Podpis všech věcí

Podpis všech věcí https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218817/mid_podpis-vsech-veci-qwO-218817.jpg 4 259 77

Román sleduje osudy nadané Almy Whittakerové (dcery smělého a charismatického botanického objevitele), jež se snaží osamostatnit ve světě rostlin a vědy. Zatímco studium mechů vede Almu blíž a blíž k záhadám evoluce, muž, kterého miluje, ji táhne opačným směrem – do království duchovna, božství a zázraků. Alma je střízlivá vědkyně, Ambrose je snivý umělec. Spojuje je však láska k vědění – zoufalá touha pochopit fungování tohoto světa a principy všeho bytí. Podpis všech věcí je důležitý román o důležitém století. Strhující, do detailu propracovaný příběh se odehrává ve všech koutech světa – od Londýna po Peru, Filadelfii, Tahiti či Amsterodam. Je napsán s odvážným a zvídavým duchem jedinečné doby. Alma Whittakerová je svědkem historických událostí a zároveň je sama jejich tvůrkyní. Kráčí po hranici osvícenství a moderní doby a dozajista si získá sympatie čtenářů z celého světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Signature of All Things , 2013


více info...

Přidat komentář

Evaho73
21.03.2024 3 z 5

Úprimne povedané mám z tejto knihy dosť zmiešané pocity. Na jednej strane tu stojí úžasná atmosféra 19. storočia, rodinná sága, zmysel pre bádanie a objavovanie, botanická téma pre fajnšmekrov (pre mňa nie dostatočne prepracovaná), túžba hlavnej postavy dostať sa na dno veci, ísť nad rámec spoločenských predsudkov a tabu...
A na druhej strane vás neopúšťa pocit, že ste sa nechali oklamať a dostali ste podsunutý bulvárny románik, ktorý si nárokuje vážnejšiu pozornosť od čitateľa.
Také sú moje pocity po prečítaní a zdá sa, že aj ja tu idem svojim názorom proti prúdu...

Atlantis
18.10.2023 2 z 5

Podpis všech věcí je ukázkovou prací vysokoškoláka, který potřebuje nahnat znaky do diplomové práce. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem četl tak nafouklou a zároveň naprosto prázdnou knihu. A ne, není plná hlubokých filozofických myšlenek. Je plná blábolů. Zbytečných opisů, nudných postav a nepochopitelných odboček. Almě jsem se celou dobu snažil fandit, ale ono to moc nejde. Aby nakonec dala svůj věneček tak, jak je v knize popsáno, mi doslova zvedalo žaludek a zbytek jsem četl už jen z povinnosti. Prosím, neztrácejte s tímto "dílem" čas.


Luigi1
14.01.2023 4 z 5

Nejdřív nic moc,ale pak to šlo

MiňonkaNonka
02.08.2022 5 z 5

Úžasná kniha o přírodě, lásce, vědě a touhách. Skvělá, poučná, zajímavá. Kniha mě moc nadchla. Je v ní plno myšlenek, které vás donutí přemýšlet nad sebou i nad světem.

kaja77
21.07.2022 4 z 5

Kniha Podpis všech věcí je příjemným odpočinkovým čtením. Spisovatelka vypráví příběh svižně, barvitě a vyloženě čtivě. Jako zbytečnou jsem vnímala onu "erotickou pasáž" z Tahiti, kde v příšeří nedostupné jeskyně Alma otestovala na "Zítra ránovi" své erotické představy v reálu... tak to bylo pro mně osobně fujky... ale co už. Jinak je to fajn román o schopném, podnikavém chlapíkovi, jeho racionální ženě a chytré dcerce to celé v Americe devatenáctého století...s mnoha cestovatelskými a biologickými pasážemi.

Kaduri
29.03.2022 5 z 5

Znova som stála pred dilemou, čo čítať ďalej. Prelistovala som pár kníh a vzápätí ich odložila. Až som doputovala k "Podpisu všech věcí", a po prečítaní prvých 2 strán som vedela, že túto neodložím.
Sledujeme príbeh Almy Whittakerovej. Detstvo prežité v netradičnej rodine v USA na začiatku 19. storočia, prvé kroky na poli vedy, citové vzplanutia, detailný výskum machorastov, cestovateľské eskapády, ...
Jediné slovo, ktoré charakterizuje túto knihu, je rôznorodosť. Každá časť je iná a všetky sú skvelé.
Nie som žiadna biologička, ale Almin výskum je popísaný natoľko pútavo, že sa od knižky nedalo odtrhnúť.
Dávno má nič tak nebavilo.
Odporúčam.
Len čo čítať teraz ďalej ... :)

"Odborník na chemickou symetrii jednou prohlásil: „Mluvit s tebou je jako mluvit s malou chytrou knihou!“ – kompliment, který Alma nikdy nezapomněla. Ale ukázalo se, že většina vědců není zvyklá na to, že jim otázky pokládá čtyřletá holčička.
Henry poukazoval na to, že pokud nejsou schopni své teorie obhájit před čtyřletým dítětem, pak si zaslouží být odhaleni jako podvodníci."

„Jsi kometa!“ zavolal dolů na Almu, zatímco neustále předstíral, že jednou mávající rukou řídí celý vesmír.
„A co dělá kometa, prosím?“
„Létá všemi směry!“ nařídil Ital.
Alma neváhala a poslechla. Vmísila se mezi planety, proplétala se mezi nimi a křížila dráhy všech ostatních, cupitala a točila se, až se jí z vlasů uvolnila mašle. Kdykoli se přiblížila k otci, křičel na ni: „Ne tak blízko, Bobulko, ať tě nespálím na škvarek!“ a odstrkoval ji od svého ohnivého a výbušného nového já, aby se vydala jiným směrem.

"Proč se jejich životy vyvinuly tak, a ne jinak? Znovu se zamyslela nad čtyřmi kategoriemi času, jak je jednou pojmenovala: božský čas, geologický čas, lidský čas a čas mechů. Došlo jí, že strávila většinu života přáním žít v pomalém, mikroskopickém království času mechů. Bylo to dost podivné přání, ale pak potkala Ambrose, jehož tužby byly ještě extrémnější než její – chtěl žít v nekonečné prázdnotě božského času, což je stejné jako žít úplně mimo jakýkoli čas. A chtěl, aby tam žila s ním.
Jedno bylo jisté: lidský čas byl ten nejsmutnější, nejšílenější a nejničivější druh času, jaký kdy existoval. Snažila se ho ze všech sil ignorovat."

Bubo19
05.12.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala na první pohled krásnou obálkou a na druhý tím, že je o rostlinách a cestování. Trošku jsem se podle anotace bála, že to bude červená knihovna, ale to opravdu nebyla. Cestování jsem sice čekala více, ale rostlin jsem si užila dost, a taky spoustu zajímavých informací a myšlenek. Kniha je krásně napsaná, jen život hlavní hrdinky a jejího okolí mi nepřišel moc šťastný.
Vůbec nelituji, že jsem se povrchně nechala nalákat pěkně namalovanou obálkou.

"Život se nedá přežít, ale pokud má člověk štěstí, dá se žít poměrně dlouho. A pokud máte štěstí a jste tvrdohlavý, občas si život můžete i užít."
"Nikdy jsem neměla potřebu vymýšlet si svět po tomto světě, protože ten náš se mi vždycky zdál dostatečně velký a krásný."

marcha
23.11.2021 5 z 5

Strhující, vtipné, poučné, dojemné, zajímavé... prostě skvělé! (ovšem uznávám, že jakožto biolog jsem asi trochu neobjektivní...)

Teri27
25.10.2021 4 z 5

Moc hezký román , z období, kdy se rozvíjela věda. A taky sympatická hlavní hrdinka.

kulibunda
21.10.2021 4 z 5

Kniha krásná, příběh zajímavý, spousta myšlenek, které člověka nutí přemýšlet. Na mě to bylo ale zbytečně dlouhé, některé pasáže a myšlenky se často opakují.

Danka22
29.09.2021 5 z 5

Čtivé a objevné, tak bych celkový děj charakterizovala. Hlavní hrdinka Alma je vědkyně a botanička, co má na 1. místě květiny a na 2. zase touhu po lásce. Protože o hledání lásky a její nacházení v každém věku je asi nejzajímavější dějovou linkou.

Čtenář společně s Almou objevuje svět 19. století - od novinky ohledně evoluce od Ch. Darwina až po domorodce na Tahiti. Právě na tomto ostrově se Alma dozví o životě a jeho smyslu asi nejvíc.

Kniha si mě získala. Byla poutavá a poučná. Celkovou recenzi na knihu naleznete - https://danasbooks22.blogspot.com/

Vzhůru do čtení :-D

Zůzalína
02.04.2021 5 z 5

Hodně jsem si rozšířila obzory. Velmi čtivé a v době karantény skvěle cestovatelské a objevné.

Giraffe357
02.08.2020 5 z 5

Nádherná, čtivá, barvitá, plná hlubokých myšlenek... Za mě opravdu kvalitní literatura.Přečetla jsem extrémně rychle, protože jsem nemohla přestat... Doporučuji.

Akťavs
30.07.2020 1 z 5

Knížka mě moc nenadchla, děj velmi pomalu plynul, znalost prostředí byla sice dobrá, ale vydržela jsem jen proto, že jsem ji měla na dovolené a neměla jsem nic jiného ke čtení.

bara587
28.07.2020

Tak tohle byla becka. Nádherný příběh nutící k zamyšlení. Kde všude zanechal Bůh svůj podpis ve věcech kolem nás?

Imor
26.07.2020 5 z 5

Překrásný obal knihy a stejně tak i její obsah. Byla to radost se ke knize vracet. Určitě to není čtení pro každého, ale pro milovníky botaniky zcela určitě. Když si knihu budete vychutnávat a nenecháte se odradit dlouhými popisy najdete tam mnoho krásných myšlenek :

"Hlavní trik je vydržet zkoušky života tak dlouho, jak to jen jde. Šance na přežití jsou neúnosně malé, protože svět není nic jiného než jedna velká pohroma a věčně sálající pec soužení. Ale ti, kteří přežili, formovali svět, stejně jako svět zároveň formoval je."

"Věřím, že život se nedá přežít - to je zjevné! -ale pokud má člověk štěstí, dá se žít poměrně dlouho a občas si život můžete i užít."

Tak vám všem přeji - užívejte si života.

sona8864
14.07.2020 3 z 5

Kniha je fyzicky krásna a snaží sa byť aj dobrá a zaujímavá.
ALE niečo tam nefunguje...Je to akási snaha o historický román trocha naruby. Príbeh, fakty, popisy žitia v dobe. Prišla mi však nejako prázdna. Žiadne veľké emócie, žiadne veľké objavy a ani forma nie je príliš inovatívna.
Akoby povrchnosť a rýchlosť dnešnej doby spôsobovala, že aj autori už nevedia písať "veľké" romány.
Podobné sklamanie ako napríklad Stehlík.
Tak 50% Atwoodovej Alias Grace - posledný veľký román, čo som mala v ruke.
Jediná veta, ktorá má zaujala:
" ...obe sme pristaré, aby sme sa báli veľkých životných zmien."

Luci136
11.05.2020 5 z 5

Krásný román. Doba, kdy je se příběh odehrával mne bavila a učila zároveň.
Příběh šel s každým otočením stránky ruku v ruce a tak se nenechte odradit počtem stran. Naopak, druh knihy- pro mne- která je psaná stylem, který nepouští.
Druh knihy u který přijde malé zklamání tím, že už skončila.
Doporučuji :)

zofie3000
27.03.2020 5 z 5

Absolutně bez námitek, skvělý příběh, který mě totálně strhnul a emocně sejmul. Třetí část podle mě byla slabší, ale jinak to bylo skvělé

Nikitka62
09.01.2020 5 z 5

Ani nedokážu popsat přesně proč, ale tahle kniha mě dostala. Je zvláštní a fascinující... Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Možná opravdu ta TOP moje kniha. Almo, nezapomenu. Doporučuju a přečtu si ji znova.