Po stopách Divokého západu

Po stopách Divokého západu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44752/bmid_po-stopach-divokeho-zapadu-Q0s-44752.jpg 4 30 6

Divoký Západ je v povědomí řady lidí opředen doslova spoustou mýtů, více či méně pravděpodobných historek o pistolnících, desperátech, zlatokopech, cowboyích a krvavých Indiánech. Joe Hamman, který vlastně ani nebyl spisovatelem, ve své knize podává obraz země a doby, tak jak ji poznal při svých cestách křížem krážem po Spojených státech a z vyprávění pamětníků. Setkal se ještě s Buffalo Billem a s několika starými indiánskými náčelníky. Vypráví o historii postupného osidlování Divokého Západu a s ním spojeném konci indiánského národa. Není historik. Přesto vypráví střízlivě, věcně a bez příkras. Nesoudí a nehodnotí. Pouze vzpomíná – vzpomíná, abychom my nezapomněli... celý text

Přidat komentář

Janadvorackova
12.12.2023 4 z 5

Parádní shrnutí.

Luigi1
02.11.2023 4 z 5

Tato kniha je psaná ve stylu od začátku osídlování Divokého západu budování železnice seznámí nás se světem šerifů saloonů


Nočnípták
10.10.2018 4 z 5

Širá jako moře rozprostírá Prérie zeleně ryšavou hladinu svých travin do nedozírna. Na jasně modrém nebi se kupí oblaka, převalují se přes sebe jako zápasící obludy.
Příroda, velkolepá a nepřátelská zároveň, jako by byla bez života. Nic se nepohne.
Jen majestátní orel krouží po nebi a slídí po kořisti.
. . . Náhle obzor ožívá.
Na namodralé, nehybné čáře v dálce jako by vyrostl temný hutný stín. Pohybuje se k západu rychlostí tekoucí lávy - to táhnou bizoni, pánové země!

Navnadil vás úvod knihy ke čtení? Přečtěte si ji, stojí to za to.
Je to opravdu dávno, co jsem ji četla poprvé. Ve Francii vyšla v roce 1961. Joe Hamman píše o svých zkušenostech z pobytu v prérii, o lidech se kterými se setkal a tom, co mu vyprávěli pamětníci.A byla to samá známá jména.V těch letech počátku minulého století ještě žilo dost pamětníků osidlování amerického západu.

Zajímavé jsou i dodatky k některým kapitolám. A v doslovu se dočtete i o prvním informátorovi české veřejnosti o Dalekém Západě. Byl jím český malíř a cestovatel Bohuslav Kroupa.

Baiba
21.04.2015 4 z 5

Zábavné čtení pro ty, kteří znají Divoký západ pouze z mayovek a westernů. Autor zachycuje jen několik významných okamžiků (Tombstone, stavba železnice) a osobností Divoký Bill, Calamity Jane, Buffalo Bill), rozhodně se nekoná žádný komplexní historický exkurz a je potřeba povznést se nad archaický styl, který sice k tomuto období sice tak trochu patří, na druhé straně působí pojmy jako "rudé plemeno" v současnosti trochu rasisticky. Kapitola o založení sekty mormonů mě neskutečně pobavila.

PatrikDi
26.10.2013 5 z 5

Je nanejvýš rozumné, když autor popisuje, vypráví anebo jen nezaujatě sděluje o skutečnostech, kterých byl svědkem. Ne všechny může takto postihnout. Ale i tak, některé se dají buď osobní návštěvou konkrétního místa vypozorovat, popř. prostřednictvím člověka, jež se podělí o své zážiky získat. Dílo vystupuje ve velmi objektivním duchu a staví se na obranu americké země, logicky vyvozuje, že bylo zbytečné po osídlení států a budování národa jen kácet, zabíjet a pálit. Ano, dělo se to a především proti domorodým indiánům, kteří za svá práva a území bojovali s bílým člověkem. Bohužel, takovou činnost nemohli vyvíjet zvířata. Je ponaučné jak Hamman popisuje stavění železnice v Severní Americe, na jejíž vrub připisujeme i vybíjení bizonů. Charakteristické je i to, že indiáni uměli ze zvířat využít (a pravděpodobně by měli mít určité ponětí jejich potomci o této praxi) skoro vše, od šlach, masa, kůži a kosti. Jen přistěhovalci a kolonisté se neučili a nepodněcovali přátelské kroky k rozšíření si svých znalostí s tamními domorodci.
Kromě toho, kniha má velké množství informací o nově vznikající městech v 19. století, měnící se krajině a zvycích jejich obyvatel.

nightlybird
30.11.-0001 4 z 5

Autor vás seznámí v jednotlivých kapitolách nekomplikovanými slovy a stylem se všemi známými atributy Divokého Západu, počínaje prvními dostavníky, Poney Expressem, budováním prvních železnic, se světem šerifů, saloonů a desperátů, seznámí vás se známými postavami té doby z řad bělochů i Indiánů, s hraničářskými pevnostmi, slavnými bitvami…. Kniha se velmi dobře čte a je doplněna celou řadou dobových fotografii a dokumentů, takže získáte neotřelý pohled na tuto slavnou a bouřlivou i když často krvavou etapu americké historie.

Štítky knihy

Divoký západ dějiny USA

Autorovy další knížky

Joë Hamman (p)
francouzská, 1883 - 1974
1965  79%Po stopách Divokého západu
1970  0%Z Divokého západu na Montmartre

Kniha Po stopách Divokého západu je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce56x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x