřbeným Césarem je v tomto detektivním románě z amerického dobytkářského prostředí plemenný býk, kterého chce z reklamních důvodů koupit restaurační velkopodnikatel, porazit, upéci po starodávnu v jámě a servírovat pro vybrané hosty. Proti tomuto počínání se z principu stavějí chovatelé a podnikateli začínají docházet výhrůžné dopisy a telegramy. Potom však dojde kolem tohoto sporu k vraždě a při vyšetřování k další. Vyšetřování i zde provádí dvojice detektivů, Nero Wolfe a jeho tajemník Archie Goodvin, který je vypravěčem příběhu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Karel Borecký
Originální název:

Some Buried Caesar , 1939


více info...

Přidat komentář

4444913
14.04.2023 5 z 5

Není to tak dobré jako Příliš mnoho kuchařů ale pořád je to moc dobré.Zajímavostí je padoušský vrah který to tentokrát chtěl hodit-no fakt,nekecám-na vola.

Česneksmedem
18.10.2021 5 z 5

My z dědiny víme, že vidle jsou mnohdy lepší, než sekyra a že kráva i býk jsou vždy lepší než Ovčáček. Kráva alespoň dává mléko a býk má alespoň koule. Ty mají i Nero Wolfe a Archie Goodwin, kteří se v tomto příběhu opět s nikým nemazlili (no Ark by možná i chtěl). Mrtvol je zde docela dost, tady se ale žádné žalmy necitují.


pepa4081
21.04.2020 5 z 5

Příběh jsem četl pod názvem Náhlá smrt. Nevím, proč vyšel pokaždé pod jiným titulem.
Nero Wolfe vyšetřuje mimo svůj domov, což samo už zakládá na pěknou dávku humoru. Velmi pěkná a vtipná detektivka, ve které jsem se navíc konečně dozvěděl, jak se Archie seznámil s Lily Rowanovou. Vřele doporučuji.
Vrcholně uspokojivé.

matej7245
06.10.2019 5 z 5

Keď Nero Wolfe vylezie zo svojho domu, vždy to stojí zato! Tentoraz, počas cesty na výstavu orchideií, sa ich kapota dôkladne zoznámi so stromom pri ceste. To Archieho a Wolfeho donúti navštíviť neďaleku farmu, kde sa budú diať veci.

Aymira
24.07.2018 3 z 5

Nedočteno. Toto není můj šálek kávy. Přečetla jsem asi polovinu a další dny se ke knize ne a ne vrátit. Nějak mi je jedno, kdo za vším stojí. Jasně, kniha je staršího data, ale to, myslím, s mým nezájmem o ni nesouvisí. Prostě mi nesedl ani děj, ani postavy. I když připouštím, že v budoucnu se můžu ke knize vrátit a pokusit se o jakýsi restart.

Kunki
01.01.2018 4 z 5

Opět tak jednoduché řešení celého případu.. a opět jsem na něj nepřišel.. :)

felia
10.09.2017 5 z 5

Je to už dávno, kdy jsem četl tuto knihu, ale skvěle jsem se bavil. Na starších detektivkách oceňuji především humor a jejich útlost. Současné detektivky se honosí názvem thriller, jsou tlusté, aniž by měly více myšlenek, zato krve jsou hektolitry a mrtvoly lze stěží sečíst

denib
10.03.2017 5 z 5

Moje první setkání s Nero Wolfem a určitě ne poslední. Já si sice ráda někdy přečtu severskou detektivku s brutálním zločinem nebo nějakou moderní detektivku, která se hemží mikroskopickými forenzními důkazy, vždycky se ale zase vrátím ke klasice, kterou mám prostě nejradši. A tady mi i hodně seděl celkový styl. I když je Rex Stout americký spisovatel, přišlo mi to trochu "britské". Nero Wolf mi připadal jako taková hrubší a pivo pijící verze Hercula Poirota. Stejně ješitný a tlustý, ale také stejně inteligentní a jeho nejdůležitějším nástrojem je logika. A příběh vypráví jeho zaměstnanec Archie, který má trochu ironický a suchý humor, trochu jako v knihách P. G. Wodehouse. Při zakládání odborů ve vězení jsem se dokonce zasmála nahlas. Obě podobnosti jsou možná dané tím, že spisovatelé žili přibližně ve stejnou dobu. Nebo si možná ty podobnosti jen vymýšlím. Ale prostě mi to sedlo a pevně jsem se rozhodla, že si od Rexe Stouta přečtu všechno, co nabízí místní knihovna.

kalache
22.11.2015 5 z 5

...v Césarovi je číslo jedna tajemník Archie,jehož vtipná konverzace je přivedena k dokonalosti.Jeho poznámka po běhu před býkem ke svědkům této události mě dostala na kolena...