Plamenonosič

Plamenonosič https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335510/bmid_plamenonosic-V1d-335510.jpg 5 184 34

Saské kroniky série

< 10. díl >

Od prvního dne, kdy mi byl Bebbanburg zrádně ukraden, jsem snil o tom, že ho znovu získám. Mí předci vybudovali mocnou pevnost na skále nad mořem. Bebbanburg je nedobytný a patří mně. V Británii trvá nejistý mír. Vikinský vládce Northumbrie Sigtryggr a saská královna Mercie Æthelflaed dodržují sjednané příměří, a tak největší saský válečník Uhtred z Bebbanburgu má konečně šanci pokusit se dobýt zpět svou domovskou pevnost, kterou mu před mnoha a mnoha lety ukradl jeho proradný strýc a v níž nyní sídlí jeho bratranec. Osud je však neúprosný a nepřátelé, kteří se proti Uhtredovi spikli, spolu s přísahou věrnosti Æthelflaed ho od jeho snu vrátit se do Bebbanburgu jako jeho pán odvádějí. Do boje o britská království vstupují nové síly: slavný král Alby Konstantin Skotský se snaží využít příležitosti a zabrat území severně od velké římské zdi. A stejně tak chce nejisté situace využít nejmocnější západosaský ealdorman Æthelhelm k tomu, aby posílil nárok svého vnuka na wessexský trůn. Uhtred je však rozhodnut, že žádní nepřátelé, noví ani staří, kteří se proti němu spojili, ho nemohou od jeho snu odvrátit. Je pán z Bebbanburgu, ale musí vynaložit veškeré zkušenosti a bojové umění, aby svůj sen uskutečnil a znovu získal to, co mu dědickým právem patří.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Flame Bearer , 2016


více info...

Přidat komentář

yerry
04.02.2024 4 z 5

Tento diel sa odohráva okolo roku 917 a Uhtred sa v ňom konečne podujme dobyť svoje právoplatná dedičstvo Bebbanburg, ktorý založil na dobytom území Walesanov jeho predok, príslušník starovekého západogermánskeho kmeňa Anglov Ida Plameňonosič a ktorého názov je odvodený od mena královnej Bernície (časť Northumbrie) Bebbe (žene Idovho vnuka).

Tento zámer sa mu budú snažiť prekaziť ako jeho bratranec, tak aj škótsky kráľ Konštantín alebo vplyvný šľachtic Æthelhelm. Æthelflaed zostáva Uhtredovou priateľkou do konca svojich dní. Taktiež jeho zať Sigtryggr zostáva jeho spojencom. Samotná bitka o Bebbanburg je popisovaná veľmi farbisto a autor ťa udržiava v stálom napätí ako to vlastne dopadne.

Ani tento zväzok svojou kvalitou nespadol pod úroveň tých predošlých a čítanie pekne odsýpalo. Na tie dánske a nórske mená som si už zvykol, tie saské mi však stále dávajú zabrať. Občas sa mi pletú. Veď posúď sám: Æthelflaed, Æthelhelm, Æthelstan, Ælfweard, Ælflæd. Ten starý názov Anglicka - Englaland tiež nie je na zahodenie :) Napriek tomu, knižka je veľmi dobrá...

Deia
25.01.2024 4 z 5

Mne sa celá táto séria páči a číta sa mi veľmi dobre a ani táto časť nebola výnimkou. Som rada, že sa tentokrát riešilo aj niečo iné, ako nájazdy Nórov. Taktiež hlavné postavy pomaličky starnú a konca sa zjavne nie každý dožije. Bola som veľmi zvedavá, či sa konečne Uhtredovi podarí dobyť Bebbanburg, keďže to je jeho celoživotný cieľ. A taktiež som zvedavá, či sa vyplní Alfrédov sen o zjednotenom Anglicku a za akých podmienok to bude. Ináč kniha bola typicky akčná, vtipná, záverečná bitka bola skvelá. Teším sa na ďalšie časti.


LenkaDv
13.09.2023 5 z 5

Tahle série je prostě láska. Pro mě dokonalost a miluji to. K této série se mi přesně hodí: Ne, netrpím nespavostí - jen mám skvělou knihu a nulový respekt k dalšímu dni :-) Pro mě je to skvost a to nejoblíbenější. Dokonce tak, že jsem musela v nedávné době navštívit Bebbanburgh (Bamburgh castle) a vidět ho na vlastní oči.

OlafSveinsson
04.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Bezpečnost Mercie je zajištěna a tak se Uhtred může konečně s plným nasazením věnovat splnění svého největšího snu a získat po dlouhých padesáti letech svůj domov zpět. Přestože musí nejdříve pomoci svému zeti řešit velké královské problémy, to hlavní v poslední třetině knihy opravdu přijde. A musím říct, že závěrečné dostihy po moři a dobývání hradu jsem si užil jako máloco. Ty změny... od euforie při zdolání brány, přes paniku po špatném rozhodnutí, po tu neochvějnou jistotu, že bohové jsou na jeho straně a dopřejí mu vítězství.

MartinvonHau
29.09.2021 4 z 5

Další díl Saské kroniky Bernarda Cornwella. A protože je to Bernard Cornwell, tak pro mě je to záruka toho, že se u čtení budu bavit. A taky jsem se bavil. Saské kroniky nemám sice tak rád jako Richarda Sharpe, ale Uhtred se skoro Richardovi blíží. Plamenonosiče jsem četl dlouho po předchozím dílu. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se v ději zorientoval, ale opět se to četlo samo. Uhtred je zpět na Bebbanburgu a to mu přeji. Bojím se ale, co bude dál. Už teď byly pasáže, které se mi zdály zbytečně natahované. Být autorem, nechám stárnoucího válečníka užívat si naplnění svého snu. Uvidíme, kam se série posune v dalších dílech. Snad nebudou další díly nastavovanou kaší.

kalache
10.04.2021 5 z 5

...Uhtred stárne,ale Hadí dech mu pořád sluší...

Alizon
17.01.2021 5 z 5

Opet jsem si cteni uzila, i kdyz bohuzel na zadni strane knihy je spoiler jako Brno ("dekuji" nakladatelstvi). Ale i tak je kniha plna sugestivne popsanych napinavych situaci a ani chvilku jsem se nenudila. Uhtred bojuje "proti vsem" a potrebuje pomoc vsech bohu. Zajimavou postavou se stava princ AEthelstan. Opet nemuzu nez tuto serii milovnikum historickych romanu doporucit.

rezzba
04.10.2020 5 z 5

Dokonalý.

Hotovson
04.09.2020 5 z 5

Tohle bylo naprosto skvělý! Pro mě asi nejlepší díl celý série, snad i proto, že konečně došlo na bitvu o Bebbanburg a ten konec ten byl teda fakt parádní, nemoh jsem se od toho vůbec odtrhnout a knížku přečet za půl dne :)

Teď, když už je Uhtred doma, tak doufam, že nepověsí Hadí dech na hřebík a nebude sedět jak starej fotr s nohama u krbu. I když o zábavu se postarají zřejmě Skotové a jsem zvědav na Aethlestana, protože na jihu to asi taky nebude mít jednoduchý.

Vynikající série!!!

Aileena
28.07.2020 4 z 5

Uhtred možná už zázračně nepřekvapí, ale zároveň (alespoň mě) neomrzí. Šetřím si zatím poslední vydaný díl Válku vlků a doufám, že BBart opět neodloží vydání následujícího 12. dílu. Na podzim v Anglii vychází závěrečný 13 díl série a já se dám možná i na modlení (samozřejmě k pohanským bohům) , abychom se ho v našem českém rybníčku také dočkali...
Uhtred konečně získal, o co téměř celý život usiloval a mě stále zajímá, co bude dál, už teď vím, že mi bude chybět...

zd0981
23.06.2020 5 z 5

Nevím, čím to je, ale knihy této ságy přečtu vždy ve velké pohodě. Je mi smutno, že už se blíží konec...

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Opět musím dát hlubokou poklonu PANU Cornwellimu

Atlantis
17.11.2019 4 z 5

Z Plamenonosiče jsem měl obavy. Posledních pár dílů s Uhtredem mělo kolísavou tendenci a když jsem viděl, že zase půjde o jeho milované rodinné sídlo, čekal jsem stokrát probranou linku. Moje obavy se ale naštěstí nenaplnily. Příběh je svižný s dostatkem zajímavých postav, Uhtred pomalu stárne, slábne a dodává tak celé knize nádech blížícího se konce.
Jsem opět spokojen a doufám, že navrátivší se kvalita vydrží i v dalším dílu.

Daduška
08.11.2019 5 z 5

Tak jsem dočetla desátou knihu a musím se přiznat, že na mě padl smutek, i slzu jsem uronila :-). Tento díl mě bavil hodně a závěrečnou bitvu jsem si opravdu užila. Naštěstí pan Cornwell píše dál a v říjnu 2019 vyšla v Británii již dvanáctá kniha o Uhtredovi, snad se brzy dočkáme i u nás.

tyrest
10.10.2019 5 z 5

Četl jsem a musím říci,tato sága o boji o Anglii v té době jsou až do 10dílu jednou z nejlepších.Před panem spisovatelem,smekám.

Igor1311
08.10.2019 5 z 5

Opäť raz skvelý Uhtred. Konečne boje o zjednotení Englalandu trocha ustali a do popredia sa tlači Uhtred s jeho ambíciami. Na obzore sa javí nový nebezpečný nepriateľ a nie sú to vikingovia. Pre mňa je už asi Uhtredova séria lepšia ako vynikajúci Sharpe.

Francois17
27.01.2019 5 z 5

Tak a to je zatím všechno. Od autora mi zbývá přečíst už jen pár jednotlivých knih. Škoda, bylo to výborné. Za nejlepší Cornwellovu sérii sice považuji Sharpa, ale tohle bylo taky skvělé. Desátý díl nezklamal, byla to opět dobrodružná knížka jak se patří. Zbývá už jen čekat na české vydání dílu jedenáctého.

Finn69
18.07.2018 4 z 5

Jako všechno v této sérii, moc a moc dobré. Uhtred, jak je jeho zvykem, opět skočil po hlavě přímo doprostřed takové šlamastyky, že Thor s Odinem museli dělat na dvě směny, aby ho z toho vytáhli. Zprava Wessexané, zleva Skotové, zepředu vlastní příbuzní a za zadkem moře... zkrátka nářez jako vždycky. Nedávám sice plných pět hvězd, protože Válečníci bouře se mi líbili ještě o chlup víc, ale je to výborná zábava. Snad se brzy dočkáme dalšího pokračování.

KarelP
24.04.2018 5 z 5

Jediným mínusem téhle série je, že všechny ostatní historické romány už mi připadají nudné. Na svých stránkách autor píše, že pracuje na 11. dílu a v angličtině by měl vyjít v září tohoto roku. Tak snad se dočkáme.

čef
10.03.2018 5 z 5

Ať to není poslední díl! Ani na svých stránkách však nemá autor v této sérii nic dalšího a vzhledem k jeho věku a další dílům...No, škoda - byla to opravdu skvělá jízda starověkou Mercií, Northumberlandem a Wesexem. Kolikrát museli bojovníci obou stran umírat ve štítové hradbě většinou vítězící pod vedením geniálního stratéga Uthreda z Bebbanburgu. Nádherně, napínavě a velmi živě vylíčené poměry v době sjednocování zemí na britských ostrovech a vzniku Englalandu pod vlivem šíření křesťanské víry.