Pod čarou umění

Pod čarou umění https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137545/pod-carou-umeni-137545.jpg 5 2 1

Soubor esejů o současné kultuře, výtvarném umění a literatuře - svazek shromažďuje texty publikované původně v Salonu, literární a kulturní příloze Práva. Autor ve svých statích klade otázky po podstatě a smyslu současného umění a umělecké tvorby, zkoumá jejich vztah k masové kultuře; mezi další témata jeho úvah patří kýč, tabu či srůstání populární kultury a politiky. Hledá hranice toho, co lze uměním v postmoderní digitální době nazývat, zajímá se rovněž o postavení umělce, pátrá po tom, co společnost od současného umění očekává. Knížka obsahuje vedle obecněji zaměřených textů i zamyšlení nad konkrétními výtvarnými a literárními díly. V závěru je připojen rozhovor autora s Jiřím Davidem.... celý text

Přidat komentář

Chajda69
17.07.2020

Na knihu jsem kdysi narazil v knihkupectví a protože Jiřího Přibáně obdivuji, koupil jsem si jí.

Rozečetl jsem první esej a... vůbec jsem nechápal, o čem je řeč. Tak jsem to po několika letech zkusil znovu. Bylo to o poznání lepší, ale přesto přiznávám, že jsem u některých esejů tápal a kdybych tvrdil, že jsem je pochopil, nebyla by to tak úplně pravda. Netroufám si proto hodnotit knihu hvězdičkami.

Nejvíc se mi každopádně líbily eseje To se nesmí. Proč? Proto! a Vyšetřování nekončí. Zapomeneme?

"Paměť se (...) redukuje na památníky, což je politicky mnohem výhodnější, protože v nich se národ symbolicky sjednocuje, zatímco jakákoli forma vyrovnávání se s minulostí předpokládá buď rozdělení obyvatelstva na viníky a jejich oběti, anebo přímo pracuje s politicky nepopulárním přiznáním si kolektivního selhání národa jako celku."