Perský oheň

Perský oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12409/bmid_persky-ohen-lh8-12409.jpg 4 23 3

Východ a Západ se spolu poprvé utkaly před 2 500 lety. Počátkem 5. století př. n. l. se jistá globální supervelmoc rozhodla přimět dva státy, které vnímala jako teroristické, k poctivosti a pořádku. Onou supervelmocí byla Persie. Její králové založili první impérium světa, které ve své době nemělo konkurenta. Za teroristické státy byly považovány Atény a Sparta, dvě výstřední města v chudé, hornaté a zaostalé zemi jménem Řecko. Příběh o tom, jak se jejich obyvatelé postavili nejmocnějšímu muži planety a porazili jej, patří k nejpoutavějším epizodám lidských dějin.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Persian Fire: The First World Empire and the Battle for the West , 2005


více info...

Přidat komentář

Prometheus
07.04.2016 4 z 5

V dnešní době kniha více než nutná. Velmi dobře napsaná, i když obsahovala spoustu gramatických chyb (chyba na straně naší, nikoliv autorova).

Vavča
30.11.2015 4 z 5

Autor je mistrný vypravěč, dovede přiblížit realitu starověkého Řecka i zrod Perské říše, která se stala na 220 let velmocí. Obrovský literární talent autor, důvěrná znalost Hérodota, primárních pramenů (řeckých, latinských) je mu ke cti. Nicméně bohužel, hlavní problém autorovi svým způsobem uniká. Proč Perská říše opustila plán podmanění řeckých poleis v Helladě? (A nejen tam chtěli Peršané rozšířit svůj vliv). Vždyť měli obrovské zdroje, možnosti, důvod, že poznali hranice expanze nezní moc přesvědčivě, respektive není dost podložen argumenty, fakty. V tomto zůstává tak trochu zajatcem intelektuálního horizontu 19. století. Nedovede vysvětlit čtenáři, že mnohé klasické překlady jsou výsledkem prudérních anglických překladů viktoriánského období, které nepřipouštěly humor hrubšího zrna. Například známý výrok Leonida molon labe je v originále v kontextu nově přeloženo ve stylu přijďte si pro mou zbraň a dostanete ji do p..... To bohužel není jediný dluh, který musím na autora vznést, on příliš nerozumí kontextu vzniku Perské říše, která měla mnohem více společného s říší Elamu, než s impériem Médů (byť možná měli podobné náboženské představy, ale určitě ne stejný druh státního uspořádání). Byť Médové byli později souputníci Peršanů v novém státě. Navíc autor nezajistil nové objevy v rámci oborů zabývající se orientálními národy, historií, archeologií, jejich jazykem. Nemusí kopat v zemi, překládat zdrojové texty, jen si zjistit nejnovější objevy. Perská říše je mnohem složitější živočich na porozumění, než se zdá. Sice se čtenář dozví, že Xerxés přerušuje plány kvůli povstání v Babylónu (ale jednak necituje zdroj, že by Pierre Briant a jeho práce na Perskou říši?), zejména ovšem nedovede tento důvod dostatečně uchopit a více rozvést. Význam Babylónu, fungování perských satrapií bylo asi poněkud jiné, než jak si je představujeme. Perská říše nebyla asi vůbec tak absolutní monarchie, jak si ji představujeme. Nicméně tyto výhrady jsou pro specialisty, akademiky, běžnému čtenáři Holland rozšíří obzory, může ho svým uměním vyprávět nasměrovat ke starověké historii.


braunerova
27.07.2015 5 z 5

Výklad řecko-perských válek v historických souvislostech, jako boj západní a východní kultury. Výborně napsané, srozumitelné i pro laiky, přečetl jsem za dva dny. A navíc v dnešní době opět aktuální. První část knihy popisuje dějiny jednotlivých aktérů konfliktu - Persie, Sparty a Athén. Následuje popis slavných bitev - Marathon, Thermopyly, Salamina a Plataje.

Kupodivu nejvíc na mě ale zapůsobil osud geniálního Themistokla, vizionáře a zachránce Athén:
"Již od Salamíny ho nenáviděli za to, že měl soustavně a jednoznačně pravdu ... Nyní uprchl z Řecka navždy. Po putování a dobrodružstvích hodných Odyssea skončil nakonec v Súsách. A všechny skvělé rysy jeho intelektu, které kdysi zasazovaly smrtící rány perským ambicím, sloužily nyní Velkému králi. Poslední dny strávil na dvoře v Sardách, kde radil, jak nejlépe vzdorovat pronikání jeho vlastních krajanů na perské území. A jako služebník perského krále a zrádce Řeků v roce 459 př.n.l. naposledy vydechl."

Kdo by chtěl o výše uvedeném znát více z vojenského hlediska, doporučuji výbornou knihu J.Kovaříka Válka Řeků s Peršany.