Pirátova plavba kolem světa

Pirátova plavba kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69460/bmid_piratova-plavba-kolem-sveta-Gxp-69460.jpg 4 18 5

Kniha vypráví o Angličanovi Drakeovi, který se chystal na novou expedici na moře. Drakeovi to ale trvalo čtyři roky, než expedici uskutečnil. Když dostal povolení vyplout, námořníkům nepřálo počasí a loď musela zůstat v přístavu. Drake byl úspěšný obchodník a cestovatel. Po ponížení od Španělů se Drake nemohl s touto prohrou smířit, a tak zasvětil svůj život pirátství. Vydal se na dvě průzkumné cesty na západ od Indie a podnikl patnáctiměsíční krvavou loupežnou výpravu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The World Encompassed , 1977


více info...

Přidat komentář

SlávaL
25.04.2022 4 z 5

Tato kniha je zatím poslední v řadě o nejznámějších mořeplavcích, což mělo možná za vinu pocit, že se nám ten vítr do plachet při "vyplouvání z přístavu" příliš neopírá, ale je to pouhý přelud. Jakmile se dostaneme na volné moře, napnou se plachty až k prasknutí. Kniha se stává poutavější a poutavější, nechybí i úsměvné pasáže, kdy si člověk dokáže v roli F. Drakea představit Johnny Deppa. Průkopnické mořeplavby by byly skvělou předlohou pro několikadílné filmové zpracování.

Kozel
12.05.2021 5 z 5

"Legendy bývají barvité, ale to neznamená, že pravda je šedivá. Poznat pravdu o skutečném Francisu Drakeovi je nelehký úkol. V jeho životě bylo tolik nevšedních činů a provázel je takový rozruch, že se nám za všemi těmi příběhy snadno ztrácí člověk. Po tisíc a čtyřicet šest dní stál Drake sám a sám, a svým umem a rozvahou vzdoroval živlům, svou vůlí přiměl své druhy k poslušnosti, svou prozíravostí i tvrdostí deptal nepřátele. Když jsme se zabývali průběhem těchto tisíc a šestačtyřiceti dví, odhalovali jsme za vybájenou postavou postavu skutečného člověka. A když jsme ho takto odhalili, každý si o něm může utvořit svůj vlastní názor."

Je sice otázkou, do jaké míry autor představuje "člověka za legendou", jestliže popisuje pouze jednu, byť zásadní a (spolu se Santo Domingem) nejslavnější epizodu Drakeova života. V tomto smyslu je kniha Dereka Wilsona naprosto skvostná a vezme čtenáře na dlouhou, dalekou a na zážitky natřískanou plavbu pod velením kapitána Francise Drakea a člověka, kterým v tu dobu byl. Vynikající námořník, kapitán, vzdělanec svého oboru, který následným generacím anglických mořeplavců otevřel cestu k ovládnutí světových oceánů. A jen tak mimoděk zasadil políček španělské koruně, když se mu vydařilo několik husarských kousků, včetně toho zásadního - dosud největšího pirátského lupu, jehož hodnota se za celou dobu nepodařila prokázat. Pro představu - podle Derekových počtů a bez ohledu na inflační změny to odhadem dává nějakých skoro tři čtvrtě miliardy naší měny.

Bavila mě tahle kniha a vskutku pomohla poznat Francise Drakea trochu blíže. Co se jeho řemeslných kvalit týká, tam naprosto není o čem diskutovat. V 16. století na "bárce" Pelikán, později Zlatá laň/Golden Hind obeplul zeměkouli a čelil nejedné potíži, zatímco ztrácel postupně jednu loď za druhou vlastní flotily a jeho posádka počtem klesala na polovinu. Avšak jeho charakter, to je věc pozoruhodná. Zatímco jeho chvástavost mu činila osobní potíže na souši, ta samá vlastnost na moři pomohla utvořit legendu, vznést zmatek se strachem do tábora nepřátel a jemu přinést nejednu výhodu. Hluboká osobní nenávist ke Španělům byla mnohdy motorem jeho činů snášející mlhu nad tím, do jaké míry ony činy posuzovat. Osobní nevraživost byla Francisovi celkem vlastní, své by o tom mohl říct rod Grenvillů.

Pozoruhodný příběh, skutečně. Francis nebyl ani hrdina, ani zloduch (jeho největší "hříchy" se jmenují Doughty a Nuno da Silva). Byl to ovšem génius na svém místě, který v pravou chvíli věděl, jak se zachovat, jakou nasadit tvář a kam otočit kormidlem. A těchto 250 stran malého formátu rozhodně stojí za to, aby si současník tu plavbu absolvoval.


Cusco
06.05.2015 4 z 5

Spisovatel, pan Derek Wilson je moudrý muž, který pečlivě sepsal podrobnou studii o Drakeově plavbě a nepodlehl ve své práci jednostrannému uctívání hrdiny. Obsahuje podrobný popis plavby a historických událostí, i ČB fotografie a mapy.
V knize jsou uvedeny poznámky k textu a nejdůležitější historické prameny, z kterých autor čerpal cenné informace, dle skutečných událostí.
Zajímavá a hezká kniha (mám 2x), která určitě stojí za přečtení. :)

Richie1
17.08.2014 4 z 5

Výborně zpracovaný popis neobyčejné mořeplavecké cesty anglického námořního kapitána Francise Drakea, který během tří let (celkem 1046 dní) přeplul Atlantický, Tichý i Indický oceán, přepadl několik španělských i portugalských lodí (přičemž získal neuvěřitelné bohatství), objevil nové země i mořeplavecké cesty a v neposlední řadě uzavřel přinejmenším jedno spojenectví začínajícího anglického impéria s místním královstvím v tichomořských Molukách.
Autor celou cestu ( i to, co jí předcházelo a co následovalo) popsal velice střízlivým jazykem a zároveň natolik příjemným stylem, že se kniha čte velmi dobře, ačkoliv se jedná o dílo na pomezí literatury faktu a populárně naučné literatury.
Dobrodružství plavby kapitána Francise Drakea rozhodně doporučuji k přečtení, a to nejen milovníkům anglické historie, ale i těm, kteří se zajímají o mořeplavecké počiny průkopníků, korzárů i badatelů.

Jirka73
17.07.2011 5 z 5

Knihu jsem četl před pětadvaceti lety jako puberťák, přesto na ní dodnes vzpomínám: dostal jsem ji k vánocům a ještě ten večer jsem jí začal číst. Četl jsem a četl... a najednou jsem knihu dočetl a venku zrovna začínalo svítat: bylo 25. prosince... Moc mě bavila a dodnes si z ní hodně pamatuji.

Štítky knihy

mořeplavba 16. století Alžběta I., královna, 1533-1603 piráti korzáři mořeplavci cesty kolem světa Sir Francis Drake, anglický korzár, 1540-1596

Autorovy knížky

Derek Wilson (p)
americká, 1935
1986  82%Pirátova plavba kolem světa

Kniha Pirátova plavba kolem světa je v

Přečtených29x
Doporučených4x
Knihotéce42x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x