Peckova jáma

Peckova jáma https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310740/bmid_peckova-jama-ppA-310740.jpg 4 5 4

Román o tažení kapitána Kotulána s osmi muži, z nichž jeden je žena, na Sovětský svaz, prý už dávno zrušený. Prý! Humorná protiválečná moralita autora, který bývá kritiky označován jako atypický, myšlenkově a formálně se vymykající současnému většinovému proudu. Atypičnost může v pejorativním pojetí obsahovat zpátečnictví, v případě Ivana Binara je však znakem originality. Ke svému dalšímu opusu Peckova jáma Binar poznamenal: "Když vás kvůli Sovětskému svazu zavřou do vězení, nemůžete ho jen tak hodit za hlavu a dívat se na kačenky, jak si plavou, přestože na něj chcete zapomenout, přestože je rozpadlý. Nebo spíš opadaný. Kousky, které z něj opadaly, si nevedou nejlíp. Co když je napadne znovu se přimknout k tomu dubisku? Nejraději bych Sovětský svaz přeškrtl, vypustil, vyzmizíkoval, zapomněl na něj a dělal, že tu nikdy nebyl. Jenže to nejde, v jeho stínu, pod jeho křídly a s ním jsem žil převážnou část života. Kdybych se jí zřekl, nebyl bych to já. Musím na Sovětský svaz myslet a radovat se přitom, že se rozpadl; musím se bát, že by se mohl zvednout a znovu se pustit do díla. Protože ho znám, protože jsem ho zažil. Nemohu předstírat, že to nic, co bylo, bylo, odpusťme si, co jsme si... A dívat se na řeku plnou chmýří z topolů, na rozkvetlé růže, na kačenky s křídly dosud nedovyvinutými, jak šupajdí po hladině za rozesmátou matkou kačenou."... celý text

Přidat komentář

meluzena
02.01.2023

Ptákovina, to souhlasím. Po 50 stranách jsem si řekla, že mě to nebaví a že nemusím číst všechny ptákoviny. Zkusila jsem ještě přelistovat kus dopředu a ani to mě nechytlo. Odloženo.

Ptah25
12.08.2018 4 z 5

Ptákovina. Ale bavilo mě to od začátku do konce, ačkoliv ten konec mohl být podán zajímavějším způsobem. Ale co my víme, kde je Sovětskému svazu konec, když byl v Alma Atě zrušen? A kde je konec Christianu Immanueli Kepke-Kapkowskému, majiteli cukrárny v prvním vídeňském okrese, znamenitému cukráři, mysliteli, publicistovi a vlastenci, jehož životaběh naplňoval prof. Weinbergerovi, badateli, jeho život vědeckého bádání?


RamonVarga
12.06.2018 5 z 5

Absolutní trip. Pan Autor nemohl vymyslet větší békovinu.

Teckovana
18.10.2017 4 z 5

Ivan Binar strávil kvůli legráckám na účet Sovětského svazu dva roky ve vězení, ale jak se zdá, nepolepšil se. :-) Kniha asi měla autorovi pomoci, jak se s tímto strašákem vyrovnat po svém. Absurdní a groteskní pohádkový příběh o válečném tažení proti neexistujícímu, nicméně stále strach nahánějícímu nepříteli, s trochu nečekaným happyendem. Podobný styl jako Moskoviáda Jurije Andruchovyče, ale něco podobného by mohl napsat i Jaroslav Hašek. Kniha opravdu není určena dětem.

Autorovy další knížky

Ivan Binar
česká, 1942
2013  84%Jen šmouha po nebi
2014  48%Bořivoj a Blecha Fló
2009  45%Bibiana píská na prsty
2016  80%Peckova jáma
2002  70%Rekonstrukce

Kniha Peckova jáma je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x