Mechanická princezna

Mechanická princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248651/bmid_mechanicka-princezna-W3b-248651.jpg 5 1148 196

Pekelné stroje série

< 3. díl

Nad londýnským Institutem se stahují mračna. Mortmain připravuje útok na lovce stínů; chce je zničit pomocí pekelných strojů, armády nelítostných mechanických bytostí. Na dokončení svého plánu potřebuje už jen jedno: Tessu Grayovou. Lovci stínů se snaží vypátrat Mortmaina dřív, než armádu vyšle do útoku. Když však Mortmain Tessu unese, Jem a Will, kteří si oba dělají nároky na její srdce a lásku, jsou ochotní udělat cokoliv pro její záchranu. Tessa si uvědomuje, že jediný, kdo jí může pomoci, je ona sama. Ale dokáže se jedno obyčejné děvče postavit celé armádě pekelných strojů?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Clockwork Princess , 2013


více info...

Přidat komentář

Brambora_Šeby
28.03.2024 5 z 5

A je konec.
Musím říct, že šlo o nejlepší knihu z celé série a jednu z nejhezčích vůbec. Sice zde nebylo tolik akce, kolik bych asi očekávala a upřímně konec Mortmaina byl za mě dost rychlý, ale ten emoční prožitek...... Bylo zde poměrně dost stránek věnovaných lásce hlavních postav, což mě osobně nijak nevadilo. Na konci jsem brečela jak ještě nikdy. Upřímně ten epilog mě zkrátka nějak dostal a celkově na mě celá kniha zanechala svůj otisk.

patricia8137
22.12.2023 5 z 5

Kniha MECHANICKÁ PRINCEZNÁ je tretím a zároveň posledným dielom fantasy série Pekelné stroje. Kniha bola opäť veľmi čtivá, pri čítaní som nevnímala nič naokolo. Po dočítaní si uvedomujem dokonalé prepojenie so sériou Nástroje smrteľníkov, ktorú som čítala ako prvú. Táto séria mi pripomenula niektoré nezodpovedané otázky, ktoré mi autorka v tomto dieli zodpovedala. Som nadmieru spokojná so záverom knihy, bolo to skvelé a hlavne emotívne zakončenie celej série. Veľa vecí sa vysvetlilo, dostala som odpovede na všetky moje otázky. Nebudem porovnávať práve dočítanú sériu Pekelné stroje so sériou Nástroje smrteľníkov. Každá bola v niečom iná a jedinečná, ale aj podobná a známa. Vďaka autorke som si mohla prečítať o osudoch úžasných knižných postáv, ktoré mi navždy zostanú v srdci. S autorkou sa ešte nelúčim, chystám sa na jej ďalšiu knižnú sériu Tajomná temnota.


Píďalka1
29.10.2023 3 z 5

Tak úplně nevím, jak celou sérii hodnotit. Mechanický anděl ukázal barvitý svět s velkým potenciálem dobrého příběhu. Druhý díl se mu snažil zdárně sekundovat. A třetí díl to vše téměř zabil množstvím vzdechů, milostného tokání, milostným vzplanutím, odmítáním, omlouváním se, a opětovným dvořením. Ufff. Místa, kde se dělo něco pro příběh podstatného to zachraňovala, ale měla jsem pocit, že autorka už jen natahovala délku knihy. Srážím na tři hvězdy kvůli sáhodlouhým pasažím o ničem. Přes pět stran milostného tokání v téměř každé kapitole je prostě na mě moc. Škoda.

Carol1122
05.08.2023 4 z 5

Poslední díl série a přiznám se, že jsem i částečně ráda. Autorka má skvělý a barvitý styl vyprávění, úžasně propracované charaktery, špetku sarkasmu a skvělý příběh. Co ale trochu chybělo, byla špetka toho logična v příběhu. Nehledě na zápletku a konec. Od prvního dílu příběh neustále gradoval a napínal čtenáře, až pomalu vygradoval. Sérii určitě doporučuji všem, kdo mají kromě fantasy rádi i špetku historična :)

Mishak
03.07.2023 4 z 5

U téhle autorky mám ráda přeskakování ve vypravování příběhu z postavy na postavu a konečně v posledním díle série jsem se ho doopravdy dočkala. Za mě byl tenhle díl byl z celé série ten nejlepší!

Líbí se mi, že ať čtu jakoukoliv knihu ze světa Lovců stínů (nezáleží ani na tom, v jakém pořadí se k nim dostanu, protože vycházejí u nás dost na přeskáčku), vždycky narazím na nějakou situaci, postavu, část příběhu, atd., která navazuje, nebo předchází ději v ostatních knihách. To v tomhle knižním světě neskutečně obdivuji a miluji! Potom pátrám ve svém čtenářském deníku, v rodokmenech lovců stínů, atd., abych si své teorie či poznatky ověřila a strašně moc mě to baví!

Tessa jako postava mi k srdci úplně nepřirostla, ale její lásce ke dvěma mužům rozumím a dává smysl (vzhledem k přísaze parabataiů a jejich propojeným duším). Co mě však docela zklamalo, bylo vypořádání se s Mortmainem. Prakticky lusknutím prstů? Opravdu? Tessa je tak mocná, že to mohla ukončit mnohem dříve. Těšila jsem se na to, jak se autorka právě s touhle situací vypořádá a ona ji utla tak brzo, že jsem mrkla a bylo po všem. To mě dost mrzí

Ostatní postavy jsem si opravdu zamilovala!

Přes všechny klady nemohu dát plný počet hvězd, protože jsem v knize našla i věci, které mi moc nesedly. Nemluvím ovšem o epilogu, který drnká na tu správnou strunu mého srdce. A to oceňuji.

aquaver
22.05.2023 5 z 5

Jedna z mých srdcovek Četla jsem už před pár lety a nedávno mě lákalo si to přečíst znovu. A můj názor na tuhle sérii se nezměnil. A i když jsem moc dobře věděla jak to skončí, stejně mě ten konec znovu dojal. Za mě Pekelný stroje jsou mnohem lepší jak Nástroje smrti. Jak formou psaní, dobou ale i postavami. Určitě si to zase někdy přečtu :)

Anadol
15.05.2023 4 z 5

není špatná

MAU256
08.05.2023 5 z 5

"Když se srdce rozdělí samo proti sobě, nemůže obstát alespoň se to říká. Milujete je oba a ničí vás to."

"Spojili jste své duše v jedinou už jako děti. Nemohla bych Willa tolik milovat, kdybych nemilovala i tebe. A nemohla bych milovat tebe tak, jak tě miluji, kdybych nemilovala Willa, jak jsem ho milovala."

Krásný příběh života Tessy, lovců stínů, čarodějů, vlkodlaků a dalších přátel, no a samozřejmě i nepřátel. Jsem ráda, že jsem na tuto sérii v databázi knih z čtenářských příspěvků narazila. Určitě stojí za přečtení, mě se moc líbila.

Nikkiproch
05.02.2023 5 z 5

Tohle je tak boží čtení… ze všeho nejradši bych byla, kdyby Cassandra napsala knížku úplně o každém lovci stínů a já bych mohla číst donekonečna. Skvělé zakončení série, napínavé a závěrem velmi dojemné čtení. Těším se, až bude přeložena celá další série.

zuzule787
06.11.2022 4 z 5

Já jsem opravdu spokojená. Sice to byl hrozný doják, ale já to se všemi moc ráda prožívala. A je to tím, že mi postavy této série byly velmi sympatické. Určitě je to hodně dané dobou, ve které se příběh odehrával. Oceňuji odvahu, čest, slušnost, odhodlanost a lásku se kterou jednali. Musím uznat, že paní spisovatelka umí psát tak, že ač už jsem nechtěla začínat číst další sérii, tak asi budu muset.. Ještě se mi svět lovců stínů nechce opouštět. A to je ode mě velká poklona..:-)

renefer
19.06.2022 2 z 5

Pro mě nejhorší díl celé série. Celý byl jen o umírání, loučení a smiřování s koncem. Některé srdceryvné pasáže jsem už přeskakovala. Nemusím bulet u celé knížky. A nejhorší byl konec, autorka se prostě snažila dát šanci všem.

Laf
17.06.2022 4 z 5

Skvělé zakončení série. Spousta akce a překvapivých vyústění. Bavilo mne to od začátku do konce. Svět lovců stínů je dobře vymyšlený a má mnoho co přinést. Všem milovníkům fantasy doporučuji přečíst. Nudit se rozhodně nebudete.

Meri47
03.04.2022 5 z 5

Příběhy lovců stínů mě prostě baví.

roso.mak
02.04.2022 3 z 5

Závěr knihy docela čtivý, i když přeslazený, až to bolí. To se to povolává Deus ex machina, když se píše fantasy.

Pollbooks
03.03.2022 5 z 5

Poslední díl (bohužel) mechanických strojů, součást světa Lovců stínů.

Musela jsem si nechat "uležet" tuhle knížku v hlavě abych ji vůbec mohla okomentovat.
Jak již víte z předchozích recenzí, jednička mě úplně nezaujala, zatímco dvojka to spolehlivě napravila.

Mechanická princezna ve mě probudila spoustu emocí, spousta lásky, útrap, napětí, to vše zapříčinilo prázdnou krabičku od kapesníků.

Konečně se někam posouváme v hledání Magistera, jeho doupěte a armády pekelných strojů.
Už zezačátku to nabývá pořádné grády, stránky ubíhají příliš rychle, protože dychtíte potom jak to se všemi skončí ( obzvláště s Jemem ).

Autorka nám připravila i pořádný šok, naštěstí ( dikybohu za moje nervy ) to bylo po pár desítkách stran napraveno a pořádně vysvětleno.
Původ Tessy mi maličko zamotal hlavu, o to víc mě mrzí že se jí nedostalo řádného vysvětlení, ale to bylo v příběhu vedlejší.

Šéfka institutu si konečně dupla a díky tomu dopadl příběh tak jak dopadl. Všechno šťastně ( no né úplně, ale nebudu vám vykládat všechno ) dopadlo a určitě každý z nás čekal/čeká jak to dopadne s naší hlavní trojkou Tess, Will & Jem.

Můžu vás ubezpečit, že to s vámi pořádně emocionálně zamává, přece jenom osud Tessy je nejistý, ale Cassandra se s tím bravurně vypořádala a já byla moc moc spokojená.

Tuhle trilogii doporučuju všem milovníkům fantasy a romantiky, protože tohle dílo splňuje všechno na 1*.

Radovan_R
27.12.2021

Třetí díl je konečně zase akčnější a čtivější. Konzul se ukazuje jako docela mizera a ani někteří lovci nejsou zrovna klaďasové, což ale příběhu přidává na uvěřitelnosti.
Způsob, jakým byla poražena mechanická armáda byl nečekaný a překvapivý, už to vypadalo, že celá série nedopadne dobře. Od tohoto okamžiku je to ale zase spíš červená knihovna.
Celkově sérii hodnotím vcelku kladně, ale Nástroje smrti jsou rozhodně lepší.

Luigi1
19.12.2021 5 z 5

Tak je tu konec.Opravdu?Nevím co jsem ještě více od této knihy očekával,ale nemohu se nějak s tím smířit,že je konec tak pěkné knihy.

loty13
18.12.2021 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která ve mě vzbudila nějaké pocity (hlavně epilog).
Četla se úplně sama, nevnímala jsem čas okolo sebe.
Rozhodně si musím přečíst další série.

Fallenyard
10.12.2021 5 z 5

Během první poloviny bych NIKDY nebyla řekla, ze mě druhá půlka tak rozseká. Už dlouho se mi nestalo, abych prolévala slzy a do toho se smála. Co mi to autorka udělala - první dvě knihy napínavé a vtipné a pak takový emocionální masakr :D Velmi oceňuju promyšlený, neuspěchaný závěr. Vynikající završení série.

Vjeerus
06.09.2021 5 z 5

Opravdu povedené završení trilogie. Troufám si říct, že jedna z nejlepších knih od CC, co jsem četla. Krásně vykreslené prostředí a hrdinové, kteří nejsou ploší.
Oceňuji propojení s ostatními sériemi, ačkoliv si říkám, jestli autorka nespoileruje sama svoje knihy (epilog byl opravdu dojemný a krásný, jsem za něj opravdu ráda, ale prozradí - sice nedůležitý - kousek příběhu z temných lstí).
Tessa jako hlavní hrdinka prošla nějakou proměnou, ale ne moc výraznou. Stále mi ze všech postav z pekelných strojů přišla nejnudnější, ale v porovnání s ostatními hlavními hrdinkami ze sérií od CC, tak je bezkonkurenčně nejlepší.
Jem je pro mě stále nejlepší postava příběhu a pravděpodobně tak vyspělou postavu, která vidí svět opravdu reálně, autorka už nikdy nenapíše.
Will je taktéž kvalitně napsaná postava, ale nemůžu si pomoct, že trpí syndromem ublíženého štěněte a bohužel mu to všichni žerou. To nic ale nemění na tom, že vývoj jeho charakteru byl popsán opravdu dobře.
Pozadí kolem Mortmaina je uvěřitelné a jeho pohnutky svým způsobem pochopitelné.
Koncem příběhu jsme dostali odpovědi na všechny záhady a životní příběhy a já jsem opravdu spokojená s tímto ukončením. Autorka umí psát a každá strana se čte téměř sama.