Pohled šelmy

Pohled šelmy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46676/pohled-selmy-46676.jpg 4 269 76

Michal Dabert série

1. díl >

Do Čech se po dvaceti letech vrací záhadný Michal Dabert. Jeho oficiálním posláním je zřízení pobočky nadnárodní bezpečnostní agentury v Praze. Ale je to hlavní a jediný důvod jeho pobytu v Praze? Po jeho příjezdu totiž začínají umírat lidé. Případ dostává na starost komisařka Tereza Pfeiferová z kriminálky, záhy je však odvolána a vše kolem Daberta přebírá vrchní komisař ÚOOZ Petr Vágner. Osudy všech tří se začínají neuvěřitelně proplétat. Při jejich společném adrenalinovém výletě na Lipno má někdo z nich zemřít. Ale kdo? Co je skutečné a co jen hra? A podaří se Pfeiferové v novém případu, který dostala, vypátrat, kam mizí nezletilé děti? Na to si bude muset čtenář počkat až do konce. Ale jak už je autorovým zvykem, nebude se čtenář při tomto čtení nudit ani chvíli.... celý text

Přidat komentář

alabra
22.04.2024 4 z 5

Kniha se mi líbí, poslechnuto jako audiokniha, taková šikovná oddechovka, prorůstání zločinu do nejvyšších pater a co s tím. Jen naivita policistů v některých situacích a hazard s životem i výsledky pátrání byly místy méně uvěřitelné. Ráda si vyposlechnu některý další díl.

Johny_H.
04.03.2024 3 z 5

Tato kniha mi moc nesedla. Autora mám ve veliké oblibě a Inspektor Prevít mi sedl neskutečně dobře. Nic méně tato kniha ne. Dám šanci ještě dalšímu dílu a rozhodnu se zda budu číst dál. Normálně bych dal 2 z 5, ale autora mám rád a vždy nové sérii dávám plusové body a tak dám 3/5. Nějak mi nesedly 3 dějové linky v hlavě jsem udržel jen dvě a raději bych nějakou detektivku čistě s postavou Pfeiferové no snad bude i v dalších dílech.


ydnac
16.11.2023 4 z 5

JEDEN ZABIJÁK.
JEDNA POLICISTKA.
A PÁR MRTVÝCH...

Michal Dabert přijel po letech zpět do Čech, že prý tady musí zbudovat novou pobočku bezpečností agentury, ale...
Možná potřebuje vyřídit i něco jiného!
Do cesty se mu postavila policistka Tereza a rozhodně si spolu rozumí :-)

PŘÍKLADNÁ UKÁZKA :-)
"No vidíte," řekla unaveně a také trochu posměšně Pfeiferová, "vy se podíváte a řeknete: támhleto je Korejec a tamten indián z kmene Šošonů a tenhle se do pěti let pomočoval a temten seděl pět let za katrem... Vy to máte lehké, všechno víte hned, jenom já musím vždycky čekat, až mě něco napadne."

Tereza se s ním setkala díky jeho "NADÁNÍ" a jeho prošetřování, ale vlastně má i jiný případ.
Na silnici v lese jistý pedofil pomohl malé holčičce a svezl jí, protože byla nahá a sama...
Mezitím Michal řeší svoje úkoly, získá nečekaného přítele a opět se ho někdo snaží zabít!

Napínavá a občas vtipná česká detektivka :-)
Sympatické postavy, jednoduchá zápletka, žádné okolkování :-)
Jsem spokojená :-)

hnusák
10.11.2023 2 z 5

Musím říci, že určitou mírou čtivosti tato krimi oplývá, jen ta zápletka je dosti kostrbatá a málo uvěřitelná a Pfeiferová se mne jeví jako velmi namyšlená fiflena, ty její bonmoty mne tedy dost vytáčely, ale jinak takové čtení na deku.

emamat
05.11.2023 5 z 5

Mně se Niedlovy detektivní romány líbí víc než ty historické. Dabert i inspektor Prevít jsou čtivé. První díl mě navnadil na pokračování. I když uvěřitelnější a vtipnější mi připadá Pfeiferová než "Bond" Dabert.

Bedřich63
04.11.2023 5 z 5

Po dvou historických sériích od pana Niedla, které jsem četl před pár lety, jsem se pustil do detektivní série s Michalem Dabertem.
První díl mám za sebou a jsem opět spokojen. Autor psát umí a jeho knihy mě baví. Snad jen to ukončení knihy na pár stránkách si zasloužilo trochu více rozepsat. Ale asi to tak má být. Třeba se ještě bude nějak navazovat v dalších dílech, i když ty už se podle popisu mají odehrávat v jiném prostředí.
V knize jsem našel některé prvky jako v knihách Dominika Dána, podobnost jistě není náhodná. Vždyť máme se Slováky společnou minulost. :-)

mila2411
03.11.2023 3 z 5

Můj první Niedel. Už samotný tajný francouzský agent v Praze působí trošku nepatřičně a jisté NEUVĚŘENÍ mě provázelo po celou dobu čtení. Ano, má to grády, má to spád a pěkně se to čte. Dávám *** a poté co jsem přečetl sqělý "Skleněný vrch" od téhož autora dám někdy určo i další díl.

Jack Bauer
04.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Divím se, že jsem nenapsal ke knize komentář, ale jelikož jsem hodnotil plným počtem tak byla super. Teď ho těžko napíši, když už přesně nevím o čem kniha byla, pletla by se mi s inpektorem Prevítem. Oprava: Komentář jsem napsal, jen se mě asi nenačetl, tak teď mám dva.

mataj
02.09.2023 5 z 5

Příjemná detektivka z českého prostředí, která mě mile překvapila i pobavila. Sympatičtí hlavní hrdinové, trocha vtipu, trocha napětí a zajímavé pátraní po zmizelých dětech. První díl série o Michalovi Dabertovi mě navnadil na další díly. A jdu rovnou na ně.

ondras666
23.08.2023 5 z 5

Pan Niedl mě přesvědčil, že fakt psát umí. Nejen historické ságy, ale i moderní detektivky.
Tohle mě fakt bavilo. A hned jdu na další díl.

ivoiro
08.08.2023 4 z 5

Jo, líbilo se mi to. Moc. A jdu na druhý díl.

Bax9
28.07.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou na Audiotéce a musím říct, že mě velice mile překvapila. Po těch všech neohrožených amerických či severských hrdinech tu máme jednoho česko-francouzského neohroženého hrdinu. :-) Já mám tyhle drsňáky se suchým humorem ráda. Autorův styl mi taky sedí, navíc je kniha perfektně namluvená Alešem Procházkou. Takže už teď poslouchám třetí díl. :-)

malýčtenář
06.07.2023 5 z 5

Vidím,že nejen historické romány jsou doménou Fr. Niedla. Zpočátku se mi do knihy ani nechtělo pustit, ale stačilo prvních pár stran a už se nedalo odtrhnout. Napínavé až dokonce. Snad jen hlavní hrdina mi trochu připadal jako superman. Ale přesto se těším na další díly.

jiri2737
14.05.2023 5 z 5

Tak sem si myslel, že František Niedl dokáže napsat zábavnou čtivou detektivku jen v americkém prostředí. Mýlil jsem se.

drakamena
29.04.2023 3 z 5

Skutečně zajímavý příběh, o to zajímavější, že se odehrával v českých reáliích. Bohužel pro mě z velké části zazděný naprosto nesympatickými postavami, od Pfeiferové až po samotného Daberta. Chápu, že některým lidem arogance imponuje a považují ji za projev zdravé sebedůvěry, jízlivost, drzost a hrubé chování vůči všem, od šéfa po recepční v hotelu, jsou však z mého pohledu projevem hulvátství, které bohužel v naší společnosti v současné době bují a stává se normou, necítím ovšem nutnost potýkat se s ním i v knihách a hlavně u postav, které mají být kladné. Škoda. Mohlo to být i pět hvězdiček.

Nuttelka
17.04.2023 3 z 5

(Audiokniha)
Asi úplně nejsem naladěná na českou detektivku, nebo mě to prostě moc nechytlo a dost mě to mrzí.. jelikož Prévit byl naprosto skvělý a na něj já dopustit nedám :-) Na Daberta jsem byla zvědavá, ale další díly si asi dám raději s odstupem. Aleš Procházka je skvělý, jeho interpretace a hlas mě moc baví, i proto jsem to vlastně i doposlechla. Snad do dalšího dílu půjdu v lepším rozpoložení :-) Dávám 3,5*

Hzjena
26.03.2023 3 z 5

Moje první seznámení s autorem a musím dát zapravdu některým komentářům o prvním Dabertovi jako o ,,zatím,, asi nejslabším (Plavbu jsem ještě nečetl/neposlouchal) dílu série.


Zpočátku byl děj dost roztříštěný a celkově neměl čtenář moc možností poznat charaktery a jejich pohnutky hlouběji. Prostě jsem se s hlavním hrdinou a jeho motivy nedokázal sžít...

Pravdou také zůstává, že časem začne Dabert působit trochu "bondovským" dojmem, ale opravdu jen lehce. Bylo až úsměvné, když mi bylo okamžitě jasné jak/kde to dopadne, jakmile se na scéně objevil tu který ženský charakter :D (ale to odbočuji).


Abych jen nehanil, je to v celku dobře našlápnutá série. Mě osobně se líbí (hlavně v pozdějších dílech) celková všestrannost Dabertových znalostí, kterou dokázal autor dávkovat, tak aby byly poznatky zajímavé, ale aby nezačaly nudit. Zatím je celá série, za mě, lepší průměr (a stoupá :D)

tlllk
26.02.2023 3 z 5

Možno keby nebolo s čím porovnať, takto mi to prišlo na Niedla slabšie. Ešte k Dalbertovi by som si vedel vytvoriť vzťah, ale tie ostatné postavy mi k srdci veľmi neprirástli. Možno sa to v ďalších dieloch rozbehne, audio-forma tomu môže pomôcť.

biki
19.02.2023 5 z 5

Odvolávám, co jsem napsala v komentáři ke třetímu dílu série. Teprve teď jsem se dostala k úvodnímu dílu a nezbývá mi než přiznat naprostou spokojenost. Opravdu velmi vydařený příběh s vyváženým podílem akce, detektivního pátrání, zákulisních policejních i politických čachrů, a nechybí ani malá romantická zápletka. Myslím, že označení Daberta jako českého Bonda v jednom z dřívějších komentářů opravdu sedí. Ale i další hlavní postavy jsou velmi zdařilé - Tereza, "Husita" či Vágner - a velmi zdatně Dabertovi sekundují, i když se jejích pátrání postupně soustředí na tu druhou, velmi smutnou linku příběhu. Podle mého názoru se autor v tomto úvodním dílu série zcela vyhnul hluchým místům a nejvyšší hodnocení si jistě zaslouží.

WaN635
02.02.2023 4 z 5

Pan Niedl je neskutečně všestranný spisovatel, miluju jeho historické romány i ty detektivní. Pobavila jsem se u čtení, ale překvapila mě ta spousta mrtvol, která za Michaelem zůstala.
Určitě si s chutí přečtu pokračování.