Pohádka o Květušce

Pohádka o Květušce https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28933/bmid_pohadka-o-kvetusce-Aga-28933.PNG 5 76 20

Veršovaná pohádka o malé holčičce a její zahrádce. Příběh plný zvířátek, ptáků a květin. Malá Květuška pečlivě opatruje svou zahrádku, avšak zlá baba Zimice, která ničí vše, co roste a kvete, se ji snaží zničit. Děti se však proti ní spojí a přemohou ji. Knihu provázejí mistrné barevné ilustrace Jiřího Trnky. Vydavatel: Albatros - Praha, 1972.... celý text

Přidat komentář

slunicko1958
29.01.2024 5 z 5

Milá knížečka.
Veršovaná pohádka o hodné Květušce, kterou mají všichni rádi, a zlé babizně, kterou všichni nenávidí. Něžné líčení krás přírody. Nádherné ilustrace dokreslí příjemný, laskavý dojem z četby. Ostatně - když spolupracují dva výjimeční umělci, musí vzniknout geniální dílo!

elexmil
28.01.2024 5 z 5

Brouzdám seznamy a narazila jsem na tento titul. To byla absolutně nejmilovanější kniha mého dětství. Ta poetika, no nádhera.


RonnieSmithx
13.12.2023 2 z 5

Kdyby Květuška uměla říkat ne a byla trošku bojácnější, tak by jí nikdo nerozšlapal zahrádku. Ani kamarády si nedokáže udělat sama a musí jí pomoct holubička. Co to učí naše děti? Vyrostou v iluzi, že je vždycky přijde někdo zachránit?

Osice
02.03.2022 5 z 5

Přečteno úplně poprvé v životě:-) Škoda, že jsem tuhle přenádhernou pohádku ve verších jako malá neslyšela recitovat babičku. Babička nám recitovala samé drsné balady a já to milovala. Úplně si dokážu představit, jak bych hltala pasáže s babou Zimicí.

„Když mrzlo, baba Zimice
nejhezčí měla časy –
studeným světlem měsíce
topila, svítila si,
rampouchy posnídala,
pak do zpěvu se dala,
krákala jako hejno vran,
okna i dveře dokořán.

Zlá byla na Květušku,
na svoji malou služku.
Květuška pro ni k obědu
sněhové koule dělá,
prsty jí křehnou od ledu,
sníh utírá si z čela,
a nikde nemá zastání,
baba ji na mráz vyhání
a divné práce jí dává:
do nůše vítr nachytat,
sněhové vločky počítat –
Květuška poplakává,
slzy jí mrznou na tváři,
nic se jí z toho nedaří.“

Moc ráda bych knížku přečetla svým dětem, ale vím, že by se strašně bály a nechtěly ji číst. Holt v tomhle nejsou po mamince:-)

helena8303
22.10.2021 3 z 5

Tahle knížka mě v dětství vždycky strašila , neměla jsem jí ráda. Ze zlé babice mi jezdil mráz po zádech. Trnka tu babici Zimnici fakt sugestivně podal.
Zajímavé je, že jsem na Trnku nezanevřela, ale na Hrubína jo. Později se mi dostala do ruky Zlatá reneta, snad jsem viděla i film, vúbec mne to neoslovilo.
Doma jsme měli dvě knížky veršů, snad 100 x jsem četla Radost nad radost, sbírku dětských básniček od Jana Čarka. Ten už je dneska asi v krabici starých struktur, ale děti holt mají jiný vkus než dospělí.
Ještě dneska si pamatuji básničku o koze, ve které koza máma umravnila rozmazlenou dcerku.
Povídala koza koze
jak šly spolu po úvoze
Taková jsem pěkná, bílá,
Ách, proč jsem se nezrodila
radši někde u boháčů,
skoro denně proto pláču.

Odbyla jí koza máma.
Chudák naše panímama!
Co by si tak pomyslela,
kdyby tě tu uslyšela.
Už mi nemluv o pláči,
já mám chudé nejradši.

Holt na Čarka Hrubín neměl... :-)

Hoshi
16.05.2020 5 z 5

Tohle je tak nádherná pohádka, krásné verše i ilustrace. Škoda, že nemá tolik pozornosti, jakou by si zasloužila. Je to poklad, který by měl být v každé knihovničce. :)

julka.mai
06.01.2020 5 z 5

Nejkrásnější pohádka mého dětství. Ani teď, když jí čtu dětem, neztrácí své kouzlo.

jarki
08.11.2019 4 z 5

Nádherné ilustrace! Jen příběh příliš krátký....

Olous1
04.04.2019 5 z 5

Nádherná kniha,začínám se na starý kolena:)vracet k mým nejoblíbenějším knihách(pohádkám)a je mi moc dobře. Perfektní relax proti stresu.

Péťa1950
18.06.2018 5 z 5

Tato knížka a " Zimní pohádka o Smolíčkovi" jsou moje dětství. Nejde určit, která je krásnější.

havranice
28.05.2018 5 z 5

Je to opravdu mimořádně krásně veršované, rýmy hladce plynou, verše mě samy naváděly na intonaci při předčítání, byla to zvukomalebná radost. Dětem (4,6,10) se to také líbilo docela hodně, čtyřletá dcera už významy těch veršů docela obstojně chytala (i když ne vše), šestiletý syn tomu rozuměl už zcela, řekla bych tedy, že je to vhodné tak od 5ti let. Myslím, že podobné věci děti jazykově rozvíjí, jejich cit pro češtinu a krásu našeho jazyka vůbec. I příběh je smysluplný, malebný, poetický, trochu je to lyrické, ale ne moc - má to dostatečný děj. Přijde mi to docela jako poklad dětské literatury. Mě v dětství tato kniha minula, jsem ráda, že pro své děti jsem ji objevila. Určitě jsme ji nečetli naposledy.

Len2očka
26.11.2017 5 z 5

Jedna z mála knih,co jsme jako děti měly doma.Příběh o Květušce mám v paměti i po 40 letech.Nádherná knížka i ilustrace.

Gwendelína
22.09.2016

Pro mě úplně nejvíc nejlepší pohádkový příběh. Čtu si ji stále, kdykoliv je mi smutno. A ty verše..! Důkaz, že méně je někdy více. Jen je škoda, že ji mnoho lidí nezná. Opravdový poklad dětské literatury, a nejen té.

AllyKumari
14.07.2016 5 z 5

Kniha, která dodnes dýchá vůni dětství a nevinnosti. Klenot, který je často v dětské literatuře neprávem přehlížen. Hrubínovy verše a Trnkovy ilustrace jsou stále okouzlující.

edith79
07.04.2016 5 z 5

Něco absolutně nádherného. Nic mě v dětství nepoznamenalo tolik jako Květuška a strach z baby Zimice. Dodnes ji znám nazpaměť.

219katka
24.05.2014 5 z 5

Když jsem byla malá, Květušku jsem milovala a její příběh mě vždycky tak pohltil, že jsem sii pobrečela. Je napsaná vážně nádherně a já se k ní vždycky ráda vrátím.

dusty
20.01.2013 5 z 5

Tahle pohádka se u nás dědí z generace na generaci, je ohmataná, ale chráněná a nádherná. Moje děti už ji znají a jednou zdědí pro vnoučata. :)

Yalka
02.01.2013 5 z 5

Úplně první kniha, kterou jsem v životě přečetla. A od té doby jen čtu, čtu a čtu :-)

RADOST
12.07.2012 5 z 5

Ačkoliv jsem tuto knihu četla před 55 lety, dodnes si vzpomínám na nádherné ilustrace, touhu Květušce pomoci, zlost na babu Zimici. Vybavuje se mi vzpomínka, jak mám výjimečně dovoleno číst si dlouho večer, ležím v posteli svých rodičů (snad to byl Silvestr) a po dočtení za nimi běžím podělit se o svoji tíseň i radost. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, musela být vydaná kolem roku 1955.

polop
12.07.2012 5 z 5

Pohádka o Květušce je velmi stará a proto si ji vážím. Lidé by ji měli uchovávat a neničit aby si je mohli poslechnout i jejich děti,voučata atd. takže si myslím, že
je to moc pěkná knížka i pro další generace a proto Vám předem děkuji že ste
si to přečetli.