Petr Koukal: Jsem

Petr Koukal: Jsem https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313355/mid_petr-koukal-jsem-9J0-313355.jpg 4 102 30

„Pane Koukale, vy mi nerozumíte. Máte s největší pravděpodobností rakovinu a ještě dnes vás budeme operovat.“ Tahle věta převrátila badmintonistovi Petru Koukalovi život naruby. Měl rozjetou kariéru, plánoval, jak bude vozit medaile z velkých turnajů, ale místo toho ležel za pár hodin na operačním sále. Ve 24 letech mu lékaři objevili rakovinu varlat. Bál se o život a v tu chvíli ho ani nenapadlo, že má před sebou ještě dvě olympiády. A že při slavnostním zahájení jedné z nich dokonce ponese českou vlajku. Upřímný pohled do života profesionálního sportovce. Nejen o zákeřné nemoci, ale také o protloukání se světem okrajového sportu, kterému se spolužáci ve škole smáli. Příběh plný dřiny, emocí, naděje i svatby s nejlepší českou biatlonistkou, kterou od vztahu s ním mnozí zrazovali. Koukal otevřeně promlouvá nejen o boji s rakovinou, ale i o soukromí a rovněž o dopingu nebo sázení ve světě badmintonu.... celý text

Přidat komentář

Kníračka12
06.11.2023 4 z 5

Příjemná kniha nejen pro fanoušky badmintonu. Je to taková emotivní sonda do života jednoho sportovce a bojovníka.

Lily101
26.02.2022 3 z 5

Poprvé jsem četla knihu skoro dva týdny a musela se do ní ještě nutit.

SPOILER: Něco bylo zajímavé (svatba, vztah dvou sportovců, sport), něco by si zasložilo víc rozebrat (udělení divokých karet federací) a něco bylo protiřečení(proč jsem onemocněl, když jsem jedl zdravě, nemoc a přibírání a následně po nemoci začal jíst zdravěji-částečně na str. 281 odst. 1). Bohužel nemoci se nevyhýbají lidem se zdravým životním stylem, což min. tuší i mnohem mladší lidé, než autor knihy. KONEC SPOILERU.

Autor se snažil, ale témata se pořád točila kolem tří věcí (a dost často se dalo dočíst o tomtéž ve více částech knihy). Pouštěla jsem si i rozhovor v Show Jana Krause na youtube, kde to působilo dost podobně (pan Koukal mluvil v té době jen o dvou tématech). Je děsivé, čím si musel projít a je působivé, že nic nikdy nevzdal (jel na turnaje i přesto, že procházel chemoterapií).

Dvě hvězdičky za snahu a jednu za přiblížení života sportovce, který si prošel šílenou situací (dost závažnou nemocí) a byl přítelem, snoubencem a následně manželem jiné sportovkyně. Kniha by rozhodně mohla být o polovinu kratší a předala by vše podstatné, ale délka je samozřejmě zcela výhradně
v rukou autora, příp. osob, které knihu vydávají.


pestas
30.08.2021 5 z 5

Uprimna kniha, zajimavy vhled do zivota sportovce ve sportu, ktery neni stedre dotovany jako hokej ci fotbal, vhled do rodiny, pocitu, pochybnosti ale i srdce cloveka, ktery rozhodne nemel svuj uspech jen tak. Cetla se skvele

Vesina
15.07.2021 5 z 5

Úžasná knížka, která se četla naprosto sama !! Emotivní příběh skvělého sportovce a bojovníka .... no slzička ukápla !!

Kara28
28.01.2021 4 z 5

Získala jsem jiný pohled na sportovce. Kniha byla čtivá a osobně se mi hodně líbila.

LinHan3
10.04.2020 5 z 5

Četla jsem už před nějakým rokem, ale na jeden zátah přes víkend. Doporučuji.

TheCiko5
23.03.2020 5 z 5

Miluju badminton!
Miluju Petra Koukala!
A miluju tuhle knihu!
Peťo, respekt!

eva5397
12.02.2020

Přečteno za pár hodin. Nešla odložit. Úplně nový pohled na sportovce a jeho život, jak sportovní tak osobní.
Moc se mi líbila.

Honza89
05.08.2019 4 z 5

Hezky zpracovaná autobiografie, ve které jsem některé kapitoly hltal s otevřenou pusou, u jiných jsem trochu ztrácel pozornost, ale pokaždé jsem oceňoval upřímnost a otevřenost Petra Koukala. Nabídl svůj reálný pohled a neřešil, že místy může působit nesympaticky. Prostě odkryl karty a nechal na každém, ať si udělá vlastní názor. Já osobně mám raději trochu jiné typy sportovců, neimponuje mi například touha po popularitě, nicméně to není důležité. Podstatné je, že bývalý reprezentant v badmintonu překonal zákeřnou nemoc, pomáhá lidem a má krásný přístup ke svým nejbližším. Vyprávění o Gábině bylo názorné pro všechny chlapy a to nejpěknější, co kniha nabídla. Zapomenout ale nesmím ani na zajímavé zasvěcení do badmintonu, kde by mě nikdy nenapadlo, o jak náročný sport se jedná. Klobouk dolů před Petrem Koukalem za tu dřinu, kterou podstoupil.

NaiTenshi
22.06.2019 5 z 5

Skvěle napsaná autobiografie sympatického mladého kluka. Vrhla jsem se na ni ihned po dočtení Jiné. Petr mě zajímal vždycky, obdivuji, že to dotáhl tak daleko s tímto sportem, když žije a trénuje v zemi, kde nejsou podmínky ani prostředky jako například v Asii. Ale Petr byl odhodlaný a dokázal se vrátit na vrchol i po zákeřné nemoci. Nejvíc mě ale dojalo to, jak krásně umí mluvit o své ženě. Krásná autobiografie.

Cleo De Nile
06.06.2019 5 z 5

Poutavý příběh jednoho z nejsympatičtějších českých (bývalých) sportovců ve mně vyvolat silné emoce. Často jsem se smála nahlas, během Petrova loučení s kariérou a prožívání těžké nemoci jsem měla na krajíčku, a u částí s Gabrielou jsem se usmívala jako sluníčko. Petr Koukal společně s Martinem Moravcem odvedli skvělou práci, kniha je autentická, zajímavě psaná a plná užitečných či zábavných informací. Takhle má vypadat autobiografie.

Clea3112
28.01.2019 5 z 5

Zpověď vrcholového sportovce, mladého kluka se spoustou snů, kterému osud nečekaně zamíchá karty osudu. Napsáno velmi čtivě, poutavě a přitom zcela lidsky, upřímně, Petr se nestaví do pozice superhrdiny, či ideálu. Ba naopak, otevřeně se přiznává i ke svým slabým stránkám, což jeho příběh o to více posiluje. Každý kdo se s rakovinou – jakkoli, i zprostředkovaně – setkal, bude chápat, čím vším si musel projít, nejen po fyzické stránce, ale i po psychické. Kolikrát asi přehodnocoval svůj život (minulý i budoucí) a své sny. Proto mi přijde neuvěřitelné, že i v takové situaci byl nucen potýkat se s výtkami o zviditelnění. Ač mi jeho přístup k trénování záhy po nemoci přišel někdy trochu přehnaný a uspěchaný, na druhou stranu jsem v tom všem vnímala jeho neúmornou touhu žít, jít dále za svými sny, prostě pokračovat…. A to bylo hrozně sympatické a pozitivní. Velmi poutavě Petr popisuje i své zápasy, emoce, napětí, které je doprovázely (jako bývalá hráčka badmintonu jsem to vše prožívala s ním :) ) na kurtu i po hře. A jako bonus, který potěší každé dámské srdce, jeho příběh s Gábinou :)
Doporučuji k přečtení (i pokud se o sport nezajímáte) a Koukalovým držím palce.

asanita
27.12.2018 5 z 5

Velmi čtivá kniha o skvělém sportu. Sama badminton hraji, a tak mě popis turnajů a tréninků vážně bavil. Některé informace o soukromém životě Petra Koukala byly opravdu překvapivé a boj o olympiádu v Riu jsem si doslova užívala. Soucítila jsem s Koukalem při vyprávění o dlouhých cestách letadlem, nezdařených zápasech nebo o pochybném ubytování v Asii. Rakovina byla posledním bodem v už tak strhující knize a před autorem smekám.

prochajda
07.08.2018 4 z 5

Skvělá kniha, otevřená zpověď velkého sportovce a bojovníka se zákeřnou nemocí. Výborná osvěta.

triatlet
01.07.2018 4 z 5

Martin Moravec čtivým stylem přibližuje prostředí "malého" sportu, pocity sportovce, který vážně onemocní.
Petra Koukala jsem vnímal jako úspěšného badmintonistu. Později jsem sledoval, jak bojuje s nemocí.
Pohled do soukromí prostřednictvím knihy Jsem není nijak bulvární.
"Heslo ke svému sázkařskému účtu jsem dávno zapomněl. Jestli ho najdu, možná si vsadím na další prezidentskou volbu. Nebo na to, že Gábina vyhraje zimní olympiádu." (s. 246)

joshula
20.05.2018 4 z 5

Knihou nás zavání hlavně do světa sportu a boje se zákeřnou nemocí. soukromím se moc nepitvá ale za to nenechá na jednom soupeři nit suchou. Sympatické jsou jeho postřehy ke hře, sportovnímu okolí a (ne)chuti na konci kariéry k dalšímu tréninku.

simona5r
25.03.2018 5 z 5

Ač je mi příběh Petra částečně známý z médií, až po přečtení knihy mám pocit, že je mi "blízký". Při čtení jsem vše prožívala s ním a moc jsem mu fandila resp. stále fandím :-)

GiGi61
24.11.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetl během dne v nemocni.Neskutečně čtivě napsané,s velmi lidský přístupem.Ohromná vůle jít si za svým snem i přes překážky v podobě nemoci.Každý chlap si při čtení této knihy musí ,,sáhnout do rozkroku."Ohromný obdiv a smekám!

MildeZ
12.11.2017 5 z 5

Tak po velmi dlouhé době jsem knihu zlousknul během víkendu, a to bych teda musel hodně dlouho přemýšlet, kdy se mi toto povedlo naposledy :-) Na knihu jsem se těšil a četla se velmi svižně. Jen těžko se mi odtrhávalo od stránek ;-) Spousty pozoruhodných informací, pocitů a názorů. Všem sportovním nadšencům vřele doporučuji (a nejen jim...)!

Hella
14.10.2017 4 z 5

Nečekala jsem tak otevřenou a upřímnou zpověď, navíc výtečným způsobem sepsanou. Nicméně jsem se během čtení zmítala mezi dvěma silnými dojmy: Jeden byl z toho, jak silný může být sportovní příběh a druhý paradoxně.... moje občasné antipatie k PK za to, co o sobě odhaluje.

Štítky knihy

životopisy, biografie

Autoři knihy

Petr Koukal
česká, 1985
Martin Moravec
česká, 1981

Kniha Petr Koukal: Jsem je v

Přečtených143x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených8x
Knihotéce34x
Chystám se číst34x
Chci si koupit10x