Císař

Císař https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21207/bmid_cisar-vq3-21207.jpg 4 50 15

Plátno tkané časem série

1. díl >

Ach dítě! Jsi vetkáno v plátno tkané časem, a přesto ses narodilo svobodné Pojď a nech mne, ať ti zazpívám o tom, co je a co bude… Brica žije ve studené severní okrajové části Římské říše. Když v hrozných bolestech pracuje k porodu, začne vykřikovat latinské věty. Latinu však nikdy neslyšela, natož aby ji uměla. Teprve později se ukáže, že tato žena pronesla proroctví, které se vztahuje ke smrti jednoho římského císaře. Proroctví, jež změní osud římského impéria, pokud se naplní. A tím celou budoucnost až do našich dnů. Zkouší ten, kdo tká plátno času, změnit život lidstva? Římská říše padne a zmizí v propadlišti času, rodina Bricy je rozdělena, ale její proroctví je opisováno a předáváno z generace na generaci. Tento příběh, popisující strašlivé boje mezi britskými kmeny a římskými legiemi i rušné ulice starého Říma, je mimořádným výletem do naší minulosti, když byla ještě pouhou budoucností, která mohla být změněna.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Emperor. Time's Tapestry: 1 , 2006


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
28.08.2022

Nedočetla jsem. Ne, že by kniha byla vyloženě špatná, ale ani mě ničím neoslovila. Vydržela jsem něco přes 1/3, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s hrdiny první části, ale do části Budovatel už se mi nechce. Zajímavé detaily z historie jsou asi to jediné zajímavé, co jsem v knize našla. Chybí mi pořádný děj a postavy, které by vzbuzovaly nějaké ty sympatie nebo antipatie (nebo cokoliv). Z komentářů, které jsem si přečetla na Goodreads, nemám dojem, že bych se v průběhu série mohla dočkat zásadního zlepšení, které by pro mě změnilo Plátno tkané časem na něco zapamatovatelného.

čef
26.03.2022 5 z 5

První díl této série jsem četl po deseti letech po druhém dílu a vůbec to nevadí. Tento se odehrává v Británii začátku našeho letopočtu ten druhý až v druhém tisíciletí. Příběhy zde vyprávěné jsou spojeny dávným proroctvím a propojeny filosofickými úvahami o předurčenosti dějů a vlivu jednotlivců. Není to jednoduché čtení, ale k zamýšlení nad dějinami a budoucností určitě stojí.


mi-380
27.10.2021

Autor vypráví a vypráví, popisuje Británii pod římskou nadvládou jako by byl přímým účastníkem, jenže když se ani v polovině knihy nic zásadního nestalo, došla mi trpělivost. Ze všeho nejvíc mi text připomínal prehistorické sci-fi, kdy hlavním a jediným autorovým trumfem byl polopatický popis neznámého světa. Nedočteno.

ludek.n
30.09.2021 3 z 5

Uhrančivý název Baxterovy tetralogie - Plátno tkané časem - slibuje na první pohled grandiózní čtenářský zážitek, kterýžto dojem navíc podporuje i anotace, hovořící o prastarém proroctví, jdoucím napříč historií. V mém případě a po přečtení prvního dílu s názvem Císař, však skutečnost zůstala daleko za očekáváním. Hned na úvod nutno podotknout, že se nejedná o jeden celistvý příběh, ale o tři - ve své podstatě - samostatné epizody (plus prolog a epilog) z dějin Británie, jež překlenují období zhruba 400 let po Kristu. Baxter píše dobře, ale poněkud usedle a unyle. Téměř se zdá, jako by se po celou dobu vyhýbal jakémukoli náznaku expresivního děje a prostředkům pro zvýšení dramatičnosti. K dobytí Británie římskými legiemi stačí Baxterovi pouhopouhé tři stránky textu, aniž by se příliš zapotil či zamazal krví. Divocí barbaři jsou v jeho podání až nebarbarsky hodní, hloupí a zmatení. Očekával jsem také nějaké záhady a tajemno, ale bohužel ani na tomto poli se neurodilo: jeden akrostich, slabé náznaky co by kdyby a dost! Vlastně se dá říci, že celá struktura tohoto dílu je podobně povrchní: děj, atmosféra, postavy, emoce, fakta… vše jen tak lehce nahozené, neopracované. Tohle první letem světem britskou historií u mě opravdu mnoho nadšení nevzbudilo…

Ran
30.08.2018 5 z 5

Knížka se četla skvěle a líbilo se mi jakým způsobem byl příběh zpracován.

renefer
08.01.2018 4 z 5

Určitě, kdo máte rádi historii, doporučuji. Kniha je rozdělena do příběhů generací potomků jedné věštby. Každý by vydal za samostatnou knihu. Takto se stáváme součástí pouze jedné etapy života jedné generace a to té, která souvisí s nějakým historickým milníkem v dějinách Británie.
Líbí se mi i zpracování - mapky, slovníček,upřesnění názvů...

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, která svým rozpětím pokrývá dobu, kdy byla Británie připojená k Římské říši. Na jejím počátku je vyřčeno proroctví, které se průběžní hrdinové snaží sledovat a na jeho základě dosáhnout svých cílů. Hrdinové jsou "průběžní" proto, že každá část knihy se odehrává s odstupem několika dekád až staletí od té předchozí a každá tak mapuje o něco jinou dobu, což může být někdy docela matoucí. Přesto jsem byl s knihou spokojen a rád se podívám po jejích pokračováních.

tygřík2
22.11.2017 odpad!

Tentokrát budu zlá. Celou dobu jsem čekala na nějaký děj a on se neudál, vyhlížela jsem alespoň malinkatou myšlenku, a ona nikde. Mlácení prázdné slámy. Ztráta času a peněz. Kategorie jedním okem tam, druhým ven. Nikdy více.

bouncer
24.02.2017 5 z 5

Hodnocení spíše 4,5*. Baxter upustil od sci-fi a napsal celkem rozsáhlý historický román (tedy sérii, abych byl přesný). Jak je u Baxtera zvykem, je to čitelné, až skoro návykové.

Finn69
28.05.2016 3 z 5

Letem světem historií římské Británie, tak bych to asi hodnotil.
Tahle historická freska popisuje útržkovitě dějiny celého ostrova od vylodění císaře Claudia až po konec římské nadvlády nad ostrovem. Spojovacím článkem jednotlivých částí, které od sebe dělí i stovky let, je proroctví, pronesené při narození brigantského bojovníka Nectovelina, které zdá se předjímá budoucnost celého ostrova.
Vzhledem k tomu, jak dlouhé období kniha pokrývá (a to je jen první díl), nemůže samozřejmě být klasickým historickým románem například ve stylu Saských kronik Berharda Cornwella. Osobně se mi to zdá až příliš roztříštěné a Cornwellův styl je mi bližší.
Nicméně dozvíte se řadu zajímavých historických faktů a Baxter psát umí, takže ty tři hvězdy jsou asi na místě. Dám šanci i dalším dílům.

Iverson
22.10.2014 1 z 5

Bezmezná nuda, nedočetl jsem a nevěřím, že se ke knize ještě vrátím.

wooloong
12.08.2014 5 z 5

Kdo očekává historický román, ve kterém jde hlavně o napínavý příběh a historické reálie hrají druhé housle, bude nepochybně zklamán. V tomto románu, který se skládá kromě prologu a epilogu ze tří samostatných příběhů, jež propojuje rodová linie a jedno významné proroctví, vystupuje mnoho postav, ale jen jedna opravdová hrdinka, a tou je Británie. Poprvé se s ní setkáváme při vylodění římské invazní armády za císaře Claudia jako s mladou zelenou zemí posetou chaoticky uspořádanými vesničkami s hliněnými domy kruhového půdorysu obývanými divokým lidem žijícím společně s domácími zvířaty a uctívajícími bohyni krajiny - Coventinu. Podruhé ji vidíme jako kvetoucí římskou provincii za vlády císaře Hadriána, kterou Řím se sebevědomou arogancí vítěze přeměnil k obrazu svému. Na místech chaotických vesnic stojí obdélníkové domy, baziliky, lázně a nevěstince, ulicím vládne pravý úhel a fungující kanalizace a ňadra a boky ladné Coventiny jsou bezohledně přeťaty řadou přímých římských silnic. Na severu se staví Hadriánův val, velkolepý kamenný obojek na její šíji. Třetí část spadá do období vlády císaře Constantina, který uzákonil křesťanství jako státní náboženství a ke smůle Británie přenesl sídlo říše na východ do Byzance. Dříve rozsáhlá a neohrožená města se nyní ustrašeně choulí do bezpečí hradeb budovaných z kamene zchátralých bazilik, lázní a vítězných oblouků před hrozbou z východu i před barbarskými národy za humny. Civilizace dle římského modelu se pomalu hroutí. Je to doba úpadku, ale i naděje na nový začátek. Okamžik, kdy přichází nové proroctví.

HiRes
14.10.2012 5 z 5

První díl čtyřdílné série "Plátno tkané časem". Je to asi nejlepší díl z celé série, děj je svižný a co je na tom úžasné?? Historický román, který se v základních historických popisech neliší a Baxter do toho dokázal smysluplně vložit scifi příběh. Zaslouží si 5*

David39899
30.11.-0001 2 z 5

Už moc zdlouhavé

Garik
30.11.-0001 2 z 5

viď „Dobyvatel“

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Stephen Baxter
britská, 1957
2013  79%Dlouhá země
2014  78%Dlouhá válka
2005  81%Oko času
2009  76%Císař
2009  79%Dobyvatel

Kniha Císař je v

Právě čtených1x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce121x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x