Pohon: Překvapivá pravda o tom, co nás motivuje!

Pohon: Překvapivá pravda o tom, co nás motivuje! https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79144/pohon-prekvapiva-pra.jpg 4 48 12

Tajemstvím vysokého výkonu a uspokojení - v práci, ve škole i doma - je hluboká lidská potřeba řídit si své životy, učit se, vytvářet nové věci a činit dobro sobě i celému světu. Autor knihy Pohon odkazuje na čtyři desetiletí trvající výzkum o lidské motivaci a upozorňuje na rozpor mezi vědeckými poznatky a praxí a jak tento nesoulad ovlivňuje všechny stránky našeho života. V textu knihy nám názorně ukazuje, že i když metoda cukru a biče úspěšně fungovala ve dvacátém století, v dnešní době je to přesně ten způsob, jak lidi nemotivovat.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Anag
Originální název:

Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us , 2009


více info...

Přidat komentář

radimch
08.12.2021 5 z 5

Poctivě napsaná kniha. Motivace je motorem světa.

elenai
24.05.2021 5 z 5

Knihu jsem přelouskla už potřetí. Pokaždé, když se do ní ponořím, žasnu nad genialitou myšlenek, které se mohou ale většině lidí, a manažerů obvzlášť, zdát kacířské. Přitom to dává smysl. Motivace je nedílnou součastí našich životů jít pořád vpřed, zde je tedy zaměřena především na práci, ale čtenář, kterého kniha opravdu zaujme, z ní vyždímá daleko víc. Neznám lepší publikaci o motivaci, která by poskytovala pádné praktické důkazy a zároveň byla tak čtivá.


jordys
24.02.2021 5 z 5

Každý zná rozdíl mezi vnitřní a vnější motivací a zpravidla chápe, která z nich je lepší. To ale není celým obsahem knihy. Je uvedeno mnoho praktických příkladů, doložených informací a oceňuji i shrnutí na konci knihy.
Nevím, proč má kniha nižší hodnocení. Název je velmi výstižný a odpovídá obsahu i mému očekávání!

Medicka19
31.10.2019 2 z 5

Hodně líbivé, dost americké a tak trochu mlácení prázdné slámy.

7944
22.08.2019 5 z 5

Známkování je sice motivující, ale je motivací jen pro známky. Tahle tenká kniha stojí za přečtení. Ke konci je list doporučených knih. Také pár z nich mě zaujalo.

clare01
01.03.2019 5 z 5

Pokud byste si měli přečíst jen jedinou knihu o motivaci, přečtěte si tuto. Na pár stránkách obsahuje všechno - výsledky výzkumů, příběhy ze života, praktické rady, tipy na další knihy atd. Přesto, že se jedná o docela odbornou knihu, je psána srozumitelnou a čtivou formou. Za mě plný počet hvězdiček. Bylo by skvělé, kdyby vycházelo více takových knih.

lubosvnenk
08.01.2019 5 z 5

Wau, tak presne todle jsem hledal. Velmi dobre, vtipne, a nazorne podane rady, ktere dokazi poslouzit v beznem zivote. Autor je frajer, moc se mi jeho prace (cetl jsem i KDY?) libi, a kazdemu vrele doporucuji.

Adelix
14.11.2018 4 z 5

Podnětná kniha o motivaci... S tím, jak se mění trh práce (rutinní práce ustupuje ve prospěch heuristické práce vyžadující kreativitu), začíná dnešní systém postavený na vnějších odměnách (cukr a bič) zastarávat. Vidina odměny zužuje naše vidění na krátkodobý výkon a pak ztrácíme důvod se snažit. Cítíte, že máte v tom, co děláte dostatečnou autonomii, máte prostor ke zlepšování se, má vaše činnost smysl?

janulka1310
01.03.2018 3 z 5

Obsah knihy byl velmi zajímavý, akorát mi přišlo, že pro mě to není nic extra nového. Nicméně pro většinu společnosti se asi jedná o velkou změnu v přístupu k motivaci a je dobře, že na ni autor poukazuje na základě vědeckého výzkumu.

IŠ
18.02.2018 5 z 5

Neuvěřitelné načasování! Před týdnem jsem vedla diskusi s jednou ženou o finanční motivaci obchodníků. Tvrdím, že úspěšnost plnění obchodních plánů má svůj strop. Stejně jako každá finanční motivace. V určitou chvíli přestane být finanční bonus dostatečně atraktivní a obchodník dosáhne svého bodu nasycení. Vnější stimuly se projeví jako nedostatečné a musí nastoupit vnitřní motivace. Je úžasné, když člověk něco intuitivně vnímá a do jisté míry to má i vyzkoušené v praxi, a potom se mu do ruky dostane knížka, která mu řekne – ano, je to tak! Kniha velmi čtivě popisuje výzkum v oblasti motivace a výkonu jednotlivce i celé organizace. Nejedná se o suchou teorii. Právě naopak. Představuje na konkrétních společnostech z různých odvětví, jakým způsobem se změnila výkonnost a spokojenost zaměstnanců, když se změnil způsob řízení a kontroly managementu. Když metoda cukru a biče je nahrazena manažerskou strategií ROWE nebo cílí na tři prvky – autonomie, mistrovství a smysl. K uvedení závěrů z jednotlivých výzkumů do praxe se však stavím skepticky. Chce to značnou manažerskou odvahu a zralé kulturní prostředí. A v tomto směru je stále co zlepšovat.
-------------------------------------------
„Jedním z důvodů, proč lidé kladoucí si vysoké cíle trpí pocity úzkosti a deprese je to, že nemají kvalitní vztah. Zaměstnává je vydělávání peněz a starost o sebe sama a výsledkem je méně prostoru v jejich životech pro lásku, starost, péči, cit a další věci, na kterých opravdu záleží.“
Richard M. Ryan

Eldar80
06.12.2017 5 z 5

Uznávám, že těch 5 hvězdiček je možná moc, ale i tak mě překvapilo poněkud nízké hodnocení. Kniha není ani tak o osobním růstu nebo motivaci, ale spíš popisuje tuhle část člověka z psychologického pohledu. Je tak užitečná pro manažery a podobné profese. První dvě třetiny jsou klasická naučná literatura.
Na začátku jsou popisovány původní výzkumy o motivaci, které už ve 40. letech nevycházely jak se obecně očekávalo. Jeden z autorů těchto výzkumů byl dokonce vyhozen z univerzity, (aby byl vzápětí vzat na jiné), když jeho výzkum nevyšel tak, jak se na ekonomické fakultě očekávalo. Výsledky těchto výzkumů byly ovšem od té doby opakovaně potvrzeny.
Autor velmi dobře spojuje dnešní témata z osobního růstu, která jsou často popisována v samostatných knihách. Kniha je i přesto velmi stručná. I tak přináší hodně informací, jak těží ze souvislostí dnešní psychologie.
Touha po seberealizaci, vnitřní motivace nebo stav flow jsou termíny známé již dlouho. V češtině už vyšla kniha o statickém a růstovém myšlení od Carol Dweck. O flow též apod. Všechna tato fakta jsou v knize spojena do jednoho celku. Teorie v knize, ale víc čerpají z původních výzkumů než z moderně přepracovaných knih. Zkrátka víc psychologie než motivační literatury.
Poslední třetina naopak odpovídá současnému trendu, protože obsahuje jen různé rady jak se zařídit. Některé rady bohužel vyznívají po předchozím úvodu dost lacině.
Koho tohle téma zajímá, určitě doporučuji. Taktéž všem vedoucím pracovníkům. Někomu může kniha přijít utopická, ale stejně časem bude nutné současný systém změnit. Téměř celá kniha je shrnuta v jeho TED přednášce. (viz Zajímavosti) 85%

martin3683
25.08.2015 5 z 5

Kašlete na to, že tato kniha spadá do kategorie Osobní rozvoj. Tam dneska spadá kdeco. Tuhle útlou knihu si přečtěte i pokud se nějak rozvíjet nechcete, ale prostě vás zajímá, co nás všechny pohání v našem konání. Pro mě osobně bylo odhalení, jak funguje vnitřní a vnější motivace, velkým překvapením a konečně mě plno věcí začalo dávat smysl.

Jste šéf a myslíte si, že zvedáním výplaty či bonusy zvedáte nějak zájem lidí o práci pro vás? Omyl. Myslíte si, že když dítěti bude platit za dobré známky, že se více naučí? Další omyl. Podobných omylů a stereotypů v uvažování vyvrací kniha celou řadu.

Koupil jsem dokonce několik výtisků a rozdal přátelům a kolegům, aby i oni pochopili, jak motivace a náš vnitřní pohon funguje. Knihu vřele doporučuji i vám.