Pekařova dcera

Pekařova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263234/bmid_pekarova-dcera-8zq-263234.jpg 4 581 178

Ojedinělá kniha, v níž se prolíná přesvědčivý příběh z války se současností. Kniha, která ukazuje, že lidské city a problémy zůstávají stejné, a přitom nezáleží ani na místě, ani na době, v níž žijeme… Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona… O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo… Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The baker's daughter , 2015


více info...

Přidat komentář

JIVaJaH
12.10.2023 5 z 5

Velmi silný příběh s vůněmi z pekárny a velkým množstvím příchutí života.....

Safrika
08.08.2023 3 z 5

Cetlo se mi dobre, pekne se tam prolinala minulost s pritomnosti. Jen mi to prislo v tech rodinnych zalezitostech takove hodne nedoresene


lenka7348
17.05.2023 4 z 5

Nemám ráda knihy, kde se prolínají dvě časové roviny, ale tady mi to kupodivu nevadilo. Asi kvůli tomu, že mi obě přišly zajímavé a bavily mě.
Jediné, co mi poněkud kazilo celkový dojem, bylo množství chyb a sem tam podivná věta, která nedávala moc smysl...

MatBla
15.03.2023 5 z 5

Krásný příběh.

VladkaBU
06.02.2023 4 z 5

... současný příběh Reby a Rikiho mě tolik nezaujal, ale zato dobový příběh pekařky Elsie ano. Čekala jsem, jak dopadl malý Tobias a Elsiina sestra. A stále si někdo něco vybíral ze zubů.... za to hvězdičku dolů

včelařka
31.01.2023 3 z 5

3 hvězdy.
Pěkný příběh, i když ničím výjimečný.
Co mě ale postupně štvalo víc a víc byly divné opisy... např. "Tělo měla ochablé jako borovice za oknem." nebo "Měla kulaté břicho a podobně kulatý vřídek na nose." Co to jako je???
A taky pár nesmyslů typu: "Upadl a spadl na mršinu supa." Nevím, ale jsem dost přesvědčená, že v Německu supi nežijí.
Možná to je překladem, ale tento podivný styl psaní dle mého tu knihu úplně zkazil.

dominika8192
25.12.2022 5 z 5

Líbilo. Prolínání minulosti a současnosti oživilo děj. Příjemně a kvalitně strávený čas. Doporučuju.

dzeta
09.11.2022 5 z 5

Krásný příběh nejen o válce, Líbí se mi prolínání minulosti a přítomnosti. Dle mě stojí za přečtení!

Zuzulinka
30.10.2022 5 z 5

Krásná kniha!!

Jana.Kuc
14.10.2022 5 z 5

Moc hezký příběh. Prolínání současnosti a minulosti. Moc se mi líbilo, že to nebylo zaměřeno jen na hrůzu koncentračních táborů.

martinaandulka
13.09.2022 5 z 5

Nádherně napsaný příběh kde nechybí odvaha,láska,rodina,historie Německa za války a po ní.Hlaní hrdinka Elsie mi byla sympatická a za mě hrdinka.

Guepp
21.08.2022

Za mě bohužel zdlouhavé a nudné, nedočteno.

DominaCZ
21.06.2022 1 z 5

Novodobou část jsem nečetla, ta mě vůbec nezajímala.
Ta schovka a ty popisy "chudoby"...nevím no, taky takový nijaký...

Aknel26
16.06.2022 3 z 5

Rovnou hlásím, že jednu hvězdičku strhávám za odbytou korekturu. Za to opravdu dostal někdo zaplaceno?
Druhou hvězdičku strhávám za ten poněkud zbrklý konec, který obstaralo pár dopisů. Celou dobu jsem čekala na zmínku o dalších osudech některých postav, sice žádné otazníky nezůstaly, ale jako čtenářka jsem se cítila tak trochu podvedená.
Pomyslnou třetí hvězdičku strhávám za pasáže ze současnosti. Jen pomyslnou, protože dvě si knížka přece jen nezaslouží. Líbil se mi pohled na 2. světovou válku z druhé strany - program Lebensborn, atmosféra mezi německými obyvateli i důstojníky. A taky mě zaujaly recepty na konci knihy!

evask
15.06.2022 3 z 5

Současné celkové hodnocení 87% se mně zdá nadsazené. Dozvíme se o Lebensbornu, o ilegálních utečencích z Mexika, dobrý, ale zas takový trhák to není. Jak se blížil konec, tu americkou linku jsem četla ob řádek. Průměr.

rilajaan
10.06.2022 5 z 5

Další kniha z války, ale trošku z jiné strany. Určitě stojí za přečtení. Příběh jedné "pekařky", která dokázala zůstat svá, přes všechna příkoří života.

escapelle
03.05.2022 5 z 5

To byl zase jednou nádherný příběh. O odvaze, přátelství, lásce. Stále více zjišťuji, jak velmi mě baví, když se v knize prolíná minulost se současností. Bavily mě příběhy všech zmiňovaných osob. Všechny jsem si oblíbila. Knihu doporučuji všemi deseti!️

Raislin
11.04.2022 5 z 5

Moc hezká kniha z období druhé světové války. Příběh z minulosti se odehrává v Německu z pohledu obyčejné slečny. Současný se odehrává v USA (na hranicích s Mexikem). Oba příběhy jsou čtivé a dostanou se Vám pod kůži! Jednoznačně stojí za přečtení.

MiraRunaway
07.03.2022 5 z 5

Nádherná kniha se silným příběhem. Dějová linka z minulosti má větší hloubku (jak už to tak bývá), ale i současný děj s hlavní postavou novinářkou Rebou, přinesl dost zajímavého. Knihu jsem měla nějaký čas doma a jsem ráda, že na ni konečně přišla řada. Ráda bych si od autorky přečetla cokoliv dalšího !

KydlochMoris
29.01.2022 5 z 5

Výborná kniha. Velmi mne dojala. Miluji, když je tam minulost a i přítomnost a hlavně příběh z války. Možný spoiler: jen mne mrzí, že vlastně ze setkání Elsie a Reby tam toho moc není. V knize se mají více sblížit, ale v podstatě tam toho moc ze setkání a povídání si spolu moc není...