Pohádky k neuvěření

Pohádky k neuvěření https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202191/mid_pohadky-k-neuvereni-4uc-202191.jpg 4 32 13

Originální pohádky postavené na poetické grotesce, nonsensu a nezvyklých kontrastech starého a nového. Ve svých moderních pohádkách, které stojí na paradoxech, neočekávaných kombinacích a bláznivém dotahování známých pohádkových motivů, vychází Jones z tradice Lewise Carrolla, Edwarda Leara a Roalda Dahla. Z české literatury Jonesovy nonsensy připomínají nejvíc ze všeho Jana Wericha a jeho moderní pohádky shrnuté v cyklech Fimfárum a Deoduši.. V této sbírce zpracovává neotřelým způsobem klasické náměty (pohled z jiné strany na kouzelné zrcadlo zlé královny ze Sněhurčina příběhu, historka o člověku, jenž měl podobně jako Grimmovic holčička Čtyřočka oči doslova všude, ale stejně jimi nedokázal zahlédnout nic podstatného, lidožravý obr tak pomalý, že trvá dny a měsíce, než se přiblíží ke kořisti a než k jeho pidimozečku dospěje kloudná myšlenka). Vynikající kniha pro děti i dospělé. První vydání.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Fairy Tales


více info...

jethro.tull
jethro.tull
17.03.2021 3 z 5

Pohádky k neuvěření, tak jako další pohádkové knihy Terryho Jonese (Dobrou s kobrou, Bajky z divokých vajec), mě tak trochu zklamaly. Částečně jsem si to zavinil sám, protože jsem očekával od člena Monty Pythonů spoustu humoru. Pohádky jsou sice originální a nápadité, ale humoru je v nich poskrovnu. Další věc, kterou bych pohádkám vytknul, je nedomyšlená, nedotažená nebo vůbec chybějící pointa. Pohádky jsem sice všechny přečetl, ale nezůstalo po nich nic a okamžitě jsem na ně zapomněl.

verense
verense
03.08.2020 5 z 5

Tohle jsou spíš pohádky pro dospělé, nebo alespoň pro odrostlejší děti, které už neberou pohádky doslova. Oceňuju krásnou práci s jazykem, v pohádkách k vidění spíš zřídka, a rozhodně nevšední náměty, leckdy s jemným poučením v závěru. Bavilo mne to.


Kiwi328
Kiwi328
06.03.2019 4 z 5

Tohle je první kniha u které jsem se opravdu od srdce zasmál.
Terry Jones předvedl fantastický výkon!!!

janmaxhonzik
janmaxhonzik
02.01.2019

Pohádky připomínají spíše bajky a až na výjimky jsou opravdu jen bláznivé. Do Ezopa daleko, daleko. Mohou se líbit i malým dětem, které mají bláznivosti rády a nečekají žádné poučení ani rozšíření obzoru.

Ventimiglia
Ventimiglia
19.09.2017

Jak se mořská panna slitovala nad námořníkem: zjistila jsem, že jsem beznadějně sentimentální - láska totiž hory přenáší... "Patříme sice každý k jinému rodu, ale kde jinde bych se dočkal takové dobroty srdce, jakou jsem našel jedině u tebe?" O Zapomněnkách: dočista sociální pohádka (nesrovnávám, ale vzpomněla jsem si na Wolkera) - ti, co mají nejvíc, mohou být nejnešťastnější; a co je vlastně štěstí? (Nechci nic prozradit, a zároveň chci něco sdělit, a je to docela těžké...) A o člověku, který viděl všechno, ale neviděl to nejdůležitější. Od dětství mám ráda moderní pohádky, třeba ze Špalíčku moderních pohádek či Pohádky Olgy Scheinpflugové, a pohádky Terryho Jonese mě vysloveně potěšily.

barlow
barlow
09.03.2017 4 z 5

Mám moc rád poetiku Monty Pythonů, takže mě až na výjimky pohádky potěšily. Jen asi nejsou určeny nejmenším dětem, ale už odrostlým a fantastickým světů znalým čtenářům či posluchačům...

maky86
maky86
19.02.2017 3 z 5

Toto knížku jsem si vybrala ke splnění Čtenářské výzvy. Některé příběhy / pohádky jsou opravdu povedené, ale je jich jen pár, bohužel... 3 hvězdičky dávám za různorodost, originalitu, vtip, ale není obecně to nebyl můj šálek čaje

laepus
laepus
10.10.2016 3 z 5

Jenom tři dávám za určitou nevyváženost jednotlivých pohádek. Kniha (samozřejmě v nejlepším duchu Monty Pythonů) je rozháraná a šílená a nemáte šanci podle názvu odhadnout, v jakém stylu bude ta nebo ta pohádka. Některé jsou vtipné, jiné trapné, jiné hororové, jiné zase smutné nebo hluboce lidské či s mravním ponaučením - zkrátka pelmel toho povedeného i to nepovedého, toho pro děti i toho pro dospělé.

Bablu
Bablu
08.03.2016 1 z 5

Asi jsem čekala víc, ale většina pohádek mě nezaujala nebo se mi vyloženě nelíbila.

E_Lan
E_Lan
24.02.2015 1 z 5

Mám opravdu rád Monty Pythony a i proto jsem měl od této knihy velké očekávání. Možná i proto to bylo pro mě obrovské zklamání. Bláznivé příběhy, opravdu bláznivé příběhy, které nejsou vtipné a ani nemají většinou žádnou pointu natož poučení. Pohádky jsou v některých případech neskutečně brutální a tak je kniha absolutně nevhodná pro děti. Snad jen jedna nebo dvě pohádky byly velmi dobré, ale celkově ve mě zůstala po přečtení této knihy významná pachuť a nechuť k takovýmto experimentům.

3nitka
3nitka
14.10.2014 5 z 5

Nezvyčajné, vtipné a niektoré aj vlastne pravdivé. Určite sa k nej vrátim a vrelo doporučujem.

momo01
momo01
16.08.2014 5 z 5

Děti byly z pohádek nadšené (věk 4 a 5,5). Chtěly je číst dokola a mě také bavily. Některé jsou praštěné, některé jsou víc podobné klasickým. Každopádně obsahují i morální podtext, jsou originální a plné zajímavých nápadů.

VePe
VePe
22.07.2014

Zajímavé pohádky, většinou jsem nedokázala odhadnout závěr (holt to není klasický český autor) a dost často bylo na konci i nějaké to moudro pro děti, což se mi líbilo. Kniha je zvláštní a zajímavá, spíše pro starší děti (jedna z pohádek byla pekelně strašidelná).