Hluboký spánek

Hluboký spánek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44572/hluboky-spanek-44572.jpg 4 366 52

Phil Marlowe série

< 1. díl >

Klasika detektivní literatury 20. století. Umírající milionář si pozve Phila Marlowa a pověří ho, aby se vypořádal s vyděrači v záležitosti, do které se zapletla jedna z jeho mladých, hezkých a neukázněných dcer. V pořadí již osmá detektivka známého autora drsné školy Raymonda Chandlera, která vychází v jednotné úpravě v edici Albatros Plus.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Riopress
Originální název:

The Big Sleep , 1939


více info...

Přidat komentář

jasnyj
23.01.2024 2 z 5

Mám asi jiný vkus - nedočteno :|

PetK
22.01.2024 2 z 5

Ať se na mě milovníci klasiky nezlobí, ale mě to nezaujalo minimálně... U audia jsem ztrácela pozornost, šovinistické poznámky beru jako "úlitbu době", ale prostě za mě přežité.


Kopta
13.12.2023

Sice zajímavé, ale pro mě ničím, co by mě donutilo tomu zůstat věrný.

ivousekk
09.12.2023 4 z 5

Nebylo to spatne. Hodne postav = horsi prehlednost. Hodil by se tahak. Celkem prekvapivy zaver.
CRo za 1.

davidurban1973
09.12.2023 3 z 5

Posloucháno jako četba na pokračování. Slušně namluveno, příběh dobrý, zkrátka stará známá klasika

pablito
05.12.2023 5 z 5

Detektivka z doby, kdy ještě nebyly všude kamery, ani DNA (tedy DNA byla, ale nikdo o tom nevěděl) a lidé si kupovali detektivky i když v nich nebyl psychopatický vrah zvrácený způsobem, který ještě dříve nikdo nepopsal.

jasminecka
01.12.2023 3 z 5

Poslouchano jako cetba na pokracovani. Nebylo to spatne, rozuzleni mi prislo super, ale obvas jsem se ztracela ve jmenech postav. Kolikrat se mi zdalo, ze uz by mohl byt konec, ale pak se NECO stalo, nekdo se zjevil jako a posunul dej. Jako by autor pospojoval X ruznych drobnych historek. A pridavam se k predchozim pochvalnym komentarum, co se stylu humoru a neotrelych prirovnani tyce, to me bavilo.

Kackac77
30.11.2023 2 z 5

Posloucháno jako audiokniha na ČRo. Doposlouchala jsem to silou vůle. I když to chvílemi bylo nadějné, občas mě něco i zaujalo, celkově mě to nebavilo a vlastně mě ani moc nezajímalo jak to dopadne, což mi u detektivky připadá jako to hlavní...aby to bylo napínavé a abych chtěla vědět jak se ta zápletka rozplete.

Jara.v
28.11.2023 3 z 5

Poslechnuto jako audio četba na pokračování a musím říct, že to nebylo špatný. Děj zůstal otevřený, ale Marlow je podle mě sympatický pohodář, který to má srovnané. Celkově byl případ trochu zmatený a šlo tam jedno přes druhé, ale všechno se tak nějak vyřešilo do zapomnění.

Vesmich
24.11.2023 3 z 5

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování v rádiu a bavilo mě to. Četl to takový temný, mužný hlas, takže některé ty hlášky zněly parádně. Kulisy parádní, detektiv sympaťák, dekadence všude kolem děsivá. Akorát nevím, o čem to vlastně bylo :)

betička
29.03.2023 2 z 5

Z knihy jsem malinko zmatená, asi jako byl pro mě zmatený a nejasný děj. Všechno tak zvláště pospojované, že jsem se v ději ztratila a sem tam se zase našla, ale jen proto abych se mohla ztratit znovu :-)
Jediné co se mi líbilo byla neuvěřitelná přirovnání ... byl kluzký jak jadérka červeného melounu ...

SumýšIrena
26.08.2022 4 z 5

Detektivka je to průměrná možná i trochu zmatená, ale hvězdu navíc dávám za postavu a řeči Phila Marlowa. "...Nevadí mi, že na mne koukáte svrchu nebo že snídáte skotskou. Nevadí mi, že předvádíte nohy. Jsou to parádní nohy a těší mě, že jsem se s nimi seznámil. Nevadí mi, že se vám nelíbí mé chování. Je mizerné a za dlouhých zimních večerů se tím rmoutím..."

sarkaditt
20.06.2022 3 z 5

Audiokniha: Hvězdička navíc je za skvělý přednes Tomáše Hanáka. Už jen díky tomu mi to trochu připomínalo film Mazaný Filip, také díky různým přirovnáním, nicméně příběh jako takový byl nudný a nezajímavý, dialogy občas až matoucí.
Jako film by to možná bylo lepší, ale jako kniha mě to vůbec nezaujalo. Po další už nesáhnu.

konicekbily
06.05.2022 4 z 5

Vracím se klasikům detektivní literatury. Kdysi dávno jsem přečetl několik příběhů o tomto slavném fiktivním soukromém očku - a tento ne. Je to první kniha o PM, a rád jsem se vrátil na pobřeží Tichého oceánu před druhou světovou válkou. Domnívám se, že autor skvěle zachytil tehdejší prostředí a vztahy lidí. A cynický Marlowe se tam hodil!l

SlamLenka
11.09.2021 2 z 5

Na detektivky moc nejsem, ale chtěla jsem se aspoň jednou knihou zapojit do aktuálního kola #klasikomilove na IG, tak jsem si jednu z předepsaných titulů vybrala právě tenhle kousek. Na rovinu ovšem předem přiznávám, že mé sympatie si kniha nezískala…
Problém však nebyl jen v literárním žánru. Nesedlo mi velké množství postav, jejichž jména se mi trochu motala dohromady, a neoslovilo mě ani téměř gangsterské ladění příběhu. A pak ty postavy! Všechny jako by byly karikaturami sebe samých – jsou co do charakteru a jeho projevů v chování vyšponované až nadoraz!
Kdyby detektivky někoho zajímaly, hodí se zmínit, že Hluboký spánek je první ze série asi deseti příběhů s Philem Marlowem. Tohle soukromé očko je živo jen z alkoholu a kuřiva a má tendenci pohybovat se vždycky trochu na hraně. Zdá se, že atmosféra Los Angeles první poloviny 20. století k tomu snad sama vybízí (aspoň tedy v Chandlerově podání), protože podobně tu žijí i ostatní postavy. Všichni přetékají cynismem a ironií, mají sklony k hazardu, pijí, kouří a drží spoustu zbraní. Přiznám se, že celé to došlo až tak dále ko, že normální mi tu přišel snad je majordomus Norris.
A ještě info nakonec: Kniha poprvé vyšla roku 1938 a příběhy s Philem Marlowem byly několikrát filmově a televizně adaptované, tedy se asi těší (či těšily) jisté oblíbenosti. Já ale bohužel k fanouškům patřit nebudu.

CharlesWard
21.08.2021 5 z 5

Na rozdíl od Loučení s Lenoxem, jsem si tuto prvotinu neskutečně užil!

Katania
08.08.2021 4 z 5

Klasická americká krimi. Líbilo se mi, i když jsem se občas ztrácela v postavách.

viweb
21.06.2021 4 z 5

Příjemná detektivka, poslechnuto jako audiokniha a namluveno Tomášem Hanákem. Na můj vkus trochu hodně postav, měla jsem problém se zorientovat kdo je kdo a kam patří. Jinak příjemný odpočinkový příběh.

mi-380
27.12.2020 5 z 5

Tak tohle je pro mne klasika. Asi proto, že je to první velký případ Philla Marlowa. Nebo proto, že jsem tu knihu pro její neopakovatelnou atmosféru a trefné popisy a hlášky přečetl už potřetí? Nebo snad že se mi ještě pořád dělají hvězdičky před očima z jiskření mezi Humphrey Bogartem a Lauren Baccall ve filmu z roku 1946? Nebo pro skutečnost, že tímto románem Chandler navázal na Hammetta a odstartoval zlatou éru jednoho literárního stylu a jako první autor detektivek byl kritiky přijat mezi spisovatele tvořící „vysokou“ literaturu? To všechno jsou pro mě dobré důvody a méně podstatná zůstává krkolomná zápletka, podobně jako předválečný rok vydání originálu.
95 % (aktuálně 233 hodnotících s průměrem 81 %).

Nevadí mi, že mi předvádíte nohy. Jsou to parádní nohy a těší mě, že jsem se s nimi seznámil. Nevadí mi, že se vám nelíbí mé chování. Je mizerné a za dlouhých zimních večerů se tím rmoutím. Ale nemařte čas tím, že se ze mě pokoušíte tahat rozumy.“...

Alma-Nacida
05.12.2020 4 z 5

Audiokniha načtená velmi zdařile Tomášem Hanákem mi občas evokovala jeho "sklepáckého" mazaného Filipa, ale jinak jsme si detektivku užila. Všichni jsou proklatě drsní, ženy svůdnice až nymfomanky, padouši patřičně podlí... zkrátka Phil jako vyšitý. ;)