Pobryndané spisy

Pobryndané spisy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22264/pobryndane-spisy-22264.jpg 4 104 10

Chlastem a melancholií prosáklý soubor šestatřiceti povídek, uměleckých manifestů, fejetonů a úvah, jež Bukowskému za půlsetletou kariéru vyšly nanejvýš v undergroundových, literárních a pornografických časopisech. Raritními kousky jsou jeho rané, sarkasmem a nihilismem prodchnuté povídky z poloviny 40. let, historicky první sloupek Zápisků starého prasáka, reportáž z koncertu Rolling Stones, recenze Artaudovy sbírky či esej o Poundovi. Bukowského literární alter ego je moudra trousící opilec, děvkař, provokatér, rváč a budižkničemu, avšak za psacím strojem se v malé cimře tísní rozervaný génius, meditující o poezii, vážné hudbě a opravdovosti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Portions From a Wine-Stained Notebook , 2008


více info...

Přidat komentář

pavel.2
24.03.2023

Tohle nehodnotím, protože odkládám... Bukowskiho mám v mimořádné oblibě, ale co jsem s tímto začal, tak jsem se neprokousal k něčemu, co by se mi četlo dobře a s chutí. A čekat jestli na straně 200 bude něco skvělého se mi nechce. Rozhodně třeba Všechny řitě... které jsou hodnoceny o něco hůř než toto, se mi zdají být o řád lepší.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

další skvěla kniha povídek novinových článků od legendy Charles Bukowski doporučuju všem kdo mají tohohle autora rádi


Shindo
25.04.2018 2 z 5

Recenzie a eseje som nemusel a nemusím (možno až na výnimky), ani Buk mi nepomohol zmeniť názor. Čítať jeho knižne vydané recenzie...no... Naozaj to vyzerá ako zlepenec v štýle "zozbierame, čo sme ešte nevydali a hodíme to na papier".
Naproti tomu, poviedky boli fajn, hoci niektoré námety sa tam opakovali, ako asi v každej jeho zbierke.

kalishane
11.02.2018 3 z 5

Ale proč ne... Bukowski byl moje mládí, před třiceti lety jsem jeho knížky hltal. Tady je vidět, že už to není jeho "top" materiál, ale že se vydavatel snaží vytřískat peníze na tom, co ještě nebylo vydáno. Osobně jsem spokojený, sice mne to dnes už moc nebere, ale respektuji tohohle pána, byl součást mého dospívání...

martinkaLLL
22.11.2015 1 z 5

Kdybych mohla jít s hvězdičkama do mínusu, tak to má ještě méně. Kniha plná nic neříkajících příběhů, u kterých se nudíte.

wiix
01.06.2015 3 z 5

Nie som veľký fanúšik poviedok, aj napriek tomu, že sú od Bukowského. Príjemné čítanie avšak ničím zvláštne.

Marduk
29.11.2014 2 z 5

Jak mám Bukowského tvorbu rád, tak tohle mi přišlo jako nejhorší výškrab z toho nejposlednějšího šuplíku...ne všechno co Charles napsal je super a vybrat takové "anti best off" a nacpat to do jedné knihy nebyl nejlepší nápad..jsem zvědav, co kterej patlal ještě dvacet let po Bukowského smrti bude schopen vydat. Tohle mě ale fakt nenadchlo.

jarunagracuna
08.01.2014 3 z 5

Bukowského psaní mi začíná připadat monotónní...

Skip
10.04.2012 5 z 5

Tato kniha obsahuje kromě povídek i několik esejů, ve kterých je jasně vidět, že to měl Bukowski v hlavě dobře poskládané. Ale jeho odpůrce nebo ty, kdo mají o jeho tvorbě nic moc mínění, stejně nepřesvědčí. Nejvíc se mi líbila povídka Setkání s mistrem, v níž popisuje, jak objevil knihy Johna Banteho a po čtyřiceti letech se zasloužil o znovuvydání jeho knih a také se s ním setkal. Ve skutečnosti šlo o Johna Fanteho. Také zde opět ukázal něco ze svých sázkařských "technik". Sleduju dostihy v TV a jen tak fiktivně si sázím podle něj. Úspěšnost je překvapivě vysoká, a to nemám ani dostihový program. Jen vůbec nechápu ty sázky, kde je třeba kurz 8:5. Nevíte někdo náhodou, jak se z tohohle počítá potenciální výhra?

Mr. Bad Guy
11.07.2011 5 z 5

Tahle kniha je super. Eseje a úvahy, které dokázal Bukowski napsat, mají hlavu a patu a jsou neskutečně nadčasové. Platí jak na historii, tak i současnost a budou platit i do budoucna. Pokud je Bukowski jeden z vašich nejoblíbenějších autorů a nedáte na něj dopustit, kupte to.